ΑΡΘΡΑ Κρύα μεζεδάκια και κρασί

ΚΡΥΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΟΣΟ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΥΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ! Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Κρύα μεζεδάκια και κρασί

Ζούμε στη μετά - corona εποχή, είναι πλέον γεγονός. Βγαίνουμε δειλά δειλά στα μαγαζιά αλλά απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα των φίλων σε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές. Εκτός από την παρέα απολαμβάνουμε ποτάκια και κρύα μεζεδάκια. Το ιδανικό σενάριο είναι να φτάξουμε μεζεδάκια εύκολα, δροσερά και με απλά πράγματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε ή μπορούμε να προμηθευτούμε για το σπίτι μας.

Μιας και για να διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα, θα πρέπει να μοιράζεσαι μαζί μου την ίδια αγάπη για το κρασί, θα προσπαθήσω να προτείνω εύκολα κρύα μεζεδάκια σε συνδυασμό με κάποιο αγαπημένο μου κρασί που τους πάει γάντι.

 

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Πάρα πολύ απλό και νόστιμο μεζεδάκι. Τύλιξε απλά μια φέτα μήλο (καλύτερα golden, fuji, ή jonagold και όχι πράσινο λόγω της μεγαλύτερης οξύτητάς του) με μια ωραία φέτα προσούτο. Θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο αν πριν τα τυλίξεις προσθέσεις μια λεπτή φλούδα παρμεζάνας και ένα φυλλαράκι βασιλικού. Simple as that. Το κρασί που πιστεύω πως του ταιριάζει απόλυτα είναι το Cuvee Speciale 2018 Kτήμα Καρανίκα. Τραγανή οξύτητα, φινετσάτες και επίμονες φυσαλίδες και δροσιστικά αρώματα εσπεριδοειδών που παντρεύονται αρμονικά με αυτά των ζυμών από τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη.

 

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Απλά κόψε τα αγγουράκια ,αφού τα καθαρίσεις, σε φέτες περίπου τριών εκατοστών και αφού τα σκάψεις, γέμισε τα με κρεμώδες κατσικίσιο τυρί (μπορεί φυσικά να γίνει με οποιοδήποτε άλλο κρεμώδες τυρί της αρεσκείας σου). Πρόσθεσε ένα κομμένο ντοματίνι και λίγο αλάτι.. Το μεζεδάκι αυτό φωνάζει από μακρυά Sauvignon Blanc. Οι επιλογές είναι δυο: Sauvignon Blanc - Οινοποιείο Αργυρίου και Sancerre Domaine du Nozay. Όποιο και να διαλέξεις από αυτά θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

 

ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΜΕ  ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΥΖΗΘΡΑ

Βάλε απλά σε ένα κρακεράκι λίγο καπνιστό σολομό και πρόσθεσε μυζήθρα άνηθο και κάππαρη. Αν βάλεις και ένα Riesling δίπλα θα δείς ότι ταιριάζουν απόλυτα, είτε αυτό είναι από τη Γερμανία, όπως το Forster Pechstein Villa Wolfείτε από την Αλσατία, όπως το Terres D' Etoiles Domaine Mittnacht.

 

Τέλος αν ακόμα και αυτά τα απλά πραγματάκια σου φαίνονται πολύπλοκα μπορείς πάντα να βασιστείς σε μια πιατέλα αλλαντικών. Εδώ δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα. Αρκεί να βάλεις τα αλλαντικά της αρεσκείας σου σε μια ωραία πιατέλα προσθέτοντάς τους κάποια αποξηραμένα φρούτα και κάποιο chutney ή μαρμελάδα. Μην ψάχνεις μακρυά στο deli μας θα βρεις τα πάντα!

Για πιο ελαφριά αλλαντικά θα έβαζα ένα αρωματικό κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα όπως την Aiora 2018 Οινοποιείο Moschopolis ή το Ορειβάτης Pinot Noir Οινοποιείο Ακριώτου ενώ για πιο βαριά, πικάντικα, καπνιστά, θα επέλεγα την Ελιά Sangiovese Αμπελώνες Καραβιτάκη. 

Καμιά φορά δεν έχει σημασία το τι κάνεις, αλλά το πώς το κάνεις.

Ας διατηρήσουμε λοιπόν την ψυχραιμία μας και ας προσπαθήσουμε να αδειάζουμε το ψυγείο και την κάβα μας ...τουλάχιστον με στύλ.

 

Βασίλης Γαλανόπουλος

Sommelier