ΑΡΘΡΑ Τα καλύτερα ροζέ της σοδειάς του 2019

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΟΖΕ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ 2019

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ! ΤΟ ΡΟΖΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΟΧΗ ΑΦΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΑ 11 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΟΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ 2019, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ!
Τα καλύτερα ροζέ της σοδειάς του 2019

Ο τρύγος για τη σοδειά του 2020 έχει ξεκινήσει, εμείς όμως προλαβαίνουμε ακόμα να απολαύσουμε την εξαιρετική σοδειά του 2019 και συγκεκριμένα τα καλύτερα ροζέ της εσοδείας του 2019! Ο καιρός είναι ακόμα καλός και η διάθεση μας σίγουρα έχει μείνει στον Αύγουστο μιας και το φετινό καλοκαίρι μας φάνηκε κάπως μικρό! Ας το παρατείνουμε λοιπόν με ροζέ, απολαυστικά κρασιά και αυτή είναι η λίστα με τα καλύτερα για να μην ψάξεις αλλού (η σειρά είναι τυχαία).

 

1. Idylle d'Achinos - La Tour Melas

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή το απόλυτο, ελληνικό, provence – style, ροζέ! Το κλασικό χαρμάνι Grenache – Syrah – Αγιωργίτικο από τον Αχινό Φθιώτιδας είναι ίσως το πιο αγαπημένο ροζέ των Ελλήνων. Το απαλό του χρώμα και τα ντελικάτα φραουλένια και ανθικά αρώματά του κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς, ενώ μπορείς να το συνδυάσεις σχεδόν με όλα τα πιάτα! Elsa Pickard και Πάνο Ζουμπούλη σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!

2. Whispering Angel – Chateau D’ Esclans

To ροζέ κρασί, για το οποίο μιλάει όλος ο πλανήτης, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα! Το μεγάλο κτήμα της Προβηγκίας κάνει ένα από τα πιο κλασσικά ροζέ που αγαπούν όλοι. Έχει αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδάκινου και κρέμας, σε ένα ωραίο πακέτο δομής και οξύτητας. Για τους Γάλλους αποτελεί κλασσικό συνδυασμό με τα όστρακα της κυανής ακτής. Για εμάς εδώ μπορεί να συνδυαστεί ωραιότατα και με πλούσιες γαριδομακαρονάδες και μύδια αχνιστά!

 

3. Miraval - Chateau Miraval

Αν πιστεύεις πως το Chateau Miraval είναι απλά ένα celebrity οινοποιείο – hobby των Brangelina τότε πλανάσαι πλάνην οικτρά! Η διάσημη οικογένεια Perrin βρίσκεται πίσω από την οινοποίηση και το πρώην ζευγάρι δείχνει να έχει ενεργό ρόλο σ ‘αυτό και όχι μόνο μαρκετινίστικο. Όλα αυτά μαζί με τα εξαιρετικά αμπέλια από άποψη τοποθεσίας και terroir, και το χάδι του βαρελιού, δίνουν ένα πραγματικά μεγάλο ροζέ κρασί, με υφή, δομή και πολυπλοκότητα που θα ζήλευαν πολλά. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, μη χάνεις χρόνο!

4. Domaine Costa Lazaridi – Merlot

Από τη φιάλη μέχρι το ποτήρι, αυτό το κρασί έχει μόνο φανατικούς θαυμαστές! Γιατί; Μα γιατί έχει κομψά αρώματα φράουλας, βανίλιας, πετροκέρασου και ζύμης και τραγανή οξύτητα, που το κάνουν ακαταμάχητο! Όλα τα ωμά και τα ταρτάρ ψαράκια το λατρεύουν, ενώ είναι τέλειο και σκέτο χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα!

5. Peplo – Κτήμα Σκούρας

Οι τρεις διαφορετικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο, Syrah) αλλά και τα 3 διαφορετικά μέσα παλαίωσης (ανοξείδωτη δεξαμενή, βαρέλι και αμφορέας) συνθέτουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ροζέ κρασιά και ένα από τα πιο πετυχημένα πειράματα του Γιώργου Σκούρα. Τριαντάφυλλο, μέλι ακακίας, βανίλια, καραμέλα, φράουλα και κεράσι σε κερδίζουν από την πρώτη γουλιά! Στα συν, το ότι λατρεύει τα πικάντικα και το sushi! 

