ΑΡΘΡΑ Και η Ασιατική κουζίνα θέλει το κρασί της!

ΚΑΙ Η ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ!

PAD THAI, SASHIMI, NIGIRI, ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ, ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΙΤΣΟΥΑΝ, ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΡΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΣ TERIYAKI! ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΜΑΘΕ ΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙΣ!
Και η Ασιατική κουζίνα θέλει το κρασί της!

Pad thai, sashimi, nigiri, γλυκόξινο χοιρινό, μοσχάρι Σιτσουάν, γαρίδες με κόκκινο κάρυ και σολομός teriyaki. Σίγουρα αυτές δεν είναι πια άγνωστες λέξεις! Βέβαια μέχρι πρότινος το κρασί μάλλον δεν έκανε πολύ «παρέα» με τα παραπάνω, αλλά αυτό μέχρι σήμερα! Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Αρχικά , τα περισσότερα πιάτα ασιατικής κουζίνας έχουν ισχυρή δόση από umami, δηλαδή  γλουταμινικό μονονάτριο, όπως η σόγια σως ή οι πάστες miso για παράδειγμα. Και ναι, αυτό σημαίνει πως είναι εθιστικά νόστιμα, είναι όμως και απαιτητικά στο συνδυασμό τους με κρασί. Δε θέλουν πολύ όξινα και πολύ τανικά κρασιά, ενώ αντιθέτως προτιμούν κυρίως φρέσκα φρουτώδη λευκά και ελαφριά κόκκινα ή ροζέ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας είναι οι πικάντικες έντονες γεύσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά από το wasabi μέχρι το chili και από το ginger μέχρι το πιπέρι Σιτσουάν. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθώς αυτό θα κάνει το κάψιμο εντονότερο.

Λοιπόν ας τα δούμε ένα ένα :

  • Wasabi είναι αυτή η πράσινη καυτερή πάστα που συνοδεύει το sushi. To wasabi λοιπόν, ανήκει στην οικογένεια των αγριοράπανων και συγγενεύει με το horseradish και το σιναπόσπορο. Είναι αρκετά πιο καυτερό από τους συγγενείς του και είναι τόσο δυνατό που διεγείρει τους κάλυκες της μύτης όταν το τρώμε και έτσι εντείνει το κάψιμο, ενίοτε κυλάει κι ένα δάκρυ! Για το maki σολομού λοιπόν θέλουμε ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα αλλά και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Αναζητήστε ένα αλσατικό pinot gris ή ένα Μοσχάτο Σπίνας των Αμπελώνων Καραβιτάκη!
  • Πάμε στα chili και τα πιπέρια τώρα. Εδώ το κάψιμο είναι διαφορετικό και έρχεται συνήθως αφού καταπιούμε και σαφώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Το κρασί που θα λειτουργήσει σαν «πυροσβέστης» θα είναι σαφώς ένα ημίξηρο ροζέ και αν με ρωτάς, μετά από άπειρες δοκιμές, θα διάλεγα την Πυραμίδα του Οινοποιείου Βακάκη με τα μάτια κλειστά.
  • Τώρα το ginger είναι κάπως πιο φυτικό και ίσως λίγο πιο γλυκό, οπότε το απόλυτο συμπληρωματικό θα ήταν ένα Gewurtztraminer που έχει αρώματα πικάντικων μπαχαριών και τόση γλύκα όση χρειάζεται!

Τέλος πολλά πιάτα περιλαμβάνουν τηγάνι ή περιέχουν γάλα καρύδας που ανεβάζει τη λιπαρότητα του πιάτου. Για να πετύχουμε την ισορροπία λοιπόν θέλουμε κρασιά με φρουτώδη οξύτητα όπως sauvignon blanc ή ένα μοσχοφίλερο.

Extra tip: αν είστε αμετανόητοι λάτρεις του κόκκινου προτιμήστε ένα ελαφρύ, φρέσκο και φρουτώδες όπως για παράδειγμα ένα αγιωργίτικο χωρίς βαρέλι ή ένα Beaujolais (αν η Γαλλία μας πέφτει μακριά ποντάρω σε Syrah των Αμπελώνων Σαμαρτζή που γίνεται με την ίδια μέθοδο).

 

Έυα Μαρκάκη
Wine Geek