ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΣ ΝΩΡΙΣ!
ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σκέφτεσαι απο τώρα πως θα ετοιμάσεις βαλίτσες; Ή μήπως θα μείνεις εδώ και θέλεις απλά να προμηθευτείς τα κρασιά του Πάσχα έγκαιρα; Ότι και να κάνεις, κάνε πρώτα αυτό: Διάβασε παρακάτω ποιά είναι τα Καλύτερα για όλα τα πασχαλινά εδέσματα και φέτος κινήσου νωρίς! Για να απολαύσεις το Πασχαλινό τραπέζι, όπως σου αξίζει!  

Το πρώτο γιορτινό φαγοπότι συμβαίνει το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση και περιλαμβάνει τη μαγειρίτσα, που είναι από τα δύσκολα πιάτα των ημερών, γιατί ξεκινάει από την λεπτομερή προετοιμασία μαγειρέματος (αν είσαι και λίγο υποχόνδριος ξέρεις ακριβώς τι εννοώ) και καταλήγει στο γευστικό χαρακτήρα της. Έντονα λιπαρά στοιχεία, με πολύ ιδιαίτερη κρεάτινη αίσθηση, πλούσια σε αυγολέμονο και μυρωδικά, ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση του κατάλληλου κρασιού. Θα ταιριάξει κάποιο με έντονο φρούτο, εξίσου γεμάτο και λιπαρό σώμα και ικανοποιητική οξύτητα, που θα φέρει την ισορροπία. Το Blanc Des Coteaux Cuvee Amphora απο Αμπελώνες Θυμιόπουλουέχει περάσει απο βαρέλι και αμφορέα, έχει αποκτήσει λιπαρό σώμα και τραγανή οξύτητα και θα φέρει την ισορροπία που χρειάζεται! Αν η μαγειρίτσα είναι κοκκινιστή με μπόλικα μυρώνια και κρεμμυδάκι, προτίμησε ένα Moschopolis 8 απο το οινοποιείο Μοσχόπολις.

Και ξημερώνει η Κυριακή του Πάσχα και σχεδόν από το ξημέρωμα, τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά. Προσπερνάμε το πρωινό την ημέρα αυτή και τη θέση των αυγών scramble παίρνουν τα κόκκινα, που είναι και το δεύτερο δύσκολο πιάτο των ημερών. Αμέσως μετά τον καφέ μπορείς να καταναλώσεις ένα αφρώδες Brut Cuvee Speciale του Κτήματος Καρανίκα, που είναι και το καλύτερο ελληνικό αφρώδες και ταιριάζει τέλεια με το έδεσμα (ακόμα και στη version αυγοσαλάτας) και θα σηματοδοτήσει επίσης και την έναρξη του κεφιού!

Στο τραπέζι θα υπάρχουν και πολλά άλλα ορεκτικά για να καλύψουν το χρονικό διάστημα που θέλει το αρνάκι να κατέβει από τη σούβλα και αυτά είναι ποικιλίες τυριών, πράσινες και δροσερές σαλάτες και διάφορες αλοιφές, όπως τυροσαλάτα, ρώσικη, ίσως και κάποια tapas surf and turf, που είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή για όλα τα γούστα. Ο πιο ασφαλής συνδυασμός για αυτά θα είναι ένα αρωματικό λευκό κρασί με έντονη φρεσκάδα, φυτικότητα, φρούτο και δροσιστική οξύτητα. Προτείνω το Wild Rock Sauvignon Blanc απο το εμβληματικό οινοποιείο Craggy Range και το Muscat Blanc Sec Natur-ε από το οινοποιείο Τετράμυθος, ενώ και μια ροζέ πρόταση όπως το The Beach απο το μυθικό Chateau d' Esclans, θα είναι ιδανική.

Για τα περισσότερο πλούσια και βουτυράτα μεζεδάκια, τύπου quiche lorraine, παραδοσιακές πίτες (τυρόπιτες, μακαρονόπιτες) ή πατάτες φούρνου και ογκρατέν, ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα λευκό με διακριτικά λιπαρή υφή και μέτρια οξύτητα, όπως το Pouilly Fuisse 2021 του Albert Bichot. Εναλλακτικά θα ταιριάξει ένα μέτριου σώματος κόκκινο με απαλές τανίνες, που μπορεί να περάσει και ένα μισαωράκι στο ψυγείο για να δροσίσει και να γίνει όνειρο! Αυτό είναι το Lulu από το The Knack Project.

Και επιτέλους ας μπούμε στο ψητό! Γαρδουμπάκια, λουκάνικα, κοκορέτσι, αρνάκια, κατσικάκια.

Τα κρεάτινα μεζεδάκια όπως το κοκορέτσι και τα γαρδουμπάκια, πηγαίνουν λίγο προς το χαρακτήρα της  μαγειρίτσας, αλλά το κρέας δίνει τελικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, που θα χρειαστεί κρασιά πλούσια σε φρούτο, λουλούδια και απαλές τανίνες, όπως το Chianti DOCG 2023 απο Ricasoli. Προτείνω επίσης και το άκρως γαστρονομικό Vigne Sauvage Pet Nat απο Pierre και Antoin, ή ένα στιβαρό Aiora Μαυροτράγανο Αμφορέας 2023 απο το Οινοποιείο Μοσχόπολις. Για τα λουκάνικα στη σχάρα, ένα γεμάτο και πιπεράτο κρασί, όπως το Lost Hellanico 2016 απο Κτήμα Kitrvs, είναι ιδανικό!

Και αποχαιρετάμε με κέφι τα πεντανόστιμα βουκολικά μεζεδάκια, για να πάρουν θέση στη σκηνή, τα αμνοερίφια! Αν επιλέξεις να ψήσεις το αρνάκι στη σούβλα, θα πρέπει να συνδυάσεις τραγανή οξύτητα και γεμάτο σώμα και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να θυσιάσεις ένα κρασί παλαίωσης, όπως είναι το Le Vigneron Grec απο το Κτήμα Παπαργυρίου. Το κατσικάκι στη σούβλα θα ταιριάξει περισσότερο με ένα κρασί πικάντικο, πλούσιο, με ζουμερό φρούτο και κοφτερή οξύτητα, όπως το Cyrus One του La Tour Melas. Αν επιλέξεις να ψήσεις στη λαδόκολλα, το αρνάκι με μπόλικο λεμόνι και μυρωδικά συνδυασέ το με το Sheriff Fatman 2024 του Οινοποιείου Χατζάκης απο τη Σύρο και δεν θα χάσεις (!), ενώ το κατσικάκι με πιπεριές και τοματάκι, κοιτάζει με νόημα ένα βελούδινο ερυθρό, με μπόλικο συμπυκνωμένο φρούτο και αισθητή οξύτητα. Προτείνω το Xerico 2019 απο Tentenublo Wines.

 

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις, αλλά μπορείς να βρεις ακόμα περισσότερες εδώ:

Τα Κρασιά του Πάσχα!

 

 

 

 

Χριστίνα Τσόγκα