Όπως κάθε χρόνο, ήρθε η στιγμή να ανακοινωθεί η λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2024! Φέτος, η λίστα προέκυψε μετά από τις αγορές, αλλά και την ψηφοφορία που έκαναν τα 65.000+ μέλη του Botilia και το οινόφιλο κοινό, για να καταλήξουν σε εκείνα που ξεχώρισαν ανάμεσα στα εκατοντάδες που πέρασαν από το Botilia.gr και τελικά άξιζε να διακριθούν ως τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2024. Συγκεκριμένα, φέτος η διαδικασία είναι διαφορετική. Η ομάδα του Botilia.gr κάνει την αρχική, αυστηρή επιλογή ανάμεσα σε αρκετές χιλιάδες κρασιά που περνάνε από τα ποτήρια της μέσα στη χρονιά. Τα μέλη του Botilia, πέρα από τις αγορές τους, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στα αγαπημένα τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά που δοκιμάζουν. Φέτος, πέρα από τις βαθμολογίες των μελών του Botilia, υπήρξε και ανοιχτή ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 4.432 οινόφιλοι.
Όλα αυτά, κατέληξαν στην παρακάτω λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2024, στην οποία για πρώτη φορά, δύο κρασιά ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση την οποία και μοιράζονται!
Το Rose Extra Brut 2022 του Κτήματος Καρανίκα είναι επι σειρά ετών ένα απο τα αγαπημένα μας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, με την προσθήκη 5% Λημνιώνας να δίνει άλλη ένταση στην παραδοσιακή σύνθεση του αντίστοιχου λευκού. Παράγεται με τη μεθοδο της σαμπάνιας και είναι ένα vintage κρασί, με τη χρονιά το 2022 να είναι μια απο τις καλύτερές του! Για αυτό άλλωστε και μπήκε σε αυτή τη λίστα! Ο Laurens Hartman, πιστός στην ποιότητα του Ξινόμαυρου για αφρώδη κρασιά, δημιουργεί ένα ροζέ κρασί με εξαιρετικό αφρισμό και οργανική καλλιέργεια που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση. Και αυτό μας βρίσκει πολύ σύμφωνους.
Το Moschopolis 18 από το Οινοποιείο Μοσχόπολις είναι ένα εξαιρετικό κρασί που κατατάσσεται κάθε χρόνο στα καλύτερα κρασιά της χρονιάς, με τη δουλειά του Γιώργου Γερμάνη και της ομάδας του να αποδεικνύει την αφοσίωσή τους στην ποιότητα. Το χαρμάνι Μαυροτράγανο και Syrah προέρχεται από ξερικούς αμπελώνες κοντά στη Θεσσαλονίκη, και το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και άλλους 6 μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με πλούσια γεύση και πολυπλοκότητα, κάνοντάς το ένα κρασί που αξίζει να έχεις μόνιμα στην κάβα σου.
Το Naoussa Grande Reserve Μπουτάρη είναι ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που εντυπωσιάζει τους λάτρεις και συλλέκτες με την ποιότητά του και την αψεγάδιαστη συνεργασία της τέχνης της οινοποίησης με το χρόνο. Προερχόμενο από τα ιστορικά αμπελοτόπια της Νάουσας, το 2011 Naoussa Grande Reserve ωριμάζει για 24 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και επιπλέον για αρκετούς μήνες στην φιάλη, αποκτώντας εξαιρετική πολυπλοκότητα και βάθος. Η μοναδικότητά του έγκειται στην εκλεκτότητα του Ξινόμαυρου και την περιορισμένη ποσότητά του, κάνοντάς το ένα σπάνιο κόσμημα της ελληνικής οινοποιίας!
Το Le Sang de la Pierre από την Οινοποιία Αϊβαλή είναι ένα κρασί που προκαλεί ενθουσιασμό και ζήτηση κάθε χρόνο, με το εξαιρετικό Αγιωργίτικο από τις Τραγάνες να κλέβει την παράσταση. Το μικρό αμπελοτόπι, με κακοτράχαλο έδαφος και χωρίς λίπανση για 14 χρόνια, παράγει εξαιρετικά συμπυκνωμένα σταφύλια. Ο γιος του κύριου Χρήστου, Σωτήρης Αϊβαλής, ανέλαβε αποκλειστικά τη δημιουργία του, με μεθόδους Βουργουνδίας, όπως η σταφιδίαση του 5% του καρπού, και η ωρίμανση σε γαλλικά βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύπλοκο και βελούδινο κρασί με εντυπωσιακό χαρακτήρα. Το όνομα "Το Αίμα της Πέτρας" προήλθε από μια σταγόνα χυμού που έβαψε τις πέτρες του αμπελιού. Είναι απο τα κρασιά που μπορείς να πάρεις και απλά να ξεχάσεις στο συντηρητή σου για χρόνια!