6. Α – muse - Κτήμα Μουσών

Ο Στέλιος Ζαχαρίας τόλμησε να συνδυάσει το αρωματικό Sauvignon blanc με το ζόρικο Μούχταρο σε ένα αχνό ροζέ που στη μύτη, αν κλείσεις τα μάτια, θυμίζει λίγο Νέα Ζηλανδία με τον τροπικό χαρακτήρα του. Τραγανή οξύτητα και έντονο φρούτο το κάνουν τρελό passe-partout και το απόλυτο party wine, μιας και δεν θα υπάρξει κανείς που να μην το λατρέψει από την πρώτη γουλιά. 

7. Domaine des Aspras - Les Trois Freres

Λένε πως είναι μια από τις καλύτερες Προβηγκίες και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και γνωστοί και καταρτισμένοι άνθρωποι του χώρου! Στην υπερ-τεράστια έκθεση Vinexpo του Παρισίου ήταν ανάμεσα στα 50 καλύτερα κρασιά της έκθεσης, όπως τα ξεχώρισαν βραβευμένοι και καταξιωμένοι sommelier από όλο τον κόσμο! Το ιστορικό χωριό Correns ήταν το πρώτο αποκλειστικά βιολογικό χωριό της Γαλλίας και είναι το χωριό από το οποίο προέρχεται και το Miraval! Τυχαίο; Δε νομίζω!  

8. Mythic River Rose - Κτήμα Γκόφα

Αυτό είναι για σένα που αγαπάς τα ροζέ κρασιά με λίγη γλύκα! To Mythic River Rose αποτελείται από Αγιωργίτικο και Syrah και είναι ένα ημίξηρο ροζέ που όμως έχει εξαιρετική ισορροπία, λόγω της οξύτητάς του. Είναι τέλειο σκέτο αλλά μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με πικάντικα πιάτα όπως μια μακαρονάδα arrabiata και μπρουσκέτες με ‘Nduja! 

9. Rose de Xinomavro - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Αν τα καλοκαιρινά γεμιστά ζητούσαν κρασί θα ήταν αποκλειστικά και μόνο αυτό! Το ροζέ του Απόστολου Θυμιόπουλου από Ξινόμαυρο, διαφέρει από τα υπόλοιπα μιας και έχει έντονο και ζωηρό χρώμα αλλά και παραμονή σε βαρέλι! Όλα αυτά του δίνουν ντοματένιο και φραουλένιο χαρακτήρα, νεύρο και μια ελαφριά τανική υπόσταση που το κάνουν ιδανικό ταίρι για λαδερά και τοματένια πιάτα όπως τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά! Απλά τέλειο!

10. Λημνιώνα ροζέ - Κτήμα Ζαφειράκη

Χαρακτηρίστηκε από τους New York times ως κορυφαίο ροζέ από σπάνιες ποικιλίες με φοβερό value for money. Και τίποτα από αυτά δεν είναι ψέματα! Αντιθέτως η ροζέ εκδοχή της Λημνιώνας του Χρήστου Ζαφειράκη είναι όλα αυτά κι άλλα τόσα παραπάνω! Η σπάνια ποικιλία του Τυρνάβου ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και δίνει ένα ροζέ κρασί με χαρακτήρα κόκκινου φρούτου και βοτάνων που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Επίσης λατρεύει τις ντοματοσαλάτες και ακόμα περισσότερο μια caprese με burrata, τοματίνια, βασιλικό και φράουλες!

11. Moschopolis 8 - Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το λατρεμένο, σκληροπυρηνικό ροζέ της οικογένειας Γερμάνη έχει δημιουργηθεί για αυτήν ακριβώς τη λίστα! Το Syrah και το Xinomavro δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ η οκτάμηνη παραμονή σε δρύινο βαρέλι του δίνει πολυπλοκότητα και δομή που θυμίζει κόκκινο κρασί! Από ψάρια μέχρι κρέας και από ζυμαρικά μέχρι πίτσα και λαδερά, αυτό το ροζέ δε μασάει πουθενά!

 

Η ομάδα του Botilia