ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πίτα του Βοσκού

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ MERLOT!

ΥΛΙΚΑ

Για τον Κιμά
500 gr. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια καρότα
2 κλωναράκια σέλινο
1 μέτριο πράσο
3-4 κουταλιές της σούπας αρακά
3-4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
200 ml. καλαμπόκι
300 ml. ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sauce
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ξερό
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ξερό
1 φύλλο δάφνης
μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι


Για τον Πουρέ
1 kg. πατάτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
150 ml. γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire sauce
Αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το σέλινο.
Κόβουμε τα καρότα σε κύβους και το πράσο σε λεπτές ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρυσοκαφέ χρώμα και βάζουμε την δάφνη και το πιπέρι.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό, την ζάχαρη, την πάστα τομάτας, την Worcestershire sauce, το σέλινο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το πράσο, τον αρακά, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σ' αυτό το σημείο βράζουμε τις πατάτες να για να ετοιμάσουμε τον πουρέ.
Μόλις ο κιμάς πιει τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση για να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Λιώνουμε τις πατάτες καυτές και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο και την Worcestershire sauce.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τον πουρέ όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε!

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο