ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΣ ΝΩΡΙΣ!
ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σκέφτεσαι ήδη πως θα ετοιμάσεις βαλίτσες; Έχεις κάνει όλο το follow up των ημερών που ακολουθούν; Αν θα πας στο χωριό, θα έχεις σίγουρα σκεφτεί την κατανομή χώρου-ανθρώπων, πως θα αποφύγεις το συγγενή που έχεις να δεις 10 χρόνια και θα θέλει κουβεντούλα, αλλά και «που θα χωρέσουν πάλι όλα αυτά»…Κάνε όμως λίγο χώρο στα πίσω καθίσματα, για να πάρεις τουλάχιστον μαζί σου τα κατάλληλα κρασιά και να απολαύσεις το Πασχαλινό τραπέζι, όπως σου αξίζει!  

*Αν από την άλλη μείνεις εδώ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα προμηθευτείς έγκαιρα, ενώ αν θα είσαι απλά Ο καλεσμένος, εσύ είσαι ο καλύτερος του χωριού και μπράβο σου, απλά πάρε μια εξάδα κρασιών να πας στο τραπέζι, γιατί πρέπει να κάνεις και εσύ λίγο involve!  

Το πρώτο γιορτινό φαγοπότι συμβαίνει το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση και περιλαμβάνει τη μαγειρίτσα, που είναι από τα δύσκολα πιάτα των ημερών, γιατί ξεκινάει από την λεπτομερή προετοιμασία μαγειρέματος (αν είσαι και λίγο υποχόνδριος ξέρεις ακριβώς τι εννοώ) και καταλήγει στο γευστικό χαρακτήρα της. Έντονα λιπαρά στοιχεία, με πολύ ιδιαίτερη κρεάτινη αίσθηση, πλούσια σε αυγολέμονο και μυρωδικά, ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση του κατάλληλου κρασιού. Θα ταιριάξει κάποιο με έντονο φρούτο, εξίσου γεμάτο και λιπαρό σώμα και ικανοποιητική οξύτητα, που θα φέρει την ισορροπία. Το Great Escape Chardonnay από το οινοποιείο Thistledown που έχει περάσει 6 μήνες σε βαρέλι, έχει την κρεμώδη υφή και το ζουμερό φρούτο που χρειάζεται! Αν η μαγειρίτσα είναι κοκκινιστή με μπόλικα μυρώνια και κρεμμυδάκι, προτίμησε ένα  Ξινόμαυρο ροζέ απο το Οινοποιείο Ζην Ηδέως.

Και ξημερώνει η Κυριακή του Πάσχα και σχεδόν από το ξημέρωμα, τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά. Προσπερνάμε το πρωινό την ημέρα αυτή και τη θέση των αυγών scramble, παίρνουν τα κόκκινα που είναι και το δεύτερο δύσκολο πιάτο των ημερών. Αμέσως μετά τον καφέ μπορείς να καταναλώσεις ένα αφρώδες Brut Cuvee Speciale του Κτήματος Καρανίκα, που είναι και το καλύτερο ελληνικό αφρώδες και ταιριάζει τέλεια με το έδεσμα (ακόμα και στη version αυγοσαλάτας) και θα σηματοδοτήσει επίσης και την έναρξη του κεφιού!

Στο τραπέζι θα υπάρχουν και πολλά άλλα ορεκτικά για να καλύψουν το χρονικό διάστημα που θέλει το αρνάκι να κατέβει από τη σούβλα και αυτά είναι ποικιλίες τυριών, πράσινες και δροσερές σαλάτες και διάφορες αλοιφές, όπως τυροσαλάτα, ρώσικη, ίσως και κάποια tapas surf and turf, που είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή για όλα τα γούστα. Ο πιο ασφαλής συνδυασμός για αυτά θα είναι ένα αρωματικό λευκό κρασί με έντονη φρεσκάδα, φυτικότητα, φρούτο και δροσιστική οξύτητα. Προτείνω Αγέλη Sauvignon Blanc από το Οινοποιείο Λύκου και Μοσχάτο Σπίνας των Αμπελώνων Καραβιτάκη, ενώ και μια ροζέ πρόταση όπως το Αμάραντον Ροζέ από τη Μονή Τοπλού, θα είναι ιδανική.

Για τα περισσότερο πλούσια και βουτυράτα μεζεδάκια, τύπου quiche lorraine, παραδοσιακές πίτες (τυρόπιτες, μακαρονόπιτες) ή πατάτες φούρνου και ογκρατέν, ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα λευκό με διακριτικά λιπαρή υφή και μέτρια οξύτητα, όπως το The Longtail από το The Knack Project. Εναλλακτικά θα ταιριάξει ένα ελαφρύ κόκκινο, που αν μπει και για ένα μισαωράκι στο ψυγείο για να δροσίσει, θα του πάει γάντι. Αυτό είναι το Nouvella Ι από το Οινοποιείο Ζην Ηδέως.

Και επιτέλους ας μπούμε στο ψητό! Γαρδουμπάκια, λουκάνικα, κοκορέτσι, αρνάκια, κατσικάκια.

Τα κρεάτινα μεζεδάκια όπως το κοκορέτσι και τα γαρδουμπάκια, πηγαίνουν λίγο προς το χαρακτήρα της  μαγειρίτσας, αλλά το κρέας δίνει τελικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, που θα χρειαστεί κρασιά πλούσια σε φρούτο, απαλές τανίνες και γήινο χαρακτήρα, όπως το Nebbiolo Langhe Perbacco Vietti. Προτείνω επίσης και το άκρως γαστρονομικό Ροζέ Ξινόμαυρο από Oenos Nature, ή ένα στιβαρό Αχέρων από την Οινοποιία Μαρκόγιαννη. Για τα λουκάνικα στη σχάρα, ένα γεμάτο και πιπεράτο κρασί, όπως το The FootBolt από το οινοποιείο d'Arenberg, είναι ιδανικό!

Και αποχαιρετάμε με κέφι τα πεντανόστιμα βουκολικά μεζεδάκια, για να πάρουν θέση στη σκηνή, τα αμνοερίφια! Αν επιλέξεις να ψήσεις το αρνάκι στη σούβλα, θα πρέπει να συνδυάσεις τραγανή οξύτητα και γεμάτο σώμα και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να θυσιάσεις ένα κρασί παλαίωσης, όπως είναι ο Πυρίτης του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκος. Το κατσικάκι στη σούβλα θα ταιριάξει περισσότερο με ένα κρασί πικάντικο, πλούσιο, με ζουμερό φρούτο και κοφτερή οξύτητα, όπως το Deux Dieux από την Οινοποιία Αϊβαλή. Αν επιλέξεις να τα ψήσεις στη λαδόκολλα, το αρνάκι με μπόλικο λεμόνι και μυρωδικά, με το Σαν τα Μάραθα του Οινοποιείου Χατζάκης Σύρου, είναι μια επιλογή που δεν μπορεί να χάσει με τίποτα, ενώ το κατσικάκι με πιπεριές και τοματάκι, κοιτάζει με νόημα ένα βελούδινο ερυθρό, με μπόλικο φρούτο και οξύτητα. Προτείνω τη Νάουσα από το Κτήμα Κελεσίδη.

 

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις, ενώ θα βρεις περισσότερες εδώ:

Τα Κρασιά του Πάσχα

 

Απόλαυσε στο έπακρον και Καλό Πάσχα!

Χριστίνα Τσόγκα