ΑΡΘΡΑ Sushi και το σωστό κρασί

SUSHI ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ, ΝΟΣΤΙΜΟ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ. ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ SUSHI BITES ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΡΑΣΙΑ
Sushi και το σωστό κρασί

Ούτε που μου έχει περάσει από το μυαλό να μαγειρέψω το οτιδήποτε εδώ και 10 περίπου ημέρες. Καύσωνας και κουζίνα είναι ένα πολύ δύσκολο task και το τι θα φας με αυτές τις θερμοκρασίες, είναι επίσης ένα κουΐζ για πολύ δυνατούς λύτες. Αν λοιπόν δεν σε τραβάει ούτε εσένα η ιδέα να γίνεις Rambo στην κουζίνα και έχεις εξαντλήσει και τις επιλογές σουβλάκι/pizza, η αμέσως επόμενη που ταιριάζει στην εποχή και είναι εξαιρετικός συνδυασμός με μερικά αγαπημένα κρασιά, είναι το sushi. Εκτός από ελαφρύ και νόστιμο, έχει και μεγάλη διατροφική αξία. Παρακάτω έχω διαλέξει αυτά που προτιμώ εγώ και τα κατάλληλα κρασιά που τα αναδεικνύουν.

 

1.California Crab Roll

Πρόκειται για ψίχα καβουριού, αβοκάντο κομμάτι ή λιωμένο και λεπτά sticks από αγγουράκι τυλιγμένα σε φύλλο φυκιού (nori). Αυτά είναι γνωστά και ως inside-out rolls, αφού το ρύζι που του δίνει όγκο τα περιβάλλει και συνήθως έχει μαύρο σουσάμι ή πέρλες αυγών (tobiko), που δίνει επιπλέον αλμύρα. Οι υφές είναι διαφορετικές και κάθε συστατικό δίνει και ένα γευστικό στοιχείο. Το κρασί που ταιριάζει πολύ είναι το Sauvignon Blanc από τις επιλογές Κωνσταντίνου και τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου. Η οξύτητα της ποικιλίας θα ισορροπήσει τη γεύση του καβουριού και του αβοκάντο, ενώ θα είναι συνοδοιπόρος του αγγουριού σε ένα πολύ δροσερό σύνολο.

 

2.Shrimp Tempura Roll

Στο ίδιο στυλ με το παραπάνω, εδώ το ρολάκι ρυζιού έχει στο εσωτερικό του φύκι, αβοκάντο, μαγιονέζα και τηγανητή γαρίδα με τραγανή κρούστα. Το συγκεκριμένο roll έχει παρόμοιες υφές, αλλά εδώ η ένταση και εναλλαγή των γεύσεων ποικίλλει. Ο όγκος αυξάνεται τόσο από το τηγάνι, όσο και από τη μαγιονέζα, ενώ στη συνέχεια το αλμυρό στοιχείο διαδέχεται η γλυκύτητα της γαρίδας. Η δροσιστική οξύτητα και οι νότες ορυκτότητας του La Dilettante 2021 από Catherine et Pierre Breton, είναι αυτό που θα δημιουργήσει μια πολύ έντονη γευστική εμπειρία.  

 

3.Spicy Tuna Maki Roll

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν και έχουμε το κλασικό ρολάκι με τον τόνο, την πικάντικη μαγιονέζα και το ρύζι να είναι τυλιγμένα με φύκι. Το πιάτο έχει εντάσεις και στην επιλογή του κρασιού θα πρέπει να μην παραλείψουμε ότι είναι ένα συνδυασμός πικάντικου, αλμυρού, ελαφρώς κρεμώδους από την πικάντικη μαγιονέζα και umami από τον τόνο. Θα χρειαστεί ένα λευκό κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και εκρηκτικά γλυκά αρώματα τριαντάφυλλου, lychee, μελιού, αγιοκλήματος, αποξηραμένου βερίκοκου και περγαμόντου. Το Gewürztraminer Vigna Kastelaz 2021 από Elena Walch, είναι το ιδανικό.

 

4.Sashimi Seabass Sushi

Είναι το πιο απλό είδος sushi και δεν είναι άλλο από λεπτεπίλεπτες φετούλες ωμού ψαριού. Στην προκειμένη περίπτωση, λαβράκι. Έχει πολύ διακριτική γεύση, με μια ανεπαίσθητη γλυκύτητα και βουτυράτη υφή. Οπότε και στο κρασί θα συνδυαστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε να μην καλυφθούν αυτά του ψαριού. Το Pinot Grigio 2022 από το το οινοποιείο St. Michael Eppan, θα διατηρήσει την κομψότητα του πιάτου.

 

5.Maki Salmon Roll

Αυτό το roll θα κάνει τη διαφορά, γιατί είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να ευχαριστηθείς το ερυθρό κρασί σου και τις ζεστές ημέρες, ελαφρώς παγωμένο. Ο λόγος είναι η λιπαρή υφή του σολομού, που θα χρειαστεί ένα μετρίου σώματος ερυθρό κρασί με φίνα αρώματα κόκκινων φρούτων και απαλές ταννίνες. Ο Ορειβάτης 2022 από το Κτήμα Ακριώτου ελαφρώς δροσερός, θα είναι μούρλια!

 

6.Vegetarian Roll

Ψιλοκομμένα λαχανικά, διαφόρων υφών και έντασης γεύσεων με ρύζι και τυλιγμένα σε nori. Τα πιο απλά και κλασικά έχουν αγγούρι, χρωματιστές γλυκές πιπεριές και αβοκάντο, ενώ κάποια μπορεί να έχουν ραπανάκι, τουρσί και τόφου. Επίσης το ρύζι, όπως και σε όλα τα παραπάνω μπορεί να έχει αρκετά μπαχαρικά ή να είναι αρωματισμένο με βότανα. Οι ουδέτερες και minimal γεύσεις διανθίζονται και από τα τριγύρω εξτραδάκια όπως πίκλες ginger, soya sauce και sauce εσπεριδοειδών, που κάνουν την επιλογή του ροζέ κρασιού μονόδρομο. Το Lenga Pink 2023 από το Κτήμα Αβαντίς, έχει μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα, αλλά εκρηκτικά αρώματα από τριαντάφυλλο, λουκούμι, φράουλα, ροδάκινο και μια essence γλύκας που θα ταιριάξει γάντι με όλα τα παραπάνω.

 

Χριστίνα Τσόγκα