ΑΡΘΡΑ Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2025!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2025!

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 21Η ΦΟΡΑ! ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ!
Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2025!

Οι μεγάλες ημέρες της Νεμέας έφθασαν και πάλι! Η διοργάνωση φέτος γίνεται για 21η φορά και κάθε χρόνο σημειώνει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Οινόφιλοι απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο κατακλύζουν τη Νεμέα και τα οινοποιεία της με σκοπό να δοκιμάσουν νέα αλλά και παλιά Αγιωργίτικα, μονοποικιλιακά αλλά και σε blend. Τα 30 συνολικά οινοποιεία που συμμετέχουν, απο τα 17 χωριά της μεγαλύτερη οινοπαραγωγικής ζώνης της Ελλάδας, θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για γευσιγνωσίες μεγάλου αριθμού κρασιών ΠΟΠ Νεμέα και αγοράς τους για το σπίτι, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

«Το Συμπόσιο των αγγέλων» στο Προαύλιο Ειρηνοδικείου Νεμέας στις 19:30

Μια βραδιά αφιερωμένη στον οίνο και στους αμπελουργούς της Νεμέας θα φιλοξενηθεί στο προαύλιο του Ειρηνοδικείου. Το κοινό θα απολαύσει ζωντανή μουσική με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων μουσικοσυνθετών, ενώ θα πραγματοποιηθούν προβολές σε γιγαντοοθόνη με μια αναδρομή στην ιστορία και την αξία του κρασιού. Η εκδήλωση συνδυάζει τέχνη, εικόνα και πολιτισμό, αναδεικνύοντας τον οίνο ως ζωντανό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και της μεσογειακής κληρονομιάς.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11:00-18:00 Ανοιχτή γευσιγνωσία στον χώρο του Συνδέσμου με ελεύθερη είσοδο

11:00 Γευσιγνωσία με θέμα "Ροζέ Αγιωργίτικο" απο τη Μαρία Τζίτζη (Χημικός-οινολόγος, συγγραφέας) 

Περιλαμβάνει μια παρουσίαση 11 πολύ αξιόλογων ροζέ κρασιών απο την ποικιλία Αγιωργίτικο, ανάλυση του τρόπου οινοποίησης και σχολιασμό του πολύπλευρου χαρακτήρα μιας ποικιλίας που δημιουργεί υποδειγματικά ροζέ κρασιά.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Ξενοδοχείο KERA NEME με κόστος συμμετοχής: 15€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com 

13:00 Παρουσίαση και γευσιγνωσία 11 ετικετών ΠΟΠ Νεμέα απο τον Κώστα Τουλουμτζή.

Η συγκεκριμένη επιλογή κρασιών από κορυφαία οινοποιεία της Νεμέας αναδεικνύει με πληρότητα τον πλούτο και τις πολλαπλές εκφάνσεις του Αγιωργίτικου. Από τις φρέσκες και φρουτώδεις εκδοχές, μέχρι τις πιο σύνθετες και παλαιωμένες, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ποικιλίας και της δυναμικής της. Συνδυάζει κλασικές ετικέτες με σύγχρονες προσεγγίσεις, προσφέροντας στον δοκιμαστή μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει μέσα στο εύρος, το βάθος και τις προοπτικές του σπουδαιότερου ερυθρού κρασιού της Πελοποννήσου.

Η παρουσίαση θα γίνει στο wine bar ΑΝΑΤΟΛΗ με κόστος συμμετοχής: 15€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com

 

19:00 Masterclass “Κυδωνίτσα”, τιμώμενη Ελληνική ποικιλία. Κυδωνίτσες από όλη την Πελοπόννησο. 

Πρόκειται για ένα Masterclass αφιερωμένο στην Κυδωνίτσα, τη λευκή ελληνική ποικιλία που γνωρίζει εντυπωσιακή άνοδο. Στη θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν η ιστορία, η τυπικότητα, η επίδραση της οινοποίησης στο στυλ, η συμπεριφορά της στο αμπέλι και οι διαφορετικές εκφράσεις της. Η εκδήλωση περιλαμβάνει γευστική δοκιμή 14 κρασιών από Νεμέα και Πελοπόννησο, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων και της μοναδικότητας της ποικιλίας.

Το Masterclass για την Κυδωνίτσα θα πλαισιωθεί από διακεκριμένους εισηγητές: την επιμέλεια και παρουσίαση έχει ο Στέφανος Κόγιας DipWSET, δημοσιογράφος και σύμβουλος οίνου (Wine Style), τη γευστική παρουσίαση θα κάνει ο Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET, ενώ την αμπελουργική ανάλυση έχει αναλάβει ο Κώστας Μπακασιέτας, γεωπόνος-οινολόγος MSc (Φυτώρια αμπέλου VNB – Bakasieta).

Η παρουσίαση θα γίνει στο Palivou Wine Train του Κτήματος Παλυβού, με κόστος συμμετοχής: 30€.  Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com

19:00 Ανακαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της Νεμέας, με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW.

Πρόκειται για μια τυφλή γευστική δοκιμή άνω των 20 κρασιών από οινοπαραγωγούς της Νεμέας, με στόχο να διερευνηθούν σε βάθος ο ποικιλιακός χαρακτήρας του Αγιωργίτικου, η συμβολή του στα χαρμάνια, αλλά και η έννοια του «cru» και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ περιοχών της ζώνης. Μέσα από το ποτήρι, θα επιχειρηθεί να απαντηθούν ερωτήματα γύρω από το πόσο καλά γνωρίζουμε το Αγιωργίτικο και τη Νεμέα και πώς αυτά αποτυπώνονται στις διαφορετικές εκφράσεις τους.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Terra vinum, με κόστος συμμετοχής 30€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11:00-18:00 Ανοιχτή γευσιγνωσία στον χώρο του Συνδέσμου με ελεύθερη είσοδο

11:00 Γευσιγνωσία “Τα λευκά της Νεμέας”, από τον Σταύρο Μουστάκα-Οκταποδά DipWSET

Η συγκεκριμένη γευστική δοκιμή συγκεντρώνει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό λευκών κρασιών από τη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχο το Ασύρτικο αλλά και ενδιαφέρουσες παρουσίες άλλων ποικιλιών (Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σκλάβα, Sauvignon Black). Η πλειοψηφία των ετικετών αναδεικνύει το πώς το Ασύρτικο, παρότι «ξένο» στη Νεμέα, εκφράζεται δυναμικά μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις: από βιολογικές και πιο «φυσικές» οινοποιήσεις, μέχρι πιο τεχνικά στιλ όπως το fume. Παράλληλα, οι πιο σπάνιες επιλογές (Σκλάβα, skin contact Ροδίτης, Μαλαγουζιά) δίνουν βάθος και ποικιλία στο flight, φανερώνοντας την πειραματική διάθεση και την εξελισσόμενη ταυτότητα της περιοχής στα λευκά κρασιά.

Η παρουσίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο NAIAS με κόστος συμμετοχής: 15€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com

11:30 Γευσιγνωσία “Εξαιρετικών ελαιολάδων”, από το κρασί στα μυστικά της γεύσης του ελαιολάδου, με την Μαρία Κατσούλη-Γευσιγνώστρια ελειόλαδου

Πρόκειται για ένα διαδραστικό σεμινάριο με επίκεντρο το ελαιόλαδο, όπου η Μαρία Κατσούλη, Wine & Olive Oil Sommelier και Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, θα παρουσιάσει τα στάδια αξιολόγησης της ποιότητάς του και θα εισάγει τους συμμετέχοντες στην τέχνη της οργανοληπτικής δοκιμής. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια γευστική εμπειρία επιλεγμένων ελαιολάδων και τη συνύπαρξή τους με το κρασί.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Ελαιοτριβείο Σελλάς, με κόστος συμμετοχής: 15€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com

13:00 Γευσιγνωσία Σπάνιων παλαιωμένων οίνων Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ, με την Ελένη Κεφαλοπούλου-φημοσιογράφο οίνου

Πρόκειται για μια σπάνια και συναρπαστική γευστική δοκιμή που εστιάζει στη σχέση του Αγιωργίτικου με τον χρόνο. Μέσα από κορυφαίες ετικέτες της Νεμέας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς η παλαίωση και το βαρέλι διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της ποικιλίας και να αναρωτηθούν αν ο χρόνος λειτουργεί ως σύμμαχος ή ως αντίπαλος. Από κλασικά οινοποιεία έως παλιότερες σοδειές, η επιλογή αυτών των κρασιών αποτυπώνει την εξέλιξη του στυλ και της ποιότητας των ΠΟΠ Νεμέα τα τελευταία 15 χρόνια, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γεμάτη μνήμες, αρώματα και απαντήσεις που θα δοθούν στο ποτήρι.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Ξενοδοχείο KERA NEME, με κόστος συμμετοχής: 15€
Πληροφορίες & κρατήσεις: 2746 022487 & reservations@nemeawineland.com