ΑΡΘΡΑ 15 ποικιλίες κρασιού που πρέπει να δοκιμάσεις

15 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ! Η ΕΥΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ 15 ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ!
15 ποικιλίες κρασιού που πρέπει να δοκιμάσεις

5 min read

Έχεις βαρεθεί να πίνεις όλο τα ίδια και τα ίδια; Ψάχνεις το επόμενο κρασί που θα σε ενθουσιάσει; Αν ναι, είσαι στο σωστό μέρος γιατί έχω να σου παρουσιάσω 15 ποικιλίες κρασιού που πρέπει να δοκιμάσεις! Και όχι 15 τυχαίες ποικιλίες αλλά 15 ιδιαίτερες ποικιλίες που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν! Ξεκινάμε;

Torrontes

Έχεις δοκιμάσει όλες τις Μαλαγουζιές της Ελλάδας και ψάχνεις το επόμενο αρωματικό λευκό κρασί που θα σε ενθουσιάσει; Μην ψάχνεις άλλο! Να σου συστήσουμε το Torrontes, το λευκό διαμάντι της Αργεντινής. Έχει μπόλικο τροπικό φρούτο αλλά και λευκά λουλουδάκια και φυσικά δροσιστική οξύτητα. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο; Δοκίμασε το Torrontes Dona Silvina με ένα αρωματικό ceviche με γαρίδες κοιλάδας και θα εκπλαγείς!

Bonarda ή Douce Noir

Κομψότητα, φυτικός χαρακτήρας και ζουμερό κόκκινο φρούτο! Όχι δε μιλάμε για ακόμα ένα Ξινόμαυρο αλλά ούτε και για Pinot Noir, αλλά για τη Bonarda! Η Bonarda είναι ο αφανής ήρωας της Αργεντίνης καθώς επί χρόνια ήταν η παραγκωνισμένη ποικιλία που κανένας δεν έπαιρνε σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια όμως κάποιοι από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Αργεντινής είδαν την ποικιλία με άλλο μάτι και έτσι αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές (ανάμεσα τους και εγώ). Δοκίμασε την Bonarda El Enemigo για να καταλάβεις τι εννοώ.

Μαυρούδι

Πόσο ακόμα Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon να πιεις; Με το δίκιο σου τα βαρέθηκες. Όσο υπάρχει το Μαυρούδι της Θράκης όμως τίποτα δε θα είναι πια βαρετό! Ο διαχωρισμός γίνεται γιατί τα Μαυρούδια της υπόλοιπης Ελλάδας (που συνήθως είναι κλώνοι του Αγιωργίτικου) διαφέρουν από αυτό της Θράκης. Σώμα, ηλεκτρική οξύτητα και πολυπλοκότητα που θα ζήλευαν και στο Ροδανό, κάνουν το Μαυρούδι το next big thing των ελληνικών ποικιλιών ακόμα και αν λίγοι (ακόμα) καταπιάνονται με αυτό το θηρίο. Οι Νικολαΐδηδες το κάνουν εδώ και χρονιά και το κάνουν πολύ καλά με το Fine Mavroudi Anatolikos Vineyards.

Ποταμίσι

Η λευκή κυκλαδίτικη ποικιλία είναι σίγουρα πολύ ζόρικη στο χειρισμό της αλλά αν δοκιμάσεις το Ποταμίσι του Γιώργου Ξυδάκη θα την ερωτευτείς. Εσπεριδοειδή, λιπαρότητα, ορυκτότητα και τραγανή οξύτητα συνθέτουν ένα πάρα μα πάρα πολύ ελκυστικό πακέτο! Με μια στήρα στα κάρβουνα θα είναι θεϊκό, δοκίμασε το!

Roussanne

Η λευκή ποικιλία του Ροδανού είναι εξίσου σημαντική με το Syrah και το Grenache και δημιουργεί κρασιά μεγάλης κλάσης και βαθιάς παλαίωσης. Η εθιστική βουτυράτη υφή τους σε συνδυασμό με τον εκρηκτικό, αρωματικό τους χαρακτήρα έχει φανατικό κοινό ανά τον κόσμο. Το Roussanne καλλιεργείται και στην Ελλάδα από τολμηρούς αμπελουργούς και δίνει καταπληκτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το Roussanne της Οινοποιίας Μανουσάκη από την Κρήτη είναι ένα κορυφαίο δείγμα της ποικιλίας με απίστευτη φινέτσα και πολυπλοκότητα. Δοκίμασε το μαζί με χτένια σωτέ με μια σάλτσα beurre blanc και ζήσε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

Lagrein

Πιθανόν να μην το έχεις ξανακούσει ποτέ αλλά είναι μια από τις αγαπημένες ποικιλίες της Βόρειας Ιταλίας. Έχει δροσιστική οξύτητα, ζουμερό κόκκινο φρούτο και αλμυρές νότες που θυμίζουν ελιά και είναι τέλειο με πίτσες και ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα! Οι Ιταλοί το αγαπούν πολύ καθώς θεωρούν πως ταιριάζει με τα πάντα, ακόμα και με ψάρια. Και ξέρεις πόσο σοβαρά παίρνουν οι Ιταλοί την γαστρονομία και το φαγητό! Δοκίμασε το Lagrein Elena Walch μαζί με μια puttanesca  και θα ενθουσιαστείς!

