ΑΡΘΡΑ Πόσα διαφορετικά στυλ Μαλαγουζιάς υπάρχουν; Τι να πιείς για να μη βαρεθείς!

ΠΟΣΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΥΛ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΕΘΕΙΣ!

TO ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΩΝΕΙ «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΡΕ ΜΠΑΜΠΗ». ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!
Πόσα διαφορετικά στυλ Μαλαγουζιάς υπάρχουν; Τι να πιείς για να μη βαρεθείς!

Πόσα διαφορετικά στυλ Μαλαγουζιάς υπάρχουν; Τι να πιείς για να μη βαρεθείς!

To ξέρουμε πως είναι από τις πιο αγαπημένες σου λευκές ποικιλίες και πως μπορείς να την πίνεις κάθε μέρα. Ξέρουμε όμως πως υπάρχει μια περίπτωση η παρέα σου στο άκουσμα της να αναφωνεί «όχι άλλη Μαλαγουζιά ρε Μπάμπη». Τι κάνουμε τώρα; Υπάρχει λύση! Ένα από τα βασικά προτερήματα της ποικιλίας είναι η προσαρμοστικότητά της και τα πολλά διαφορετικά της πρόσωπα! Κοινώς, μπορείς να επιλέγεις κάθε μέρα και διαφορετικό στυλ για να μη βαριέται κανείς και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Πάμε να τα δούμε!

Η ανθική

Δεν είναι η πιο συχνή έκφραση της μιας και δύσκολα μπορεί το λουλούδι να καλύψει το πλούσιο φρούτο της ποικιλίας. Ανάλογα με τον τόπο που μεγαλώνει και το στυλ οινοποίησης μπορεί να ενισχύονται τα ανθικά αρώματά της και έτσι να μοσχοβολάει τριαντάφυλλο, γιασεμί και άνθη εσπεριδοειδών. Αν για παράδειγμα σου αρέσουν τα λουλουδάτα κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο και το Μοσχάτο δοκίμασε τη Μαλαγουζιά του Ιατρίδη  ή τη Vre του Χατζηβαρύτη και θα ενθουσιαστείς. Συνδύασε τις με αρωματικές πράσινες σαλάτες με φρούτα όπως σαλάτα με σπανάκι, ψητά βερίκοκα και gorgonzola.

Η βοτανική

Φήμες λένε πως το ψυχρό κλίμα της Βορείου Ελλάδας δίνει Μαλαγουζιές με περισσότερη οξύτητα και έντονο βοτανικό στοιχείο όπως νύξεις μέντας, λουίζας, δυόσμου, χαμομηλιού και βασιλικού.  Το συγκεκριμένο στυλ είναι και αρκετά γαστρονικό εννοώντας πως μπορεί να συνοδεύσει και αρκετά διαφορετικά πιάτα. Αν αγαπάς το Sauvignon Blanc τότε αυτό το στυλ είναι για σένα. Δοκίμασε τη Μαλαγουζιά από Οίνοι Αδάμ και το La terre pres du soleil του Γκιρλέμη. Ιδανικά μπορείς να τις συνδυάσεις με ριζότο με σπαράγγια, ντολμαδάκια, πέννες με πέστο και πράσινες σαλάτες.  

Η φρουτώδης

Το στυλ που έκανε τη Μαλαγουζιά τόσο αγαπητή είναι αυτό. Το ζουμερό φρούτο της, που μπορεί να ποικίλει από εσπεριδοειδή μέχρι πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα, είναι αυτό που λατρεύουμε στη Μαλαγουζιά. Υποδειγματικά παραδείγματα αυτού του στυλ είναι τα εξής: Μαλαγουζιά Μπουγιούρη, Μαλαγουζιά Λύκου, Μαλαγουζιά Kitrvs, Μαλαγουζιά Αργυρίου και Μαλαγουζιά Βατίστα. Είναι ιδανικές σαν απεριτίφ αλλά και παρέα με ελαφριά μεζεδάκια όπως μπρουσκέτες με ψητά σταφύλια και burrata.

Η βαρελάτη

Παρόλο που ο πληθωρικός χαρακτήρας του βαρελιού δεν είναι ότι καλύτερο για τη Μαλαγουζιά οι μικρές και διακριτικές δόσεις τις δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω που μπορεί να τη μεταμορφώσει. Όταν λέω μικρές και διακριτικές δόσεις εννοώ πως κάποιοι οινοποιοί παλαιώνουν ένα μικρό μόνο ποσοστό της Μαλαγουζιάς σε βαρέλι και μάλιστα χρησιμοποιημένο ή μεγάλου όγκου. Τέτοια παραδείγματα είναι η Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου, η Μαλαγουζιά του Ανατολικού Αμπελώνα και η Μαλαγουζιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Η πορτοκαλί

Πάμε και στα πιο περίεργα τώρα. Οι πορτοκαλί Μαλαγουζιές είναι τάση και αρχίζουν και μπαίνουν δυναμικά στο χορό. Το πλούσιο φρούτο και η εκφραστικότητα της τα πάνε περίφημα στις πορτοκαλί οινοποιήσεις. Η λογική των πορτοκαλί κρασιών είναι ερυθρή οινοποίηση σε λευκές ποικιλίες κοινώς παραμονή με τις οινολάσπες για αρκετές μέρες. Έτσι αποκτούν αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μήλου, κυδωνιού, νεραντζιού, χρυσάνθεμου και γλυκού λεμονιού. Αν αυτό είναι το στυλ σου δοκίμασε τη Μαλαγουζιά orange του Τάτση (σε natural προσέγγιση) ή τη Μαλαγουζιά Orange του Καμκούτη. Ταιριάζουν με έντονες γεύσεις όπως καναπεδάκια με tapenade, τηγανητές αγκινάρες με sauce tartare και μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς.

Εύα Μαρκάκη

Wine geek