Επιτέλους θα γιορτάσουμε το Πάσχα κλασσικά και πατροπαράδοτα, σε κήπους και αυλές, σε χωριά και νησιά, παρέα με φίλους και συγγενείς. Θα σουβλίσουμε ή θα ψήσουμε και θα φάμε καλά. Κρασί δε θα πιούμε; Μα φυσικά, πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε τα καλύτερα κρασιά του Πάσχα!
Το μεγάλο Σάββατο μπορείς να φας την κλασική μαγειρίτσα και να πιεις ένα ωραίο Ασύρτικο με βαρέλι όπως το επικά πολύπλοκο Moschopolis 6. Aφού όμως φέτος γίνονται όλα διαφορετικά σου προτείνω να δοκιμάσεις μια χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια και να διαλέξεις ένα γήινο Chardonnay όπως το Pouilly Fuisse του Albert Bichot. Bonus συνοδευτικό ή δεύτερο πιάτο, που είναι τέλειο για την εποχή είναι ριζότο ή πάστα με μανιτάρια, σπαράγγια, αρακά, λεμόνι και τυρί κρέμα. Το πιάτο μοσχοβολάει άνοιξη οπότε ένα τραγανό Sauvignon blanc όπως το Astrolabe θα ταιριάξει γάντι. Bonus tip: Το Astrolabe μπορεί να ταιριάξει μαγικά και με τη μαγειρίτσα.
Και φτάνουμε στην Κυριακή! Τα συνοδευτικά δεν πρέπει να τα παραλείψεις σε καμία περίπτωση. Πράσινες αρωματικές σαλάτες με φρούτα ή αυγουλάκια που υπάρχουν άφθονα ζητούν Μαλαγουζιές από τη Βορεια Ελλάδα, με φυτικότητα και τραγανή οξύτητα, όπως η Μαλαγουζιά Kitrvs. Αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό θα σου πρότεινα να κάνεις αυγοσαλάτα με ψιλοκομμένα αυγουλάκια, μαγιονέζα, πικάντικη μουστάρδα, πίκλες, κρεμμύδι και μυρωδικά. Το Μοσχάτο Σπίνας των Αμπελώνων Καραβιτάκη του πάει τρέλα. Μια άλλη πρωτότυπη επιλογή είναι να κάνεις σαλάτα με χρωματιστά τοματίνια, φράουλες, βαλσάμικο, Mozzarella Burrata και φύλλα ρόκας. Εδώ το κρασί δε θέλει σκέψη, ΟυΣύρα Ροζέ δαγκωτό. Μέρες που είναι οι λαχταριστές πίτες δε θα λείψουν οπότε στην περίπτωση μιας πλούσιας τυρόπιτας με φέτα, γραβιέρα και κασέρι προτίμησε ένα λευκό κρασί με κοφτερή οξύτητα και πλούσιο σώμα όπως το Romeo + Juliet από το Κτήμα Γκόφα. Αν πάλι είσαι πιο πολύ του μοντέρνου και ετοιμάζεις τάρτα με κολοκυθάκια και μανούρι τότε το Rimpatrio από το Οινοποιείο Γκιρλέμη θα ταιριάξει μοναδικά.
Λίγο πριν περάσουμε στο κυρίως γεύμα ξεκινάνε τα κρεατένια μεζεδάκια τύπου κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Για το κοκορέτσι διάλεξε ένα κόκκινο κρασί με μπόλικο φρούτο, μαλακές τανίνες και γήινο χαρακτήρα. Σου προτείνω το Grenache του Μανουσάκη. Τώρα για το κοντοσούβλι αρχικά να σου δώσω μια συμβουλή για να γίνει επικό: μαρινάρεις το κρέας (λαιμό χοιρινό), για τουλάχιστον 12 ώρες, σε ένα μείγμα από κόκκινο κρασί, τριμμένη ντομάτα, πιπεριά πράσινη, σκόρδο, ελαιόλαδο και μπόλικη ρίγανη. Αφού το κάνεις και το ψήσεις μέχρι να γίνει λουκούμι βάλε δίπλα του ένα πληθωρικό ροζέ από Ξινόμαυρο όπως το Rose de Xinomavro του Θυμιόπουλου ή ένα φίνο κόκκινο με τραγανή οξύτητα όπως το Navitas Ξινόμαυρο.
