ΑΡΘΡΑ Magnum εναντίον συμβατικής φιάλης

MAGNUM ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΦΙΑΛΗΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ MAGNUM ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ;
Magnum εναντίον συμβατικής φιάλης

 

Τα τελευταία 16 περίπου χρόνια έχουν ξεκινήσει και οι Έλληνες παραγωγοί την εμφιάλωση των κρασιών τους και σε φιάλες χωριτικότητας 1.5 λίτρου (magnum) αντί των συμβατικών (750 ml) μόνο. Έκτος όμως από το μέγεθος, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δυο αυτών εμφιαλώσεων και πως επιδρά στο κρασί;

Το κρασί μέσα στη φιάλη παλαιώνει και εξελίσσεται χάρη στην ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται από το φελλό. Σε μια magnum φιάλη, η αναλογία οξυγόνου – κρασιού είναι πολύ μικρότερη, εφόσον η φιάλη περιέχει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα κρασιού. Αυτό καθυστερεί την εξέλιξη του κρασιού και προσφέρει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και αντοχή στο χρόνο. Οι magnum φιάλες επιδέχονται μακρόχρονη παλαίωση και οι οινοποιοί εμφιαλωνουν σε αυτές τα πιο premium κρασιά τους προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες γευστικές συγκινήσεις με την πάροδο του χρόνου. Πρόσφατα μάλιστα, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε μια Μαλαγουζιά του 2012, από magnum φιάλη. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η κομψότητα και η εξέλιξή της ήταν εντυπωσιακή όπως και η αντοχή της στον χρόνο. 

Ένα ενδιαφέρον πείραμα πάντα είναι η δοκιμή του ίδιου κρασιού σε συμβατική και magnum φιάλη. Παρατηρήστε τη διαφορά τους στο πέρασμα του χρόνου και θα καταλάβετε γιατί κάποιοι τις προτιμούν φανατικά. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.