ΑΡΘΡΑ Σαλάτες και κρασί: Πώς να τα συνδυάσεις

ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙΣ
Σαλάτες και κρασί: Πώς να τα συνδυάσεις

Άργησες και εσύ; Τίποτα μη σε νοιάζει, έχουμε ακόμα χρόνο. Ξαφνικά ξημέρωσε 98 Αυγούστου και ο Αύγουστος δεν έχει καν μπει… Πότε να προετοιμαστείς για παραλίες και ανάλαφρα ρουχαλάκια; Δεν χάθηκε όμως ο κόσμος, έτσι και αλλιώς όταν ξεκινούν οι ζέστες το στομάχι δεν αντέχει και πολύ τα λιπαρά και «βαριά» φαγητά. Πέρα δηλαδή από το κομμάτι των θερμίδων, θέλεις να καταναλώνεις έτσι και αλλιώς φαγητά δροσερά και ανάλαφρα. Αλλά δεν γίνεται να κόψεις και όλες τις απολαύσεις, είπαμε. Παρακάτω συνδυάσαμε δροσερές σαλάτες (το «πρασινάδες» μη το πάρεις και τις μετρητοίς) με τα κατάλληλα κρασιά. Όμως μην το παρακάνεις, μέχρι ένα ποτηράκι είναι καλά!

1. Σαλάτα με ωμό κολοκυθάκι και φέτα

Λεπτές λωρίδες από ωμό τραγανό κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο πράσινο μήλο, δυόσμο και μαϊντανό, φέτα και ελάχιστες μαύρες σταφίδες, με ένα πολύ καλό ανακάτεμα δίνουν την πιο δροσερή και απολαυστική σαλάτα του καλοκαιριού. Η σαλάτα έχει έντονη φρεσκάδα και βοτανικά αρώματα, και την απόλυτη ισορροπία μεταξύ αλμυρού και γλυκού στοιχείου. Θα χρειαστεί ένα λευκό μέτριας οξύτητας και σώματος, που να συνδυάζει τη φρεσκάδα του φρούτου, με μια διακριτική βοτανική αίσθηση. Ο Πετρουλιανός 2023 από τους Αμπελώνες Βατίστα είναι το ιδανικό.

2. Πράσινη λόλα με γραβιέρα και dressing μελιού

Είναι η σαλάτα που θα αρέσει απλά σε όλους. Συνδυασμός αλμυρού, γλυκού, ξινού, αλλά και με πολύ διαφορετικές υφές. Η λόλα έχει ένα ελαφρώς πικρό στοιχείο και αυτό δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πιάτο συνολικά. Το dressing περιέχει μέλι για να αγκαλιάσει το ελάχιστο λευκό ξύδι, που προστίθεται για να δώσει μια σπιρτάδα. Τα Δυο ποτάμια λευκό 2023 από το Κτήμα Σαμαρτζή, έχει μια διακριτική λιπαρή υφή και αρώματα τροπικών φρούτων, που θα της ταιριάξει πολύ.

3. Κρητικός Ντάκος

Αυτό το πιάτο πλέον, είναι σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως γεύμα και ότι πιο εύκολο μπορείς να φτιάξεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Τα υλικά υπάρχουν πάντα σε κάθε κουζίνα και η διατροφική του αξία είναι τεράστια. Το κρίθινο παξιμάδι είναι ο τέλειος καμβάς για να φιλοξενήσει τη φρέσκια μυρωδάτη τομάτα, την πλούσια γεύση της φέτας, την κάπαρη που είναι έξτρα αλμυρή και τη ρίγανη που δίνει το κάτι παραπάνω, με την έντονη βοτανικότητα. Λάδι, αλάτι και λίγο πιπεράκι και αν είσαι και λίγο μερακλής προσθέτεις και λίγες σταγόνες λεμονιού. Ποιο κρασί θα έβαζες δίπλα του; Απλά, λευκό. Για την ακρίβεια το Απλά λευκό 2023 από Oenops! Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Βιδιανό συνυπάρχουν πανέμορφα σε ένα πολύ φρέσκο, φρουτένιο και πολύ απολαυστικό αποτέλεσμα.

4. Σαλάτα γεμιστά

Τα γεμιστά είναι ίσως το πιο κλασικό και αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού και ενώ είναι λίγο μπελαλίδικο, σου λέμε πως υπάρχει και η εύκολη εκδοχή του. Αυτή της σαλάτας! Χωρίς πολύ κόπο, ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά, τομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, πράσινες πιπεριές και μπόλικο μαϊντανό και τα τσιγαρίζεις στο τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτεις λίγο ρυζάκι και νερό και ως δια μαγείας έχεις φτιάξει γεμιστά σαλάτα και δεν το έχεις καταλάβει! Την αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις επιπλέον φρέσκο μαϊντανό και φυσικά σερβίρεις με τυρί φέτα. Το πιάτο έχει φυτικότητα και έντονο το λιπαρό στοιχείο, γιατί είναι μεν σαλάτα αλλά το έχει το λαδάκι του και έτσι χρειάζεται ένα λευκό κρασί, με δροσερή οξύτητα, λεμονάτα αρώματα και ένα ελαφρώς λιπαρό χαρακτήρα. Όπως το Παύλος 2022 από την Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Αντωνόπουλου.

5. Πράσινη σαλάτα με πεπόνι, φέτα και βασιλικό

Αν είσαι από αυτούς που απολαμβάνεις τη φέτα με το πεπόνι μπράβο σου! Δροσερή, έντονα αρωματική, με φρεσκάδα φρούτου, σε μια απολαυστική ισορροπία με τη λιπαρή και αλμυρή φέτα. Η σαλάτα είναι ένας σχεδόν φολκλορικός συνδυασμός φρούτων και λαχανικών που ζητά απεγνωσμένα ένα λευκό κρασί με φρούτο, φυτικότητα, οξύτητα και μέτριο σώμα. Ευτυχώς υπάρχει η Μαλαγουζιά 2023 από το οινοποιείο Λύκου, για να την απογειώσει.

 

Πέντε σαλάτες, πέντε κρασιά, για πέντε ημέρες, για να βγει λίγο αναίμακτα η εβδομάδα. Το Σαββατοκύριακο έχει παραθαλάσσιο ταβερνάκι και φαγοπότι, μπορείς να ξεσαλώσεις ελεύθερα! 

 

Χριστίνα Τσόγκα