ΣΥΝΤΑΓΕΣ Λαμπριάτης Άνδρου

ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ...ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΑΣ, ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΣΕ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΕ ΓΕΥΣΗ!

ΥΛΙΚΑ

(για 6 άτομα)

2 ½ -3 κιλά αρνάκι ξεκοκαλισμένο
200 γρ. φέτα
100 γρ. ανθότυρο
100 γρ. μανούρι
½ φλιτζ. τσαγ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. τσαγ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
200 γρ. συκωτάκια του αρνιού
3 αυγά
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί ψίχα τριμμένο σε χοντρά ψίχουλα
6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:
1 κουτ. σουπ. φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζ. τσαγ. λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το αρνί, να κόψει τα κάτω πόδια και να αφήσει τα επάνω αφού τα ξεκοκαλίσει και αυτά.Πλένουμε καλά το αρνάκι και το αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά.


Κόβουμε τα τυριά σε κυβάκια ή τα τρίβετε με τα δάκτυλα σας. Ψιλοκόβουτε τον άνηθο και το δυόσμο.

Κόβουμε το συκώτι σε πολύ μικρά τετράγωνα κομματάκια και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο.Σοτάρουμε τα κρεμμύδια χωριστά τα φρέσκα από το ξερό, σοτάρουμε και το τριμμένο ψωμί.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κούπα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Πιπερώνουμε. Βάζουμε αλάτι με μέτρο γιατί υπάρχουν ήδη τα τυριά.

Γεμίζουμε το αρνί και το δένουμε για να μην χυθεί η γέμιση.  Το αλείφουμε με λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά, μετά ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 2 ώρες.


Γυρίζουμε το αρνί στο ενδιάμεσο το και προσθέτουμε λίγο κρασί αν χρειάζεται.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν πριν το κόψουμε. Βάζουμε τη σάλτσα από το ταψί σε μία κατσαρόλα, τη δένουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, περιχύνουμε με αυτήν το αρνί και το σερβίρουμε.