Θα μπορούσες ποτέ να μαντέψεις πόσα μηδενικά μπορεί να έχουν στην τιμή τους τα 5 ακριβότερα ουίσκι στον κόσμο; Αν συνδυάσεις την ηλικία, την ποιότητα, την ποσότητα και τη σπανιότητα να βρεθούν διαθέσιμα προς αγορά, ίσως και να τα καταφέρεις...ίσως βέβαια και όχι.
Το whisky είναι από τα ποτά, που ποτέ δεν λάτρεψα και δεν έχω καταφέρει να καταναλώσω με ευχαρίστηση, μέχρι και σήμερα. Η αιτία είναι μάλλον πως δεν του έδωσα ποτέ το χρόνο που του αξίζει, ή μπορεί να φταίει το ότι πάντα συνδύαζα το ποτό με την καλύτερη επιλογή φαγητού για pairing, οπότε εκεί τα πράγματα δυσκόλευαν. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να έκανα απλά κάποια λάθη στην προσέγγισή του.
Φυσικά οι μελέτες έρχονται να με τοποθετήσουν στη συντριπτική μειοψηφία, μιας και το whisky παραμένει εδώ και αμέτρητα συναπτά έτη το νούμερο ένα σε προτιμήσεις και κατανάλωση αλκοολούχο ποτό στον κόσμο. Η ιστορία του είναι μυστηριώδης και χάνεται πίσω στο χρόνο με πολλές αναφορές να ξεκινούν από το Ιράκ και να εξαπλώνονται στη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αμερική.
Υπάρχει μια άμεση συσχέτισή του με το κρασί (θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο) και ένα από τα πολλά κοινά τους είναι οι ορκισμένοι συλλέκτες που κυνηγούν την πολυτέλεια στις δημοπρασίες και διαθέτουν αστρονομικά ποσά για να αποκτήσουν μια φιάλη από τα πιο σπάνια αποστάγματα. Οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα και πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχεις στη συλλογή σου κάποια ακριβά whisky, παρά χρυσό σε θυρίδα! Περιορισμένη παραγωγή, σπάνια βαρέλια και τεχνικές παλαίωσης, διάσημα αποστακτήρια, τοποθέτηση σε συγκεκριμένες χρονικά ιστορικές περιόδους αλλά και πολυτελή υλικά για το packaging, είναι μερικοί από τους λόγους που η τιμή τους παίρνει φωτιά!
Η Macallan ανήκει στους πρώτους distillers της Σκωτίας που παρασκεύασαν και εμφιάλωσαν νόμιμα whisky. Ο πλούτος της περιοχής και η τεράστια παράδοση στην απόσταξη, τοποθετεί τα αποστάγματά τους από το 1824 στη λίστα με τα πιο ακριβά και αξιοθαύμαστα του κόσμου, ενώ η παρουσία τους γίνεται πάντα πολύ αισθητή σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο. Την μπάνκα έχει τινάξει στον αέρα η έκδοση του 1926, με τη γενική ονομασία Macallan 60 Years Distilled που είναι και η παλαιότερη έκδοση whisky που έμεινε για 60 ολόκληρα χρόνια μέσα σε βαρέλια από sherry! Από αυτά τα βαρέλια προέκυψαν μόλις 40 μπουκάλια, τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά, αλλά κάποια από αυτά προσφέρθηκαν σε διακεκριμένους συλλέκτες, στέλνοντας τη φήμη τους και φυσικά τις τιμές τους στο Θεό!
Το πιο αξιοσημείωτο σε αυτά είναι ότι οι ετικέτες τους ήταν διαφορετικές για κάθε ομάδα φιαλών, με μερικές να σχεδιάζονται από πολύ διάσημους καλλιτέχνες. Η τιμή ανέβηκε ακόμα περισσότερο και με τα χρόνια κάθε ομάδα δημοπρατήθηκε σε μαγικές τιμές!
Για το Macallan 60 Years Distilled Old Valerio Adami 1926, ο Ιταλός ζωγράφος Valerio Adami έφτιαξε τις ετικέτες για 12 μπουκάλια, ένα από τα οποία πουλήθηκε το 2023 σε δημοπρασία του Sotheby's για 2,6 εκατομμύρια δολάρια!
Αυτό είναι το μοναδικό μπουκάλι του διάσημου Macallan 1926, του οποίου η ετικέτα δημιουργήθηκε από τον Ιρλανδό ζωγράφο Michael Dillon. Η μοναδικότητά του το έκανε περιζήτητο και συλλεκτικό, με αποτέλεσμα να αγοραστεί το 2019 για 2,7 εκατομμύρια δολάρια!
Μερικά από τα παραπάνω 40 μπουκάλια, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, μπήκαν στην κατηγορία Fine & Rare, γεγονός που υποδηλώνει τη σπανιότητα και την αίγλη τους. Η διαθεσιμότητα ήταν πλέον πολύ περιορισμένη και η «ευκαιρία» να βρεις ένα για αγορά έμοιαζε ονειρική. Κάτι το οποίο δικαιολόγησε και απόλυτα την τιμή αγοράς των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία το 2019.
