ΑΡΘΡΑ 10 ΞΙΝΟΜΑΥΡΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ!

10 ΞΙΝΟΜΑΥΡΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ!

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ! ΔΕΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ!
10 ΞΙΝΟΜΑΥΡΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, αποφάσισα να κάνω αυτό που κάθε λάτρης του σκληροπυρηνικού Hulk Hogan του ελληνικού αμπελώνα, θα ήθελε. Να προτείνω 10 Ξινόμαυρα που μπορείς να απολαύσεις τώρα, χωρίς να περιμένεις μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Δεν λέω, το καλό πράγμα αργεί να γίνει και το Ξινόμαυρο έχει τέτοια σχέση με το χρόνο που θα ζήλευαν όχι μόνο πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι. Αλλά πόσοι από εμάς μπορούν να περιμένουν;!

Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία με δύο ψυχές. Η μια είναι σαν την παλιά φρουρά (αν έβλεπες Game of Thrones σκέψου τους Stark), δηλαδή κρασιά αγέρωχα, στιβαρά, με τανίννες που σε κοιτάνε διαπεραστικά στα μάτια, σου λένε «θα με περιμένεις» και σου κόβεται η λαλιά. Από την άλλη, η νέα φρουρά (οι Lannister), κρασιά φρουτώδη, κομψά, εκλεπτυσμένα και παιχνιδιάρικα, έτοιμα για δράση, χωρίς να χρειάζεται να ξεχαστούν στο κελάρι για χρόνια.  Και κάπου εκεί ανάμεσα, βρίσκονται και εκείνα που ισορροπούν με μαεστρία (μιλάμε ξεκάθαρα για τον Jon Snow), τα πίνεις τώρα και τα ξαναπίνεις μετά από χρόνια, με την ίδια ακριβώς συγκίνηση. Μερικά από αυτά θα τα βρεις παρακάτω.

1. Νάουσα Alta 2024 - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος έχει χαρακτηριστεί με πολλά επίθετα κι όχι αδίκως, αφού είναι ο λόγος που το Ξινόμαυρο πέταξε από πάνω του τη σιδερένια πανοπλία και τιθασεύοντας την τραχιά του φύση, με μαγική ακρίβεια και βιοδυναμική προσέγγιση, φανέρωσε μια πολύ φινέτσατη εκδοχή του. Το Νάουσα Alta 2024 είναι η επιτομή αυτής της φιλοσοφίας. Ελαφρύ, αρωματικό και έξτρα εκφραστικό, με κεράσι, βύσσινο, λουλούδια και βοτανικές νότες που μιλούν στην καρδιά. Η φυσική οξύτητα από τα αμπέλια υψηλού υψομέτρου και οι ήπιες εκχυλίσεις του έχουν δώσει ζωντάνια και καθαρότητα, ενώ οι μεταξένιες τανίννες και η αρωματική βόμβα που ξεδιπλώνεται, απαιτούν να το απολαύσεις νέο. Είναι ένα Ξινόμαυρο που δεν το νοιάζει να δοκιμάσει την υπομονή σου, αλλά να σου προσφέρει άμεσες συγκινήσεις!

2. Rosé Extra Brut 2023 - Κτήμα Καρανίκα

Το Rosé Extra Brut 2023 από το Κτήμα Καρανίκα είναι μια αφρώδης, εκλεπτυσμένη και ακαταμάχητα δροσερή εκδοχή του Ξινόμαυρου και από τις πιο χαρακτηριστικές ροζέ φυσαλίδες της Ελλάδας. Ο Laurens Hartman και ο Λευτέρης Καρανίκας, πρωτοπόροι της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής αφρωδών στη χώρα (méthode traditionnelle), καλλιεργούν βιοδυναμικά τους αμπελώνες τους στο Αμύνταιο, την πιο ψυχρή ζώνη της Μακεδονίας, και το Ξινόμαυρο τους δίνει πίσω φινέτσα και υψηλή οξύτητα. Η δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και η ωρίμαση με τις οινολάσπες, του χαρίζει κρεμώδη υφή και πολύπλοκα αρώματα φράουλας, μπριός και λουλουδιών. Απόλυτα ισορροπημένο, είναι ένα κρασί έτοιμο να το πιείς τώρα, απολαμβάνοντας ένα ελληνικό αφρώδες που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα κορυφαία rosé αφρώδη της Καμπανίας.