Το Αγιωργίτικο, που εντυπωσιάζει για τη συμπύκνωση και τη γαλλική του φινέτσα! Παραγωγή του Κτήματος La Tour Melas στον Αχινό Φθιώτιδας, προέρχεται από αμπέλια πάνω από 100 ετών. Με την καθοδήγηση του Κύρου Μελά και της ομάδας του. Η ωρίμανση για 14 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια αναδεικνύει την παγκόσμια κλάση του, μεταμορφώνοντας το Αγιωργίτικο, σε ένα μεγάλο ερυθρό κρασί, ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά κρασιά της χρονιάς.
Το Άγιος Χρόνος από το Κτήμα Αβαντίς είναι ένα εμβληματικό κόκκινο κρασί με βάση το Syrah, που έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις. Δημιουργημένο από τον Απόστολο Μούντριχα, με φιλοσοφία που θυμίζει Ροδανό, το κρασί συνδυάζει Syrah με 8% Viognier και ωριμάζει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες. Τα σταφύλια προέρχονται από τα ιδιόκτητα αμπέλια του Κτήματος Αβαντίς στην Εύβοια. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, πολύπλοκο και κομψό κρασί, αφιλτράριστο, με δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης, που εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Κάθε χρονιά του αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα, οπότε μπορείς να δοκιμάσεις τη σοδειά του 2020 (Άγιος Χρόνος 2020), που πολύ πιθανό να τη βρεις σε αυτήν εδώ τη λίστα, του χρόνου τέτοια μέρα!
Το Blanc de Gris από το Κτήμα Τσέλεπος είναι ένα κρασί που ανατρέπει τη συνήθη αντίληψη για το Μοσχοφίλερο και μπήκε φέτος στα καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2024. Ο Γιάννης Τσέλεπος, με την εξαιρετική τεχνική του, δημιουργεί ένα κρασί με μοναδική προσωπικότητα. Η ζύμωση ξεκινά σε δεξαμενή και συνεχίζει σε δρύινα βαρέλια, όπου το κρασί παραμένει για 3 μήνες με τις οινολάσπες, δίνοντας του πλούσια υφή και πολυπλοκότητα. Παρά τις λουλουδάτες και φρουτώδεις νότες, το Blanc de Gris εντυπωσιάζει με την υπόσταση και τη διάρκεια του, αναδεικνύοντας το Μοσχοφίλερο σε κάτι εντελώς νέο και συναρπαστικό.
Το Nostos Mourvèdre από την Οινοποιία Μανουσάκη είναι ένα σπάνιο και εντυπωσιακό κρασί από τον κρητικό αμπελώνα, που κυκλοφορεί σε ελάχιστες φιάλες. Το οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1993 από τον Μανουσάκη στο Βατόλακκο Χανίων, έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ποιότητα των κρασιών του και τις μοναδικές γευσιγνωσίες του. Το Nostos Mourvèdre , φτιαγμένο από παλιά και νέα κλήματα, ωριμάζει σε βαρέλια για 12 μήνες, προσφέροντας πλούσιο χρώμα και δυνατές τανίνες. Είναι το ιδανικό κρασί για συλλέκτες!
Το Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ένα ιδιαίτερο ροζέ από Ξινόμαυρο, με καταγωγή από τη Νάουσα και την περιοχή Γάστρα. Προερχόμενο από παλαιό αμπελώνα 50 ετών, το κρασί εκφράζει τον δυναμισμό της ποικιλίας με έντονη οξύτητα, πλούσια αρωματική ένταση και διακριτική λιπαρότητα. Ζυμώνει σε δεξαμενές και βαρέλια για 20 ημέρες και ωριμάζει για 12 μήνες, αποκτώντας πολυπλοκότητα και νότες βανίλιας και τομάτας. Η σκουρόχρωμη φιάλη του αποκαλύπτει το γαστρονομικό του χαρακτήρα, ιδανικό για κρεατικά και μεσογειακή κουζίνα, ενώ η παλαίωσή του, υπόσχεται ακόμα περισσότερη απόλαυση αν καταφέρεις να το κρατήσεις!
