Παραδοσιακά το κόκκινο κρασί πίνεται τον χειμώνα ενώ το λευκό και το ροζέ σε πιο ζεστές μέρες. Επίσης, το κόκκινο κρασί πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα λευκά σερβίρονται παγωμένα.
Ωραία όλα αυτά. Αν όμως εγώ θέλω να πιώ κόκκινο και το καλοκαίρι, τι κάνω; Μπορώ να το πιώ κρύο;
-Εμείς λέμε να το πιείς όπως θέλεις.
-Τέλεια, πάω να φέρω τα παγάκια.
-Χμμμ, καλύτερα όχι.
Η τέλεια θερμοκρασία για να σερβίρεις ένα κόκκινο κρασί είναι από 16ο C έως 18ο C, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία δωματίου στην Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αν το πιείς πιο ζεστό όλα τα φρούτα στη μύτη και στο στόμα θα μοιάζουν μαραμένα, οι τανίνες θα δείχνουν ασύνδετες ενώ κάθε αίσθηση σώματος θα χαθεί.
-Φέρνω τα παγάκια λοιπόν.
-Περίμενε.
Αν το παραπαγώσεις από την άλλη, η γεύση του θα γίνει υπερβολικά όξινη και οι τανίνες έντονες και με μεταλλική αίσθηση. Άσε που τα αρώματά του σχεδόν θα εξαφανιστούν. Δεν ακούγεται και πολύ ωραίο, ε;
Η προσθήκη πάγου στο κόκκινο κρασί μειώνει την πτητικότητα των αρωμάτων του, δηλαδή δεν τα αφήνει να απελευθερωθούν όπως θα θέλαμε.
Όσο περνάει η ώρα ο πάγος θα λειώνει, το κρασί σου αραιώνεται και οι γεύσεις του θα γίνονται όλο και λιγότερο έντονες.
Εντάξει, το κρασί δεν είναι μόνο επιστήμη. Πρωτίστως αποτελεί απόλαυση με τα αρώματά του και τις γεύσεις του. Για ποιο λόγο να επέμβουμε σ’ αυτά;
Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να το σερβίρουμε δροσερό, ορίστε παρακάτω οι καλύτερες πρακτικές!
Γενικά, σαν αρχή κάνε ότι θέλεις.
Επειδή όμως η γραμμή μεταξύ της απόλαυσης του κρασιού και της καταστροφής των γεύσεών του είναι πολύ λεπτή, αν θέλεις άκουσέ μας σε αυτό. Μην βάλεις παγάκια στο κόκκινο κρασί αυτό το καλοκαίρι.