Πάμε στο φλέγον ζήτημα τώρα: επιχείρηση οβελίας! Οκ η σούβλα έχει τη χάρη της αλλά μπορείς να φτιάξεις και ένα λουκούλλειο αρνάκι στο φούρνο. Παίρνεις το μπουτάκι ή το χεράκι ή και τα δυο, κάνεις «τσεπούλες» με το μαχαίρι και βάζεις σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο. Φτιάχνεις μια πάστα από αγελαδινό βούτυρο, μουστάρδα Dijon, πιπέρι, ξύσμα λεμόνι και μπόλικα βότανα (εγώ προτιμώ το μιξ της Προβηγκίας) και αλείφεις γενναιόδωρα το κρέας. Το βάζεις σε λαδόκολλα (που ακουμπάει πάνω σε φύλλα από αλουμινόχαρτο) με μπόλικο φρέσκο δεντρολίβανο, αλατίζεις και το τυλίγεις καλά. Το ψήνεις στο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς, για περίπου 2 ώρες (υπολογίζεις 1 ώρα για κάθε κιλό κρέατος). Όταν το κρέας έχει γίνει ξεσκεπάζεις, δυναμώνεις το φούρνο και αφήνεις να πάρει χρώμα. Κάπως έτσι κάνουν τα αρνάκια στο Ροδανό και ξέρεις οι Γάλλοι δεν αστειεύονται ούτε με το φαΐ ούτε με το κρασί τους. Κλείνω τα ματιά και ονειρεύομαι πόσο τέλεια θα ταίριαζε μια τέλεια μπουκιά από τρυφερό κρεατάκι με το πλούσιο, βελούδινο Cotes du Rhone Saint Cosme.
Αν θες να ακολουθήσεις μια πιο κλασική συνταγή μπορείς να κάνεις αρνάκι του αμπελουργού, είτε ψημένο σε κληματόβεργες, με λεμόνι και σκορδάκι, είτε ρολό σε αμπελόφυλλα γεμιστό με γραβιέρα. Αν είχες στο σπίτι σου κάποια παλιά Σαντορίνη που έψαχνες την κατάλληλη ευκαιρία να ανοίξεις, μόλις τη βρήκες. Αν πάλι όχι πόνταρε στην κοφτερή Ρομπόλα Σαρρή ή σε ένα ιδιαίτερο Orange όπως αυτό του Ανατολικού Αμπελώνα. Τώρα για το κατσικάκι τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Μια αγαπημένη συνταγή είναι το κλέφτικο, με πιπεριές, πατάτες και κεφαλοτύρι στη λαδόκολλα. Αν προσθέσεις και λίγες λιαστές τομάτες μέσα τότε πας καρφί για κορυφαίο ταίριασμα με το Ξινόμαυρο Παλαιά Κλήματα του Καρανίκα.
Κάθε φαγοπότι που σέβεται τον εαυτό του κλείνει με γλυκό και φυσικά συνοδεύεται από το ανάλογο κρασί! Σου προτείνω Όψιμο Τρύγο του Παπαργυρίου για μια τάρτα φρούτων ή μια αρωματική λεμονόπιτα. Αν παίξεις πιο παραδοσιακά με καρυδόπιτα, εκμέκ ή γαλακτομπούρεκο τότε για σένα υπάρχει ο Λιαστός από Ρωμέικο των Αμπελώνων Καραβιτάκη.
Αν θες να δεις περισσότερες επιλογές τσέκαρε εδώ: Τα Καλύτερα Κρασιά για το Πάσχα
Καλό Πάσχα!
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek