ΑΡΘΡΑ 2017: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών

2017: Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 60 ΕΤΩΝ

ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΑΣΧΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ 2017 ΕΙΧΑΜΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 60 ΕΤΩΝ.
2017: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών

Παγετοί στο Bordeaux, φωτιές στη Napa, καύσωνας στην Ιταλία και την Ισπανία οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένη παραγωγή φέτος. Για την ακρίβεια λένε πως είναι η χειρότερη χρονιά, ποσοτικά, και πως κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 1945!

Συγκεκριμένα, ο παγετός που έπληξε το Bordeaux μείωσε την παραγωγή κατά 40 % σε σύγκριση με πέρυσι. Παρόλα αυτά βέβαια οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι για την ποιότητα της συγκομιδής. Το Chablis, το Mâcon και το Châtillon υπέφεραν επίσης από το κρύο ενώ η ζέστη από την άλλη έπληξε το Λίγηρα και τη νότια Γαλλία. Συνολικά, αναμένεται ότι η γαλλική καλλιέργεια του 2017 θα μειωθεί σε 413 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλότερο ρεκόρ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θέτει την συγκομιδή του 2017 κατά 18% χαμηλότερη από το 2016 και 17% κάτω από τον πενταετή εθνικό μέσο όρο.

Στην Ιταλία η συγκομιδή είναι η μικρότερη των τελευταίων 60 ετών, με μειώσεις που ποικίλουν από 10 – 40% ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα το Veneto ‘’κάηκε’’ από τον καύσωνα Lucifer και στα καπάκια το χτύπησε παγετός οπότε η συγκομιδή μειώθηκε κατά 15%. Τα ίδια κλιματολογικά «χαστούκια» δέχτηκε και η Ισπανία, και κυρίως περιοχές όπως η Ribera del Duero όπου η μείωση των σταφυλιών άγγιξε το 60% συγκριτικά με πέρυσι.

Για το τέλος άφησα την Καλιφόρνια… Δυστυχώς οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Νάπα οδηγούν στον εξής τραγικό απολογισμό: 41 ζωές χάθηκαν, 220.000 εκτάρια κάηκαν και 2.800 σπίτια καταστράφηκαν. Το θέμα δεν είναι μόνο τα αμπέλια που κάηκαν αλλά το ότι όλα πνίγηκαν στον καπνό και πιθανόν να κουβαλάνε τη μυρωδιά αυτή για χρόνια. Επίσης πολύ σοβαρές είναι οι καταστροφές στα οινοποιεία, στα κελάρια, στις αίθουσες γευσιγνωσίας καθώς και στην ποιότητα της ζωής όσων ζουν και εργάζονται εκεί.

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek