Χρονολογία
Το έτος που τρυγήθηκαν τα σταφύλια.
Η χρονολογία μπορεί να υποδεικνύει το έτος που το κρασί κυκλοφόρησε στην αγορά και όχι το έτος του τρύγου.
Κατηγορία οίνου με βάση τη γεωγραφική προέλευση
Υπάρχουν κρασιά που προέρχονται από τις καθορισμένες ζώνες ονομασίας προέλευσης όπως είναι η Νεμέα, η Νάουσα, η Σαντορίνη.
Όμως μεγάλος αριθμός κρασιών ανήκει στους τοπικούς οίνους, οι οποίοι προέρχονται από ένα νομό (π.χ. Τοπικός Κορινθιακός) ή μια περιφέρεια (Τοπικός Πελοποννησιακός), καθώς και στους επιτραπέζιους οίνους, οι οποίοι δεν έχουν καμία ένδειξη προέλευσης.
Ποικιλία σταφυλιού
Μια ένδειξη που δεν αναγράφεται σε όλες τις ετικέτες κρασιών.
Είναι υποχρεωτική ένδειξη για τους οίνους Ανωτέρας Ποιότητος και στους Τοπικούς
Περιεκτικότητα σε αλκοόλη
Εκφράζεται με την συντομογραφία % vol και δηλώνει την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ, για παράδειγμα 13% vol .Στην Ελλάδα για τα ξηρά κρασιά είτε λευκά είτε κόκκινα κυμαίνεται από 11 έως 15 % με τα κόκκινα να είναι συνήθως υψηλόβαθμα.
Όγκος του κρασιού στη φιάλη
Εκφράζεται με τη συντομογραφία ml και δηλώνει την ποσότητα του κρασιού που υπάρχει στην φιάλη, για παράδειγμα 750 ml. Τα περισσότερα ξηρά κρασιά τα βρίσκουμε σε φιάλες που έχουν όγκο 750 ml υπάρχουν όμως και φιάλες 1.5 lt (magnum).
Τα γλυκά κρασιά κυκλοφορούν σε μικρότερες φιάλες συνήθως των 500 ml.
Παραγωγός, εμπορική ονομασία του κρασιού
Ένα σημαντικό στοιχείο για την τελική επιλογή του καταναλωτή, καθώς μεγάλο ποσοστό καταναλωτών αγοράζουν μια φιάλη βάσει του ονόματος του παραγωγού, ενώ άλλοι δελεάζονται από μια ωραία ετικέτα.
Μαυροκέφαλου Ιωάννα
Οινολόγος