Ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κομμάτια του μοσχαριού μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, περίπου 8-10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σκόρδο, κρεμμύδι και καρότα και τα αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματα τους.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.
Περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσει το κρέας για 1 ώρα.
Λίγο πριν την ώρα το αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Το μεταφέρουμε σε ταψί, από πάνω τοποθετούμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Βασικό είναι η σάλτσα να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βράσιμο προσθέτουμε ζεστό νερό έως δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά και δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε και το κομμένο σε κύβους κεφαλοτύρι.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Συνδυασμός με κρασί
Αγαπημένο ελληνικό πιάτο δεν θα μπορούσε παρά να συνδυάζεται άψογα με αρκετά αγαπημένα ελληνικά κρασιά. Κόκκινα αλλά και έντονα ροζέ θα του προσθέσουν χαρακτήρα και ένταση. Η πρότασή μας είναι ένα κρητικό κόκκινο blend με Syrah, ένα Λημνιό ή μια ροζέ Λημνιώνα.