Αρχικά κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτριους κύβους.
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε ακόμη 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και την ζάχαρη και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 15 λεπτά και στο τελείωμα προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε σε στρώσεις εναλλάξ τα λαχανικά με την σάλτσα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Κουνάμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε με φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη!
Συνδυασμός με κρασί
Ένα πιάτο που φωνάζει Ξινόμαυρο! Τόσο η ντομάτα όσο και η ένταση των υπόλοιπων υλικών χρειάζεται ένα κόκκινο κρασί με μετριο σώμα, ισορροπημένες τανίνες αλλά τονισμένη οξύτητα.