Ζακυνθινό

Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο Ρομπόλα αλλά και Ζακυνθινό! Η ποικιλία με ρίζες από τη Ζάκυνθο, όπως μαρτυράει το όνομά της κάνει επέλαση στην Κεφαλονιά και τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Είναι λιπαρό, με ώριμα κίτρινα φρούτα και μια ελαφριά ανθική διάσταση που εντυπωσιάζει. Το Gold του Πετρακόπουλου είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του, σκέτο χρυσάφι!

Νεγκόσκα

Το όνομα της σημαίνει Νάουσα στα σλάβικα αλλά καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Γουμένισσας. Ζόρικη και ανθεκτική ποικιλία που δίνει κρασιά με φινέτσα, οξύτητα, αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Συμμετέχει στο ΠΟΠ Γουμένισσα μαζί με το Ξινόμαυρο και το τιθασεύει! 

Nerello Mascalese

Είναι η ποικιλία της Αίτνας και όπως πιθανόν να φαντάζεσαι έχει έντονο mineral χαρακτήρα, τραγανή οξύτητα και φίνες τανίνες. Λευκά άνθη και ζουμερά κόκκινα φρούτα την καθιστούν ακαταμάχητη! Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το Etna Rosso Quantico και σίγουρα θα εντυπωσιαστείς!

Μούχταρο

Η ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από την Κοιλάδα των Μουσών δημιουργεί τόσο ζουμερά κόκκινα όσο και δροσιστικά ροζέ! Κόκκινα φρούτα, τραγανή οξύτητα και βοτανικές νύξεις συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό σύνολο. Δοκίμασε το Μούχταρο από Κτήμα Μουσών μαζί ένα φιλέτο ζαρκαδιού με σάλτσα κόκκινων φρούτων!

Δαφνί

Κόντεψε να εξαφανιστεί αλλά με τη βοήθεια της οικογένειας Λυραράκη, ευτυχώς σώθηκε και έτσι έχουμε την ευκαιρία σήμερα να πίνουμε αυτό το ιδιαίτερο κρασί. Πήρε το όνομα του από τα αρώματα Δάφνης που έχει και σε συνδυασμό με τις νότες εσπεριδοειδών είναι απλά απολαυστικό! Κουνελάκι με δεντρολίβανο και Δαφνί Ψαράδες Λυραράκη, ποίημα!

Κυδωνίτσα

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η Κυδωνίτσα θα είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι. Το χαμηλό αλκοόλ, τα αρώματα λουλουδιών, ροδάκινου και κυδωνιού και η διακριτική της οξύτητα την έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Η Κυδωνίτσα Lexis των Αμπελώνων Ζαχαριά είναι μια φοβερή εκδοχή της ποικιλίας, με λίγο βαρέλι.

Mourvedre ή Monastrell

Έχει καταγωγή από την Ισπανία αλλά κάνει σπουδαία καριέρα σε Γαλλία και Αυστραλία. Αν σου αρέσουν τα γεμάτα κόκκινα κρασιά, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων , φυτικές και ζωικές νύξεις τότε το Mourvedre θα γίνει το νέο αγαπημένο σου κρασί. Το Alicante της Ισπανίας φημίζεται για τα Mourvedre του. 

Βερτζαμί

Λένε πως είναι η πιο βαφική ποικιλία της Ελλάδας με χρώμα που είναι αδιαπέραστο μωβ στο ποτήρι. Η καταγωγή της είναι το μαγευτικό νησί της Λευκάδας αλλά δίνει τα καλύτερα δείγματα της στην Πελοπόννησο. Με έντονο φρούτο, ζουμερή οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα έχει κατακτήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Δοκίμασε το Διάγων  της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη, ίσως το καλύτερο Βερτζαμί της αγοράς.

Ρωμέικο

Το Ρωμέικο είναι μια ερυθρωπή ποικιλία των Χανίων, αρκετά ευοξείδωτη και χωρίς πολύ χρώμα. Σύμφωνα με μελέτες έχει προκύψει πως έχει γενετική συγγένεια με μια από τις ευγενείς ποικιλίες της Μαδέιρα. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η ποικιλία είναι ιδανική για τη δημιουργία γλυκών κρασιών! Δοκίμασε το Λιαστό από Ρωμέικο των Αμπελώνων Καραβιτάκη και θα καταλάβεις γιατί.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek