ΑΡΘΡΑ
15 περίεργα πράγματα για το κρασί
15 ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;
Αυτά τα ήξερες;
- Στο Βιετνάμ, αν ξέρεις και παραγγείλεις στον σερβιτόρο ένα ποτήρι κρασί από κόμπρα (cobrawine), θα σου σερβίρουν ένα «blend», το οποίο αποτελείται από κρασί ρυζιού και αίμα φιδιού, το οποίο θανατώνεται εκείνη τη στιγμή.
- Ο έντονος φόβος ή το μίσος για το κρασί, έχει όνομα και αυτό είναι «οινοφοβία».
- Το σκούρο πράσινο μπουκάλι, που συνήθως εμφιαλώνεται το κρασί, είναι Αγγλική εφεύρεση και πιο συγκεκριμένα έργο του Kenelm Digby (1603 - 1665). Πριν από αυτήν το κρασί έμπαινε σε σακούλες από δέρμα κατσίκας.
- Οι «γευσιγνωσίες» μάλλον λάθος λέγονται έτσι....κορυφαίοι sommeliers συμφωνούν στο γεγονός πως η οσμή είναι μακράν πιο σημαντική αίσθηση όσον αφορά τη δοκιμή.
- Το έθιμο του τσουγκρίσματος των ποτηριών, προέρχεται από τη Αρχαία Ρώμη.
- Ο μέσος όρος ηλικίας μιας γαλλικής δρυός που κόβεται για τη δημιουργία δρύινων βαρελιών, είναι 170 χρόνων.
- Υπάρχουν περίπου 10.000 ποικιλίες σταφυλιών παγκοσμίως.
- Εκτός των εκκλησιών και των μοναστηριών, δυο ακόμα μεσαιωνικά ιδρύματα είχαν το κρασί σαν πηγή εσόδων και αυτά ήταν τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Το πιο γνωστό μεσαιωνικό, επιχορηγούμενο από το κρασί νοσοκομείο είναι το πανέμορφο Hôtel-Dieu στην περιοχή Beaune της Γαλλίας, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο.
- Οι Γερμανοί εφηύραν το Eiswein, ή αλλιώς κρασί από παγωμένα σταφύλια.
- Οι ρωμαίοι ανακάλυψαν πως από το κάψιμο κεριών από θείο μέσα σε αμφορείς, το κρασί παρέμενε φρέσκο και δεν αποκτούσε μυρωδιά ξυδιού.
- Ένα νεοφυτεμένο αμπέλι χρειάζεται περίπου 4 – 5 χρόνια για να ευοδώσει και να παράξει καρπούς καλής ποιότητας.
- Η ποτοαπαγόρευση είχε καταστροφικές συνέπειες στη αμερικανική αγορά κρασιού και χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει. Κάποια οινοποιεία κατάφεραν να επιβιώσουν παράγοντας κρασί για θρησκευτικούς σκοπούς, γεγονός που επιτρεπόταν από το νόμο.
- Η Κίνα αποτελεί πλέον την κύρια αγορά κόκκινου κρασιού και όχι αποκλειστικά λόγω της γεύσης του...Το χρώμα του είναι αυτό που το κάνει την κύρια προτίμηση της κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα θεωρείται και τυχερό.
- Κατά το μεσαίωνα, οι καλύτεροι και πιο καινοτόμοι οινοπαραγωγοί ήταν μοναχοί. Οι Κιστερσιανοί και οι Βενεδικτίνοι μοναχοί ιδιαίτερα, που είχαν ροπή στην παραγωγή κρασιού, θεωρείται πως είχαν γευτεί κυριολεκτικά τη γη για να διαπιστώσουν πως το έδαφος αλλάζει από μέρος σε μέρος.
- Στην αρχαία Αίγυπτο, η αποθήκευση του κρασιού μέχρι αυτό να ωριμάσει επιτυχημένα θεωρούταν αλχημεία και ήταν προνόμιο μόνο των φαραώ.