ΑΡΘΡΑ Ναι, εγώ ρίχνω 2-3 παγάκια στο κρασάκι μου #not

ΝΑΙ, ΕΓΩ ΡΙΧΝΩ 2-3 ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣΑΚΙ ΜΟΥ #NOT

Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ. ΔΕΣ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ.
Ναι, εγώ ρίχνω 2-3 παγάκια στο κρασάκι μου #not

Παραδοσιακά το κόκκινο κρασί πίνεται τον χειμώνα ενώ το λευκό και το ροζέ σε πιο ζεστές μέρες. Επίσης, το κόκκινο κρασί πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα λευκά σερβίρονται παγωμένα.

Ωραία όλα αυτά. Αν όμως εγώ θέλω να πιώ κόκκινο και το καλοκαίρι, τι κάνω; Μπορώ να το πιώ κρύο;

-Εμείς λέμε να το πιείς όπως θέλεις.

-Τέλεια, πάω να φέρω τα παγάκια.

-Χμμμ, καλύτερα όχι.

Η τέλεια θερμοκρασία για να σερβίρεις ένα κόκκινο κρασί είναι από 16ο C έως 18ο C, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία δωματίου στην Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν το πιείς πιο ζεστό όλα τα φρούτα στη μύτη και στο στόμα θα μοιάζουν μαραμένα, οι τανίνες θα δείχνουν ασύνδετες ενώ κάθε αίσθηση σώματος θα χαθεί.

-Φέρνω τα παγάκια λοιπόν.

-Περίμενε.

Αν το παραπαγώσεις από την άλλη, η γεύση του θα γίνει υπερβολικά όξινη και οι τανίνες έντονες και με μεταλλική αίσθηση. Άσε που τα αρώματά του σχεδόν θα εξαφανιστούν. Δεν ακούγεται και πολύ ωραίο, ε;

Η προσθήκη πάγου στο κόκκινο κρασί μειώνει την πτητικότητα των αρωμάτων του, δηλαδή δεν τα αφήνει να απελευθερωθούν όπως θα θέλαμε.

Όσο περνάει η ώρα ο πάγος θα λειώνει, το κρασί σου αραιώνεται και οι γεύσεις του θα γίνονται όλο και λιγότερο έντονες.   

 Εντάξει, το κρασί δεν είναι μόνο επιστήμη. Πρωτίστως αποτελεί απόλαυση με τα αρώματά του και τις γεύσεις του. Για ποιο λόγο να επέμβουμε σ’ αυτά;

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να το σερβίρουμε δροσερό, ορίστε παρακάτω οι καλύτερες πρακτικές!

  • Ψυγείο : Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά πριν το σερβίρισμα, βάλε τη φιάλη σου στο ψυγείο. Έτσι, κατά το σερβίρισμα θα είναι στην ιδανική θερμοκρασία. 
  • Σαμπανιέρα : Αν διαθέτεις σαμπανιέρα, γέμισέ τη με μερικά παγόβουνα – όχι υπερβολές- και λίγο νερό και βάλε μέσα τη φιάλη σου. Ρίχνε μια ματιά κάθε τόσο στη θερμοκρασία της φιάλης, εμπειρικά με το χέρι. Όταν αρχίζει να θυμίζει θερμοκρασία λευκού κρασιού βγάλε το από τον πάγο. Δεν θέλεις να το παρακάνεις.
  •  Παγοκύστη κρασιού : Η παγοκύστη αυτή, λόγω της αποθήκευσης της στην κατάψυξη , μπορεί να μειώσει γρήγορα τη θερμοκρασία του κρασιού αφού έρχεται σε πλήρη επαφή με τη φιάλη όταν της την “φορέσεις”.
  • Καράφα με υποδοχή παγοκύστης : Ακόμα πιο κομψός τρόπος για να σερβίρεις το κρασί σου συνδυάζοντας αερισμό και πάγωμα στο ίδιο αξεσουάρ.

Γενικά, σαν αρχή κάνε ότι θέλεις.

Επειδή όμως η γραμμή μεταξύ της απόλαυσης του κρασιού και της καταστροφής των γεύσεών του είναι πολύ λεπτή, αν θέλεις άκουσέ μας σε αυτό. Μην βάλεις παγάκια στο κόκκινο κρασί αυτό το καλοκαίρι.

 

Δωροθέα Στούμπου
Οινολόγος