Πρόκειται για το πιο σπάνιο τριπλής απόσταξης single malt whisky που παρασκευάστηκε από την The Craft Irish Whisky Co. και εμφιαλώθηκε σε 7 μόνο μπουκάλια, που δημιούργησαν με τη σειρά τους 7 μοναδικά σετ. Είναι ένα Ιρλανδικό whisky από το χωριό Bushmills που παλαίωσε για πάνω από 30 χρόνια σε ένα συνδυασμό σπάνιων βαρελιών, προσδίδοντας ένταση και πολύπλοκα αρώματα. Πέραν όμως του περιεχομένου, αυτό που εκτινάσσει την τιμή του στα ύψη είναι και η συσκευασία του. Ένα κουτί από καρυδιά, το οποίο περιέχει μια καράφα και ένα γνήσιο χειροποίητο αυγό Fabergé, από την τρίτη γενιά της οικογένειας. Ο κίτρινος χρυσός 18 καρατίων συγκρατεί με έναν κέλτικο κόμπο διαμαντιών, ένα αληθινό διαμάντι από το ορυχείο της Ζάμπια! Σαν συνοδευτικό, μέσα στο κουτί υπάρχει και ένα χρυσό ρολόι 22 καρατίων του ίδιου στυλ, καθώς και δυο πούρα Siglo VI Grand Reserva με τον χρυσό κόφτη τους.
Το 2021 ο συλλέκτης Mike Daley αγόρασε το πρώτο από τα 7 στις ΗΠΑ στην τιμή των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία παραχωρήθηκαν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Την ίδια χρονιά η τιμή του έφτασε μέχρι και τα 3.8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα έχουν απομείνει διαθέσιμα ΜΟΝΟ δυο. Μη τσακώνεστε παρακαλώ…
Ή αλλιώς η χλιδή στο αποκορύφωμά της, είναι ένα single malt whisky από το νησί Islay της Σκωτίας και έχει ωριμάσει σε παλαιά σκωτσέζικα βαρέλια. Εδώ έχουμε και πάλι την περίπτωση του πολύ ακριβού περιτυλίγματος, μιας κρυστάλλινης αγγλικής καράφας επικαλυμμένης με λευκόχρυσο, 8.500 διαμαντιών και 300 ρουμπινιών.
Το συγκεκριμένο whisky έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μυστήριο διότι υπάρχει μια αναφορά σε αυτό από την Luxury Beverage Company και στην «προνομιακή» τιμή των 6.2 εκατομμυρίων δολαρίων! Η εταιρεία φημολογείται πως διασπάστηκε το 2013 παρασύροντας μαζί της και την τύχη του συγκεκριμένου whisky που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται.
Κάθε σταγόνα από τα παραπάνω κοστίζει πραγματικά πολύ ακριβά και εδώ η πολυτέλεια ξεπερνάει τη λογική και μας αφήνει με την απορία αν είναι όντως άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ποιότητα, αφού ένα τέτοιο whisky μάλλον δεν θα το δοκιμάσουμε και ποτέ.
Για να επανέλθουμε στα δικά μας τώρα, αξέχαστη θα μου μείνει η ημέρα, πριν μερικά χρόνια που έπαιζε στο cinema η ταινία «The Angels' Share». Μετά την προβολή, η όρεξη για whisky μετά τις λεπτομερείς περιγραφές της απόσταξης και της διαδικασίας παραγωγής, είχε ανοίξει τόσο που ένοιωθα πως το whisky θα γίνει το ποτό μου. Άμεση επίσκεψη σε κοντινό bar και εκεί ζήτησα εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή. Η κλασσική πράσινη φιάλη, τάρανδος στην ετικέτα και εγώ στο μυαλό μου έκανα ήδη βόλτες στις πλαγιές της Σκωτίας με καπελάκι καρό, γαλότσα, Barbour μπουφάν και το φλασκί στο χέρι. Η δημιουργία της πεποίθησης πως είχα γεννηθεί για αυτό άλλαξε απότομα όταν βιάστηκα και ήπια μια πολύ γενναία γουλιά και ένοιωσα το μέσα μου να παίρνει φωτιά, ενώ όλα τα αρώματα και οι γεύσεις ήταν στον υπερθετικό βαθμό. Ωραία η ταινία, πολύ παραπλανητική και όταν έλεγα πιο πάνω για τα λάθη, αυτά ακριβώς εννοούσα.
Το whisky θέλει χρόνο, θέλει μελέτη και σεβασμό. Υπάρχει γύρω του μια ολόκληρη και πολύ ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία που πρέπει να ακολουθήσεις για να το εκτιμήσεις και τελικά να το απολαύσεις όπως ακριβώς του αξίζει.
Ναι, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε τι γεύσεις και αρώματα έχουν τα παραπάνω, δεν πτοούμαστε όμως! Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη σωστή προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα καλό whisky όπως ακριβώς πρέπει, αλλά και να φτάσουμε πιο κοντά στο να καταλάβουμε, γιατί μια φιάλη από αυτά, κοστίζει περίπου όσο ένας στόλος vintage αυτοκινήτων, ένα μικρό νησάκι, ή κανα δυο μεζονέτες στην Εκάλη…
Χριστίνα Τσόγκα