Κάθε χρόνο οι τάσεις στο κόσμο είναι διαφορετικές. Ποικιλίες ξεκινούν και «λάμπουν», αγαπιούνται και δημιουργούν τις τάσεις της χρονιάς. Άλλες παίρνουν δεύτερο ρόλο, και χάνουν τον πρωταγωνιστικό, γιατί ο κόσμος μπορεί να τις έχει βαρεθεί. Αυτές είναι οι ελληνικές ποικιλίες που ξεχώρισαν το 2017:
Ναι έχει κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια και από ότι φαίνεται η ανοδική πορεία της θα συνεχιστεί. Η αρωματική Μαλαγουζιά με τα χαρακτηριστικά αρώματα λουλουδιών και πυρηνόκαρπων, το λιπαρό στόμα και την ισορροπημένη οξύτητα κατάφερε να εκθρονίσει το μοσχοφίλερο από το θρόνο του.
Μαλαγουζιά - Κτήμα Kitrvs, Μαλαγουζιά - Κτήμα Μπουγιούρη
Εντός και εκτός Σαντορίνης, έχει καταφέρει και έχει κατακτήσει την παγκόσμια οινική κοινότητα με την μεγάλη συμπύκνωση φρούτου, την κοφτερή οξύτητα του και τον mineral χαρακτήρα του. Στα έξτρα για το Ασύρτικο το γεγονός πως είναι ένα από τα λευκά ελληνικά κρασιά με το μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης.
Σαντορίνη - Οινοποιείο Βασσάλτης, Fine Assyrtiko - Ανατολικός Vineyards
Ο αφανής ήρωας της Κεφαλονιάς δεν είναι πια τόσο αφανής… Με σπέσιαλ εμφιαλώσεις και πιο premium χαρακτήρα άρχισε να μπαίνει όλο και σε περισσότερα σπίτια. Ρομπόλα χωρίς θειώδη, ρομπόλα με γηγενής ζύμες, ρομπόλα με βαρέλι, ρομπόλα single vineyard είναι κάποια από τα ελληνικά κρασιά που συγκίνησαν κοινό και κριτικούς και κάτι μας λέει πως αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Ρομπόλα Θυμάρι Πέτρας - Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Ρομπόλα - Πάνος Σαρρής
Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του Βιδιανού κατάφερε και τράβηξε την προσοχή της Jancis Robinson. Ανθικό και φρουτώδες ή φυτικό, με τραγανή οξύτητα, ανάλογα με το κλίμα και το υψόμετρο που μεγαλώνει, μπορεί να δημιουργήσει κρασιά πολύ διαφορετικού στυλ που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Klima Βιδιανό - Αμπελώνες Καραβιτάκη
Εμείς το λέγαμε καιρό αλλά πλέον η τάση για μονοποικιλιακά ελληνικά κρασιά από την σπάνια ποικιλία της Θράκης, επιβεβαιώνει την δίκαια αγάπη και υποστήριξη μας σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη ποικιλία. Βαθύχρωμα κρασιά, με πλούσια κόκκινα και μαύρα φρούτα, γήινες νύξεις και βοτανική διάσταση φτιαγμένα για να εντυπωσιάζουν.
Fine Mavroudi - Ανατολικός Αμπελώνας, MV Mavroudi - Ανατολικός Αμπελώνας
Η ζόρικη ποικιλία της Νάουσας κλέβει καρδιές και εντυπώσεις με το νέο στυλ της. Μετριασμένες τανίνες, περισσότερο φρούτο και λιγότερη φυτικότητα στη μοντέρνα εκδοχή οινοποίησης από τους νεότερους παραγωγούς κάνουν το Ξινόμαυρο πιο προσιτή στο ευρύ κοινό αλλά και πιο «έτοιμη» για άμεση κατανάλωση.
Γη και Ουρανός - Αμπελώνες Θυμιόπουλος, Κτήμα Μαρκοβίτη
Όλο και περισσότερες ξηρές μαυροδάφνες βγαίνουν πλέουν, δείχνοντας πως η ζήτηση για αυτή την αρωματική και πολύπλοκη ερυθρή ποικιλία συνεχώς αυξάνεται. Μαύρο φρούτο, κακάο και νότες δάφνης σε ένα ελκυστικό πακέτο ισορροπημένης οξύτητας και μέτριων τανινών.
Οργίων 2015 Βιολογικό - Κτήμα Σκλάβος, Mademoiselle - Κτήμα Χαριτάτου