ΣΥΝΤΑΓΕΣ Καγιανάς με σύγκλινο και σφέλα

ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΣΦΕΛΑ

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΓΙΑΝΑΣ, ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΣΦΕΛΑ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ!

ΥΛΙΚΑ

1000 γρ. ώριμες ντομάτες
6 μεγάλα αυγά
200 γρ. σύγκλινινο
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
100 γρ. σφέλα ή φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βγάζουμε τις ντομάτες και τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις βάζουμε σε ευρύχωρο τηγάνι να σιγοβράσουν μέχρι να «στέγνωσουν», προσθέτοντας λίγο αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πήξει φροντίζοντας να παραμείνει ζουμερό. Τέλος σωτάρουμε το σύγκλινο σε λίγο ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στον καγιανά.

Ο καλαματιανός καγιανάς σερβίρεται με σφέλα ή φέτα, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυσικά με προζυμένιο ψωμί!

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Ο καγιανάς είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό με πολλές παραλλαγές, μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά εποχής, όπως πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθια κ.α.
– Μπορούμε να κάνουμε τον καγιανά πιο πικάντικο προσθέτοντας μπούκοβο ή ακόμη καλύτερα πιπεριές κέρατο καυτερές
– Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα και μυρωδικά. Το θυμάρι, το θρούμπι, η ρίγανη και ο βασιλικός ταιριάζουν μοναδικά

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger