ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Malvasia σε 5'!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ MALVASIA ΣΕ 5'!

ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΙΝΤΡΙΓΚΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Malvasia σε 5'!

Γενικά Στοιχεία

Ο όρος Malvasia αφορά μια ομάδα ποικιλιών της αμπέλου που ιστορικά καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τα νησιά του Ισπανικού αρχιπελάγους και τη νήσο Μαδέιρα. Στην πορεία του χρόνου η καλλιέργειά τους διαδόθηκε στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και αλλού.

Οι περισσότερες εκδοχές της ποικιλίας είναι πολύ κοντινές στη Malvasia Bianca. Μοναδική ίσως εξαίρεση η Malvasia di Candia Aromatica η οποία είναι κλώνος που διαφέρει αρκετά από τη βασική ποικιλία και είναι αυτός που συναντάμε στην Ελλάδα.

 

Ιστορία

Η ποικιλία Malvasia είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες Ελληνικές ποικιλίες. Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ιστορία, δύο περιοχές διεκδικούν την πατρότητα της ποικιλίας και δηλώνουν εαυτόν ως τόπο καταγωγής της.

Ο πρώτος από αυτούς είναι η Μονεμβασιά, η Βυζαντινή Καστροπολιτεία, η οποία την εποχή της Ενετοκρατίας λεγόταν Malvasia. Αρκετά προφανές, δε νομίζεις; Η Μονεμβασιά ή Μαλβάζια ήταν το κύριο κέντρο εμπορικής δραστηριότας για την Πελοπόννησο και κάποια νησιά του Αιγαίου. Κατά τον Μεσαίωνα η αγάπη και διάδοση του Μαλβάζιου οίνου (γλυκός οίνος με βάση τη Malvasia) ήταν τόση που τα μαγαζιά στη Βενετία που τον πουλούσαν λέγονταν Malvasie.

Στον αντίποδα, την πατρότητα της ποικιλίας διεκδικεί και το χωριό Μαλεβίζι, λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Στα υπέρ αυτής της θεωρίας, σημειώστε ότι η Κρήτη την περίοδο της Ενετοκρατίας ονομαζόταν Candia.

 

Χαρακτηριστικά

Δίνει κρασιά διαφορετικού στυλ, που κυμαίνονται από ξηρά λευκά κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα έως γλυκούς οίνους για τους οποίους έγινε κατά κύριο λόγο γνωστή στο παρελθόν.

Χαρακτηρίζεται από πλούσιο, βελούδινο σώμα, έντονα ανθικά αρώματα και αρκετά συχνά, υπολειμματικά σάκχαρα. Αρωματικά, χαρακτηριστικά αρώματα είναι το βερίκοκο, το ροδάκινο, το γιασεμί και το αχλάδι.

Ο κλώνος Malvasia di Candia Aromatica, έχει επανέλθει στην Ελλάδα και δίνει κρασιά με ιδιαίτερη αρωματική ένταση, φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα και οξύτητα άνω του μετρίου.

Η γνωστότερη γλυκιά εκδοχή της ποικιλίας είναι η Madeira η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα καπνιστά αρώματα και κοφτερή οξύτητα.

Συνδυασμός με φαγητό

Συνοδεύει σαλάτες, τηγανιτά ψάρια, όστρακα αλλά και πουλερικά, κοτόπουλο στο φούρνο, γαλοπούλα και λευκά τυριά.

 

Η Malvasia στην Ελλάδα

Ο κλώνος Malvasia di Candia Aromatica καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στο νομό Ηρακλείου και στο νομό Χανίων της Κρήτης. Συναντάται στα νησιά των Κυκλάδων και εντονότερα στην Πάρο και τη Σύρο. Καλλιεργείται σε μικρότερο βαθμό στη νότια Πελοπόννησο και τη Βόρειο Ελλάδα.

 

Προτάση

 

Malvasia Aromatica - Αμπελώνες Καραβιτάκη (Κρήτη)

 

 

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος