ΑΡΘΡΑ Κρασί και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες- 2022 edition

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ- 2022 EDITION

ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΗΡΘΕ, ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΖΑΜΕ ΛΙΓΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ; ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ.
Κρασί και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες- 2022 edition

Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά καθώς το καλοκαιράκι πλησιάζει και σίγουρα όσο και να προσέξαμε, οι ατασθαλίες των γιορτών αλλά και τα 2 χρόνια καραντίνας δεν βοήθησαν την κατάσταση.

Βέβαια η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει κανείς να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Αν το κρασί είναι ανάμεσά τους, τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες.

Το μυστικό είναι να γνωρίζει κανείς πόσες θερμίδες περιέχονται σε μια δεδομένη ποσότητα κρασιού και όπως με όλα, να καταναλώνεται με μέτρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τελικά αυτό που περιλαμβάνει τις θερμίδες στο κρασί;

  • Πρώτον και κυριότερο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) έχουν περίπου τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες.
  • Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Στα ξηρά κρασιά, τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι αυτά που παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα ζάχαρης αζύμωτη. Στα λιαστά ή βοτρυτιζέ κρασιά, τα συμπυκνωμένα σάκχαρα του σταφυλιού είναι πολλά περισσότερα, με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετά στο κρασί μετά την ολοκλήρωσή της (ακόμα και 450γρ/λίτρο στο Azsu Ezsencia). Αρά εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως τα γλυκά κρασιά έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ότι τα ξηρά. Από κει και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις, αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά. Αυτά μπορεί να κυμένονται από 1 έως και 10 γραμμάρια ανά λίτρο.

 

κρασια με χαμηλες θερμιδες 

Τυπικά, ένα ποτήρι κρασί των 150 ml μπορεί να περιέχει 100 – 300 θερμίδες ανάλογα με τον τύπο, την ποικιλία, την προέλευσή του και το στυλ του.

Κατά βάση, τα αφρώδη ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες εφόσον φλερτάρουν με τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρων και με σχετικά χαμηλό αλκοόλ (12% κατά μέσο όρο). Ακολουθούν τα λευκά ξηρά ήσυχα κρασιά καθώς τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων. Ακολουθούν τα ροζέ ενώ τα κόκκινα τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Τα γλυκά κρασιά και δη τα γλυκά ενισχυμένα, αντιμετωπίζονται ξεχωριστά μιας και συνήθως οι αυξημένες ποσότητες σακχάρων (και αλκοόλ στην περίπτωση των ενισχυμένων) τα κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις περιεκτικότητας θερμίδων.

Βέβαια, αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αρκετές φορές κάποια γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από ξηρά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τις θερμίδες που περιέχονται σε 150ml (τυπική μεζούρα) κρασιού, ανάλογα με τον τύπο ή την ποικιλία του.

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού (150 ml)

Cabernet Sauvignon 125 θερμίδες
Merlot 123 θερμίδες
Pinot Noir 122 θερμίδες
Syrah 122 θερμίδες
Grenache Rouge 120 θερμίδες

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού (150ml)

Chardonnay 123 θερμίδες
SauvignonBlanc 119 θερμίδες
Ξηρό Μοσχάτο 121 θερμίδες
Ξηρό Riesling 118 θερμίδες

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε Αφρώδη κρασιά (120ml)

Moscato D’ asti  123 θερμίδες
Champagne Brut (ξηρή) 95 θερμίδες
Champagne Doux (γλυκιά) 175 θερμίδες

 

Βλέποντας τα παραπάνω νούμερα εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το κρασί δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για τη δίαιτά μας αν καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες. Ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με άλλα τρόφιμα και ποτά. Η μπύρα, έχοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά υδρογονανθράκων περιέχει κατά βάση αρκετά περισσότερες θερμίδες από ότι το κρασί. Τα αποστάγματα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αντίστοιχα περισσότερες θερμίδες.

 

Μικρά Μυστικά

1. «Κέρδισε» τις θερμίδες του κρασιού που θα πιείς.

Ο τρόπος είναι απλός και σχετικά γνωστός. Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητα σου! Συγκεκριμένα αν περπατάς λίγο, νωρίς το απόγευμα, ενισχύεται ο μεταβολισμός και παράλληλα κόβεται η όρεξη. Έτσι μετά μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις το κρασί σου, το οποίο, σημειωτέων, έχει και πολλά οφέλη για τον οργανισμό σου, διάβασε παρακάτω και θα δεις!

2. Μην πίνεις πριν το φαγητό

Ο γενικός κανόνας είναι πως αν καταναλώσεις αλκοόλ μισή ωρα πριν το γεύμα, σου ανοίγει η όρεξη οπότε τρως περισσότερο. Οπότε καλό είναι να απολαμβάνεις το κρασί σου παράλληλα με το γεύμα σου, σαν συνοδευτικό. Επιπλέον τρώγοντας και πίνοντας αργά απολαμβάνοντας κάθε γουλιά - μπουκιά νιώθεις μεγαλύτερη πληρότητα και ικανοποίηση από το γεύμα σου, με αποτέλεσμα να τρως λιγότερο!

3. Γιατί να πιεις κόκκινο ξηρό κρασί

Αρχικά ο πρώτος και καλύτερος λόγος είναι τα αντιοξειδωτικά (ρεσβερατρόλη)! Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες άρα μας κρατούν νεότερους μέσα και έξω. Παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διάφορων παθήσεων. Εκτός από τη ρεσβερατρόλη και τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί, αποδεικνύεται ότι περιέχεται επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται ελλαγικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Oregon State University φαίνεται πως εμποδίζει την ανάπτυξη καινούργιων λιποκυττάρων. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της παχυσαρκίας και συναφών διαταραχών του μεταβολισμού, όπως η κίρρωση του ήπατος.

4. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

Ακούγεται τρελό, αλλά η έρευνα δείχνει πως το βραδινό σας κρασάκι μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον διαβήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Η αιθανόλη, ή αλλιώς  το αλκοόλ που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, στην πραγματικότητα βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού μας στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και επομένως και τις κρίσεις για γλυκό ή μακαρόνια που μας πιάνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 36%! Παράλληλα μελέτες έχουν δείξει πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθά στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Προσοχή, μιλάμε για ένα ποτήρι κρασί και φυσικά όχι κάθε βράδυ!

5. Το κόκκινο κρασί συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού έχει παρατηρηθεί πως βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου. Και τι σημαίνει αυτό; Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργικότητας των τριχοειδών αγγείων και τη μεταφορά αίματος σε όλους τους ιστούς του σώματος. Εξαιτίας αυτού, το ενδοθήλιο παίζει ρόλο στην πρόληψη και την προστασία από διάφορες καταστάσεις και ασθένειες όπως το εγκεφαλικό και οι παθήσεις του μυοκαρρδίου. Το κόκκινο κρασί βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, άρα παίζει κι αυτό το ρόλο του στην προστασία από διάφορες ασθένειες και καταστάσεις.

Συμπέρασμα: Το κρασί – ιδιαίτερα το ξηρό λευκό για την άνοιξη και το καλοκαίρι – μπορεί σε μετρημένες ποσότητες να συνοδεύσει τα γεύματα της δίαιτάς μας χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά σε θερμίδες τη διατροφή μας.

Πιείτε άφοβα αλλά πάντα με μέτρο! 

 

Cheers!