Το Idylle d' Achinos La Tour Melas είναι ένα ροζέ κρασί που συναγωνίζεται τα κορυφαία της Προβηγκίας, με εξαιρετική κομψότητα και ισορροπία. Δημιουργημένο από Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο, ακολουθεί βιοδυναμική και οργανική καλλιέργεια, με περιορισμένη παραγωγή από παλιά αμπέλια άνω των 60 ετών. Η συμπύκνωση, το ντελικάτο χρώμα και η μοναδική φινέτσα του το κάνουν ανάρπαστο κάθε χρόνο. Η χρονιά του 2023 θεωρείται από τις κορυφαίες του και σε προκαλούμε να το δοκιμάσεις για να το εξακριβώσεις και εσύ!
Το Rose de Xinomavro του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι ένα ανατρεπτικό ροζέ που ξεχωρίζει για τη δομή και την παλαίωσή του. Με ντοματένια αρώματα, έντονες τανίνες και τραγανή οξύτητα, φωνάζει την Ξινόμαυρη καταγωγή του. Η παραμονή του σε παλιό δρύινο βαρέλι για 3 μήνες ενισχύει τον γαστρονομικό του χαρακτήρα, καθιστώντας το ιδανικό για φαγητό. Στις κορυφαίες θέσεις πωλήσεων ροζέ κρασιών, σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ κρασιά!
Η Σαντορίνη Pure από το Volcanic Slopes Vineyards είναι ένα εντυπωσιακό Ασύρτικο από αμπέλια άνω των 200 ετών στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι. Το οινοποιείο, αν και νέο, έχει ήδη ξεχωρίσει, αξιοποιώντας το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει για 14 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές με τις λεπτές οινολάσπες του, ενώ παραμένει έναν επιπλέον χρόνο στη φιάλη. Πλούσιο, αυθεντικό και γεμάτο χαρακτήρα, είναι εξαιρετικό τώρα, αλλά σε 5 χρόνια θα είναι απλά αριστουργηματικό!
Ο Διάπορος από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ένα εμβληματικό ερυθρό κρασί που αναδεικνύει τη δυναμική του Ξινόμαυρου. Η χρονιά του 2019 απέσπασε 95pts από το Decanter, επιβεβαιώνοντας την υψηλή του ποιότητα. Παράγεται από 87% Ξινόμαυρο και 13% Syrah, με προσεκτική οινοποίηση και 22μηνη ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πλούσιο, πολύπλοκο και ιδανικό για παλαίωση, υπόσχεται εξαιρετική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.
Το Le Roi des Montagnes Syrah από το Κτήμα Παπαργυρίου είναι ένα εντυπωσιακό ερυθρό κρασί που ξεχωρίζει για τη δύναμη και την πολυπλοκότητά του. Προερχόμενο από αμπελώνες στα 850μ στα Σοφιανά Κορινθίας, παράγεται από υπερώριμα σταφύλια Syrah, χαρίζοντας πλούσιο σώμα, έντονη συμπύκνωση φρούτου και υψηλό αλκοόλ. Η ισορροπία και η κομψότητα επιτυγχάνονται χάρη στη μαεστρία του Γιάννη Παπαργυρίου. Ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και λίγους μήνες στη φιάλη. Πρόκειται για ένα σπάνιο και περιζήτητο κρασί, που εξαντλείται γρήγορα!
Το Blanc de Rose Cuvee R του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι ένα μοναδικό λευκό κρασί με εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία οινοποίησης. Προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες στη Φυτιά, σε υψόμετρο 500 μέτρων, όπου το Ξινόμαυρο παρέμεινε 6 χρόνια με τις οινολάσπες του, πριν προστεθεί Μαλαγουζιά και συνεχιστεί η ζύμωση για άλλα 3 χρόνια. Στη συνέχεια, το κρασί ωρίμασε για 2 χρόνια ακόμα σε οινολάσπες και άλλα 2 στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει. Η δημιουργική προσέγγιση του Θυμιόπουλου επιβεβαιώνει ότι αυτό το κρασί, όπως και τα προηγούμενα του, θέτει νέα όρια στην ελληνική οινοποιία και υπόσχεται μακροχρόνια παλαίωση.