3. Aiora Ξινόμαυρο Αμφορέας 2023 - Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το οινοποιείο Μοσχόπολις, έχει χτίσει τη φήμη του πάνω στον πειραματισμό. Το Aiora Ξινόμαυρο Αμφορέας 2023 ζυμώνει και ωριμάζει για 12 μήνες μέσα σε πήλινους αμφορείς, χωρίς βαρέλι, επιτρέποντας στο κρασί να «πάρει τον αέρα του» και να διατηρήσει τον χαρακτήρα του σταφυλιού. Αυτή η μέθοδος του χαρίζει μεταξένια υφή, λεπτεπίλεπτες τανίννες και κρυστάλλινη καθαρότητα, με το κόκκινο φρούτο και τα άνθη να κυριαρχούν. Είναι η φυσική, πιο ανάλαφρη εκδοχή της ποικιλίας, με ζουμερό φρούτο που το κάνει εξαιρετικά εύκολο στην κατανάλωση 2 φιαλών και άνω, χωρίς να χρειάζεται παλαίωση για να δείξει τον καλύτερο χαρακτήρα του!

4. Terre de Zeus 2022 - Navitas Winery

Και έρχεται από το πουθενά το Terre de Zeus 2022 από το Navitas Winery και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό με τη μοντέρνα και «εκτός κουτιού» μορφή του. Το κρασί έχει τόλμη και φινέτσα και φωνάζει πως πίσω του κρύβεται μια νέα γενιά οινοποιών με νέες ιδέες και χωρίς δισταγμό δράσεις. Προερχόμενο από το ψυχρό κλίμα και τα αμμώδη εδάφη του Λιτόχωρου, έχει ζωντάνια και θηλυκότητα, με τα αρώματα κερασιού, ροδοπέταλου, σμέουρων και γλυκών μπαχαρικών να κυριαρχούν. Ο συνδυασμός δεξαμενών, βαρελιού και τσιμέντου, το προίκισε με πλούσιο φρούτο και μεταξένιες τανίνες, αλλά και ένα πολύ προσιτό και  απολαυστικό προφίλ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κλασικές ζώνες της ποικιλίας.

5. Νάουσα 2021 - Κτήμα Μαρκοβίτη

Η Νάουσα 2021 από το Κτήμα Μαρκοβίτη είναι από τα κρασιά που δεν χρειάζονται φαμφάρες και πολλά στολίδια. Σε κερδίζει από την πρώτη γουλιά, ενώ η φήμη του έχει ήδη προηγηθεί και η ποιότητά του συνεχίζει το μεγαλείο του Chateau Pegasus. Ο πρώτος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα, οι γηγενείς ζύμες, οι ήπιες εκχυλίσεις και η 12μηνη παλαίωση σε παλαιά βαρέλια φτιάχνουν μια ζεστή αγκαλιά για το κόκκινο φρούτο, τα γλυκά μπαχαρικά και τις νότες σοκολάτας. Αν κάποιος έχει καταφέρει και το έχει παλαιώσει, ας μου πει παρακαλώ πως εξελίσσεται, γιατί εγώ δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Η ιστορία του Chateau Pegasus λέει πως το Ξινόμαυρο τους έχει βάθος και διάρκεια, αλλά εμένα η υπομονή δεν είναι το δυνατό μου σημείο.

6. Xinomavro 2023 - Oenops Wines

Καλά, δεν περίμενες και τίποτα λιγότερο από τον Νίκο Καρατζά, έτσι δεν είναι; Το Xinomavro Oenops Wines του 2023 είναι ζουμερό, τραγανό, με φρουτώδη ένταση και φινέτσα που σε κάνει να θες να το ξαναδοκιμάσεις πριν καν τελειώσει η πρώτη γουλιά. Το ασημένιο που κέρδισε στο Decanter, είναι απλώς μια επιβεβαίωση και η αφορμή να το ανοίξεις τώρα, όσο είναι ακόμα φρέσκο και εκφραστικό. Η ζύμωση έγινε σε ανοιχτές δεξαμενές και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και με μηδαμινές παρεμβάσεις, ώστε να διατηρήσει ζουμερό το φρούτο και εσύ να μπορείς να απολαύσεις αυτή την ιδιαίτερη πλευρά της ποικιλίας τώρα.

