ΑΡΘΡΑ ΤΟ PINOT GRIS ΣΕ 5'

ΤΟ PINOT GRIS ΣΕ 5'

ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΠΟΛΥ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ!
ΤΟ PINOT GRIS ΣΕ 5'

Γενικά Στοιχεία

Το Pinot Gris είναι ποικιλία χαμαιλέοντας, αφού μπορεί να προσαρμοστεί άψογα σε πολλές διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και εδάφη. Εμφανίστηκε αρχικά στη Βουργουνδία της Γαλλίας και μάλιστα η ύπαρξή του οφείλεται σε μια μετάλλαξη της ερυθρής ποικιλίας Pinot Noir. Και ενώ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, τα καλύτερα δείγματα υπάρχουν στην Αλσατία όπου ανήκει στις ευγενείς ποικιλίες, στο Όρεγκον της Αμερικής, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σλοβενία, καθώς και στη Γερμανία, όπου ονομάζεται Grauburgunder και Ruländer. Η καλύτερή του όμως μεταγραφή, ήταν στην Ιταλία, όπου σήμερα γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή του στον κόσμο και εκεί αποκαλείται Pinot Grigio, με τα πιο αξιόλογα δείγματα στο Venetto, το Friuli και το Trentino-Alto Adige. Εκεί δημιουργήθηκε και η κατηγοριοποίηση Pinot Grigio delle Venezie DOC, και καλύπτει 3 περιοχές με συνολικά 28 χιλιάδες εκτάρια έκτασης!

Είναι γνωστό για τον αναζωογονητικό του χαρακτήρα, αλλά ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται και το στυλ οινοποίησης, αποκτά πολυπλοκότητα. Δημιουργεί εξαιρετικά blend με τις ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc και Riesling.

 

Χαρακτηριστικά

Δίνει κυρίως λευκά κρασιά, αλλά λόγω της χρωματικής του μετάλλαξης από την ερυθρή ποικιλία Pinot Noir, μπορεί να δώσει κρασιά ροζέ ή και orange. Ένα τυπικό Pinot Gris, έχει ανοιχτό αχυρένιο χρώμα και απαλό λεμονί έως χρυσαφί. Είναι μια ποικιλία πολύ γνωστή για το ελαφρύ σώμα της, την πολύ τραγανή της οξύτητα και τα φρέσκα αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, λεμόνι/lime και λευκών λουλουδιών, ενώ έχει και έναν πολύ διακριτικό mineral χαρακτήρα. Οι απλές, πολύ κομψές και ανάλαφρες εκδοχές προέρχονται από οινοποίηση σε δεξαμενή. Όταν περνάει από βαρέλι αποκτά πιο λιπαρή υφή και αρώματα από ώριμα τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή, όπως βερίκοκο, μάνγκο, νεράντζι, λωτός, ενώ το μέλι και η βανίλια δίνουν ένα πολύπλοκο σύνολο. Επίσης το βαρέλι βοηθά πολύ και στη δομή αλλά και στο δυναμικό παλαίωσης.

Η ιταλική εκδοχή του είναι μια από τις πιο διάσημες και ευρέως αναγνωρισμένες, με κομψό καθαρό προφίλ, ήπια αρωματική ένταση και υψηλή, δροσιστική οξύτητα. Στην περιοχή της Αλσατίας, αποκτά έναν πιο γεμάτο και πικάντικο χαρακτήρα. 

Το Pinot Gris του Νέου Κόσμου (Αυστραλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία) έχουν μέτρια έως χαμηλή οξύτητα, υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ και σχεδόν λιπαρή υφή, ενώ τα αρώματα είναι πιο ώριμα, που σε μερικές περιπτώσεις οφείλονται σε βοτρύτη.

 

Συνδυασμός με φαγητό

Ένα Pinot Gris Βουργουνδίας ταιριάζει με ένα ριζότο μανιταριών και πιάτα πουλερικών με κρεμώδεις σάλτσες, χτένια και λοιπά θαλασσινά με βουτυρώδη χαρακτήρα, αλλά και μαλακά λιπαρά τυριά όπως Brie και Camembert. Στην πιο κομψή εκδοχή του αγαπά το sushi, τις δροσερές σαλάτες, αλλά και το carpaccio κρεατικών ή ψαριών.