Ο Πυρίτης 2022 του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκου είναι ένα κορυφαίο Ασύρτικο που αναδεικνύει το terroir της Σαντορίνης και έχει αποσπάσει διακρίσεις, όπως 92pts από το Decanter. Προέρχεται από τρία αμπελοτόπια ηλικίας άνω των 120 ετών, δύο στον Πύργο και ένα στο Μεγαλοχώρι, με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση και η 10μηνη παραμονή με τις οινολάσπες δημιουργούν ένα πληθωρικό, αλλά κομψό κρασί. Το Οινοποιείο Καραμολέγκου, ένα από τα παλαιότερα της Σαντορίνης, συνεχίζει να αναδεικνύει τα πολλά πρόσωπα του Ασύρτικου και να μας αφήνει απλά άφωνους!
Το Alpha One από το Κτήμα Άλφα είναι ένα κορυφαίο ελληνικό ερυθρό κρασί, ιδανικό για συλλέκτες και λάτρεις του κόκκινου κρασιού. Ο Άγγελος Ιατρίδης επιλέγει κάθε χρόνο τα 17 καλύτερα βαρέλια που εκφράζουν το terroir του Αμυνταίου, με διαφορετικές ποικιλίες σε κάθε σοδειά. Το 2018, το Alpha One δημιουργήθηκε από Montepulciano και Ξινόμαυρο, με σταφύλια από υψόμετρο 600-700 μέτρων. Ωριμάζει σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 36 μήνες, με τεχνική 200% νέου βαρελιού, και παλαιώνει στη φιάλη για άλλους 18 μήνες. Ένα πλούσιο, εκλεκτό κρασί για όσους απολαμβάνουν πούρα, rare μπριζόλες και καπνιστά ουίσκι. Το ξέρουμε πως είσαστε πολλοί!
Το Γη και Ουρανός του Απόστολου Θυμιόπουλου ψηφίστηκε ως το καλύτερο ελληνικό ερυθρό κρασί του 2024 και στη 2η θέση της λίστας των καλύτερων ελληνικών κρασιών γενικά. Είναι το Ξινόμαυρο που άλλαξε τα δεδομένα της Νάουσας, προσφέροντας ένα κρασί που δεν απαιτεί δεκαετίες για να μαλακώσει. Με μοντέρνα προσέγγιση, έγινε cult επιλογή διεθνώς, εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε Γαλλία, Καναδά, Αμερική και Ιαπωνία. Οι σοδειές του εξαντλούνται με την ταχύτητα του φωτός και κάπως έτσι έγινε και τη σοδειά του 2022. Όσοι προλάβατε και τη δοκιμάσατε, μπράβο σας!
Για πρώτη φορά δύο κρασιά ισοβάθμησαν στην 1η θέση ως το Καλύτερο Ελληνικό κρασί του 2024! Η Σαντορίνη Cuvee Monsignori του Κτήματος Αργυρού δεν είναι απλά μια ακόμα συγκλονιστική Σαντορίνη, αλλά ένα κομμάτι οινικής ιστορίας, ένας καλά κρυμμένος θησαυρός, που έχει μπροστά του τουλάχιστον μια 10ετία. Προέρχεται από τον αρχαιότερο αμπελώνα της Σαντορίνης, αυτόν της Επισκοπής και από αυτόριζα αμπέλια, προφυλλοξηρικά και ηλικίας που ξεπερνούν τα 200 έτη.
Το δεύτερο που ισοβάθμησε ως το Καλύτερο Ελληνικό κρασί του 2024 είναι το Blanc Des Coteaux Cuvee Amphora απο τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου! Επιλέχθηκε ως το 8ο καλύτερο κρασί στον κόσμο από το Decanter την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε και η δεύτερη χρονιά πήρε περήφανα τη σκυτάλη! 45% Ασύρτικο, 35% Μαλαγουζιά, 15% Βιδιανό, 5% Αηδάνι που καλλιεργούνται σε πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες στο χωριό Φυτεία, στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, συνθέτουν ένα πραγματικά μεγάλο κρασί από τα χέρια ενός εξαιρετικά ταλαντούχου οινοποιού. Παραμένει σταθερά νούμερο ένα στις δικές μας και δικές σας προτιμήσεις!
Εντάξει δεν μπορούμε να πούμε πως δεν το περιμέναμε! Όταν έπρεπε να διαλέξουμε, είχαμε το ίδιο πρόβλημα και εμείς. Αλλά αυτή την ισοπαλία τη βρίσκουμε εξαιρετικά δίκαιη!
Η ομάδα του botilia.gr