ΑΡΘΡΑ Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Έλληνα Sommelier φτάνει!

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ SOMMELIER ΦΤΑΝΕΙ!

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΣ, ΔΥΣΚΟΛΟΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΙΕΣΗ, Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ.
Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Έλληνα Sommelier φτάνει!

 

Ένας χρόνος πέρασε από τον Διαγωνισμό Καλύτερου Έλληνα Sommelier 2016 και έτσι και φέτος στα πλαίσια των Βοροινών, στις 30 Ιανουαρίου στο Hilton, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Έλληνα Sommelier του 2017.

Ο περσινός νικητής  (Άρης Σκλαβενίτης) ήταν ο νεότερος στην ιστορία της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, γεγονός που φέρνει αέρα ανανέωσης αλλά και αισιοδοξίας για την εξέλιξη του κλάδου και στη χώρα μας. Πλέον υπάρχουν τουλάχιστον 2 σχολές που ασχολούνται με την εκπαίδευση Οινοχόων και οι υποψήφιοι μελετούν και προετοιμάζονται για τη «μάχη» όσο καλύτερα μπορούν.

Νομίζετε πως ένας sommelier απλά τρώει, σερβίρει το κρασί σας και ξέρει και 3-4 πραγματάκια για το κρασί ή το φαγητό; Ούτε κατά διάνοια! Είναι μια άκρως απαιτητική δουλειά που συνδυάζει γνώσεις πάνω σε κρασί, αποστάγματα, καφέ, φαγητό, άρτιες ικανότητες σέρβις, σβελτάδα, ευστροφία και φυσικά διακριτικότητα και χάρη.

Ο διαγωνισμός αυτός λοιπόν αποτελείται από πολλές διαφορετικές ενότητες που τα εξετάζουν όλα αυτά εξονυχιστικά. Το πρώτο στάδιο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου είναι κλειστό για το κοινό και περιλαμβάνει θεωρητική εξέταση γνώσεων, την περιγραφή κάποιου πιάτου και συνδυασμό με κρασί καθώς και τυφλή γευσιγνωσία κρασιών από Ελλάδα και διεθνή αμπελώνα.

Οι 3 καλύτεροι υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση και καλούνται να διαγωνιστούν, ο καθένας ξεχωριστά, μπροστά σε κοινό και επιτροπή. Η πίεση είναι τεράστια καθώς υπάρχει πολύ περιορισμένος χρόνος, πολλές «δοκιμασίες» και φυσικά  πολλά μάτια καρφωμένα στον κάθε υποψήφιο Sommelier. Σερβίρισμα αφρώδους, μετάγγιση, διόρθωση λίστας κρασιού, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών και αποσταγμάτων  και συνδυασμός κρασιού – φαγητού είναι κάποια από τα ζητούμενα που κάθε υποψήφιος καλείται να ολοκληρώσει σωστά, εντός χρόνου και ενίοτε στα αγγλικά!

Η διάκριση δεν είναι μικρή. Ο νικητής του διαγωνισμού θα μας εκπροσωπήσει στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2020. Μέχρι τότε όμως κερδίζει μοναδικά ταξίδια και σεμινάρια με σκοπό την άριστη εκπαίδευσή και προετοιμασία του για τη διακδίκηση του Ευρωπαϊκού (και άλλοτε Παγκόσμιου) τίτλου. Τέτοιες ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά και κάθε υποψήφιος πρέπει να τις εκμεταλλεύεται στο μέγιστο.

Κλείνοντας, σας προτείνουμε αφού επισκεφτείτε τα Βοροινά και δοκιμάσετε υπέροχα ξινόμαυρα και όχι μόνο, να παρακολουθήσετε τον διαγωνισμό, γιατί πέραν από το ότι έχει ενδιαφέρον, όλοι οι υποψήφιοι έχουν ανάγκη το χειροκρότημα σας.

Ας κερδίσει ο καλύτερος!

 
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek