Για τα spring rolls
– 1 συσκευασία φύλλο με καλαμποκάλευρο
– 100 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
– 100 γρ. κολοκυθάκια
– 2 μέτρια καρότα
– 80 γρ. καλαμπόκι
– 80 γρ. αρακά
– 50 γρ. φασολάκια στρογγυλά
– 150 γρ. κινέζικο λάχανο
– 2 μανιτάρια πορτομπέλο
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 2-3 σκελίδες σκόρδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
– 30 ml. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Για την πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα
– 40 γρ. χυμό τομάτας
– 50 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη
– 1 σκελίδα σκόρδο
– ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
– 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
– 2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
– 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
– 1 κουταλάκια του γλυκού κόρν φλάουρ
– 80 ml. νερό
Επιπλέον θα χρειαστούμε
– 1 ασπράδι αυγού
– 50 γρ. καλαμποκάλευρο
– 1 λάιμ
– Φρέσκο κόλιανδρο
Ετοιμάζουμε την πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα:
Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την τομάτα, το σκόρδο λιωμένο, το μπούκοβο και το τζίντζερ ενώ ανακατεύουμε τη σόγια, το ξύδι, το νερό και το κόρν φλάουρ, σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα, για περίπου για 10′ λεπτά.
Στο χοντρό μέρος του τρίφτη τρίβουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο, παράλληλα ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε ομοιόρμορφα κομμάτια. Σε ένα βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε το σησαμέλαιο και μόλις κάψει σωτάρουμε τα λαχανικά ξεκινώντας από το τζίντζερ, το σκόρδο, τα φασολάκια, τον αρακά και τις πιπεριές. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα τριμμένα καρότα και το λάχανο.
Μόλις μαραθούν και «καραμελώσουν» τα λαχανικά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Κόβουμε κάθε φύλλο με καλαμποκάλευρο σε 4 ίσια κομμάτια (σταυρό) και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα spring rolls. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια κοπής με καλαμποκάλευρο, απλώνουμε το φύλλο, βάζουμε γέμιση και κλείνουμε σε ρολάκι. Αλείφουμε με αυγό τις άκρες για να κλείσουμε και να ασφαλίσουμε το spring roll.
Αλείφουμε με ασπράδι τα spring rolls και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180ο C.
Σερβίρουμε τα τραγανά spring rolls με την πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα, λάιμ και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μανιτάρια πορτομπέλο, σιτάκε
– Φυσικά χρησιμοποιούμε όποια λαχανικά θέλουμε αντιθιστώντας όμως την ποσότητα των λαχανικών που δε θα χρησιμοποιήσουμε με άλλα
– Μπορούμε να τηγανίσουμε σε καυτό λάδι επίσης, αν και στον φούρνο γίνονται ακόμη πιο νόστιμα και ελαφριά
– Μπορούμε ν΄αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να ψήνουμε τα spring rolls όποτε θέλουμε
Εύα Μονόχαρη
Food Blogger