7. Νάουσα 2022 - Oenos Nature

Έχετε κι εσείς φίλους που λένε «εγώ δεν πίνω Ξινόμαυρο», γιατί το έχουν στο μυαλό τους στυφό και δύστροπο; Ε, το Νάουσα 2022 Oenos Nature είναι για αυτούς, αλλά και για εμάς φυσικά! Ναι έχει τον τοματένιο χαρακτήρα που αγαπάμε, αλλά έχει και μια λαχταριστή παλέτα από μαρμελάδα φράουλα, πέταλα τριαντάφυλλου και κεράσι, που δεν χρειάζεται ούτε το χρόνο, αλλά ούτε και εξηγήσεις. Είναι έτοιμο από τώρα, με βελούδινες τανίννες και φρούτο που αναζωπυρώνεται στο στόμα σου σαν το σπίρτο και φαντάζεται λαδερά και κοκκινιστά να του υποκλίνονται. Πίνεται βέβαια και μόνο του, με περίσσεια χάρη!

8. Rosé de Xinomavro 2024 - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Όταν βλέπεις σε ροζέ σκούρα φιάλη, δεν είναι για να το ξεπετάξεις ένα βραδάκι του καλοκαιριού στο μπαλκονάκι με θέα τη θάλασσα. Το Rosé de Xinomavro 2024 του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι φτιαγμένο για να αντέξει, να εξελιχθεί και να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου μέσα στο χρόνο. Αλλά εδώ είναι και το ζουμί, είναι τώρα σε αυτή τη φάση της ζωής του, που κερδίζει. Το 5μηνο μέσα στο βαρελάκι του έδωσε μια απαλή τανική δομή, με διακριτικά λιπαρή υφή και αρωματική ένταση. Σε μια πενταετία θα είναι εξίσου όνειρο, αλλά ποιος θα μας το πει;

9. Νάουσα 2018 - Κτήμα Κελεσίδη

Η Νάουσα 2018 από το Κτήμα Κελεσίδη είναι έτοιμη και ακαταμάχητη. Συνδυάζει με μαεστρία την γοητευτική ωριμότητα του Ξινόμαυρου, με τη φρεσκάδα ενός κρασιού που βρίσκεται στο απόγειο της ισορροπίας του. Έχει δέσει, έχει σμιλευτεί και έχει πιάσει την  κορυφή. Αποξηραμένο κεράσι, φύλλο τομάτας, με μια υπόνοια δέρματος, δίνουν βάθος χωρίς να βαραίνουν. Η σοδειά του 2018 έδωσε φρούτο με ωριμότητα και ζωντάνια, που η προσεκτική παλαίωση σε δρύινα βαρέλια του χάρισαν βελούδινο χαρακτήρα και μακρά επίγευση. Απρόσμενα ευγενικό και προσιτό, η Νάουσα από το Κτήμα Κελεσίδη, θα ξεχωρίζει για πάντα ανάμεσα σε πολλά.

10. Ναουσαία 2018 - Κτήμα Φουντή

Αν έπρεπε να πω μόνο δυο λέξεις για τη Ναουσαία 2018 από το Κτήμα Φουντή, αυτές θα ήταν κλασάτη και έτοιμη. Είναι πια σήμα κατατεθέν της Νάουσας και η 12μηνη παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια έχει στρογγυλέψει τις τανίννες, χαρίζοντας βελούδινη υφή και κομψότητα, χωρίς να επισκιάζει τον φρουτώδη χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Δεν χρειάζεται χρόνο για να «ανοίξει» ή να μαλακώσει, είναι ήδη έτοιμο να σταθεί δίπλα σε μοσχαρίσια μάγουλα και σε μπιφτέκια γεμιστά με καπνιστό τυρί.

Κόκκινα και ροζέ, είναι όλα έτοιμα προς κατανάλωση για να σου θυμίσουν γιατί το Ξινόμαυρο έχει παντού την πρωτοκαθεδρία. Και ναι, γίνεται να τα πιείς τώρα και να τα ευχαριστηθείς και πολύ. Καλή απόλαυση!

 Χριστίνα Τσόγκα