Το ήξερες ότι μπορείς να διαλέξεις μερικά, από μια μεγάλη λίστα, κρασιά τα οποία δεν είναι κόκκινα αλλά έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν γευστικά να συγκριθούν με μερικά από τα αγαπημένα σου κόκκινα;!
Σε όλες τις παρέες έχει γίνει, έστω και μία φορά, μια συζήτηση που παραθέτει, χωρίς ίχνος ελέους και το ένα πίσω από το άλλο τα τρία δημοφιλέστερα οινικά κλισέ, μέσα σε χρονικό διάστημα 5 λεπτών. Σας τα παρουσιάζω παρακάτω:
Για εσένα λοιπόν φίλε/φίλη που ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, θα μιλήσουμε σήμερα!
Για εσένα που προτιμάς τις ταννίνες, τα κόκκινα κρασιά με βαρέλι ή χωρίς, γεμάτα βάθος, ένταση και πλούσιες γεύσεις και σνομπάρεις όλα τα υπόλοιπα τοποθετώντας τα στο ίδιο καζάνι, σε ενημερώνω πως ο κόσμος των «όχι κόκκινων» κρασιών, κρύβει εκπλήξεις που υπάρχει σημαντική πιθανότητα να γίνουν η αιτία να αναθεωρήσεις. Ας τα δούμε παρέα.
Πρώτο στη λίστα βάζω την Ελιά Βιδιανό 2024 από τους Αμπελώνες Καραβιτάκη, στα Χανιά της Κρήτης. Είναι λευκό, αλλά έχει επίσης φινέτσα και πολυπλοκότητα. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια έχει δώσει βάθος και αρώματα ώριμου βερίκοκου και βανίλιας, ενώ το γεμάτο σώμα και η τραγανή οξύτητα ζητάνε απαιτητικούς ουρανίσκους. Χαρακτηριστικές είναι και οι mineral νότες του, που τονίζουν ακόμα περισσότερο την πολυπλοκότητά του, προσφέροντας μια πιο ζουμερή φρουτώδη αίσθηση. Ιδανικό για λάτρεις του κόκκινου κρασιού που εκτιμούν ιδιαίτερα κάτι πιο κομψό και εκλεπτυσμένο. Αν σου αρέσει το Pinot Noir, ναι δοκίμασε σίγουρα και αυτό.
Μη κάνεις ότι δεν το είδες. Καλά είδες, είναι Chardonnay και πρέπει να το γνωρίσεις λίγο καλύτερα μέσα από τον Ιορδάνη Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Ο Ιορδάνης καλλιεργεί την ποικιλία σχεδόν ιερατικά, για να πάρει πλούσιο καρπό. Η 6μηνη πορεία του μέσα σε δρύινα βαρέλια, του δίνουν βάθος, δομή και πληθωρικό χαρακτήρα. «Ρωτήσαμε 100 ανθρώπους και ψάχνουμε τις δημοφιλέστερες απαντήσεις» στο τι θα μπορούσε να είναι αυτό το κρασί στην προηγούμενη ζωή του και οι μισοί είπαν (ή θα έλεγαν) «Κόκκινο!». Το Chardonnay Παλιός Μύλος 2023 συγκεκριμένα, είναι και single vineyard, από το αμπελοτόπι Κύργια, που φημολογείται ότι παράγει πλούσια και πολύ εκφραστικά κρασιά, με ένταση και σώμα. Επιπρόσθετα, τα αρώματα βανίλιας, ξηρών καρπών, κερήθρας και βανίλιας μαζί με τα εξωτικά φρούτα και τη μακρά επίγευση ροδάκινου, το κάνει μαλακό, στρογγυλό και βελούδινο. No more Merlot; Μαζί σου, στο Παλιός Μύλος 2023 του Μιχαηλίδη όμως, μπορείς να βρεις το μακρινό αδερφάκι του. Αρμονία και φρούτο. Με λίγα λόγια; Είναι ένα λευκό κρασί… με καρδιά κόκκινου.
Το Monopole Rioja Blanco Clasico Reserva 2020 δεν είναι ένα τυπικό λευκό κρασί από Viura. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει στοιχεία από τη νέα τάξη πραγμάτων των κρασιών της Rioja, που σημαίνει πως είναι υπέρμαχος της πιο κομψής και φρέσκιας εκδοχής τους. Όμως, αυτό που τα γυρνάει όλα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τούμπα, είναι η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται το κρασί κατά την οινοποίησή του και λέγεται flor. Αυτή είναι μια τεχνική κατά την οποία το κρασί, μετά τη ζύμωση, μεταφέρεται σε δρύινα βαρέλια όπου έρχεται σε επαφή με ένα φυσικό στρώμα ζυμομυκήτων που αναπτύσσεται στην επιφάνειά του και θυμίζει ωρίμαση sherry. Το Monopole Rioja Blanco Clasico Reserva 2020 παρέμεινε για 8 μήνες σε αυτή τη συνθήκη και απέκτησε κάτι μοναδικό. Ένα συνδυασμό πλούσιων αρωμάτων πράσινου μήλου, αχλαδιού, αμυγδάλου, ζύμης και ώριμου ανανά, με μια πινελιά από στοιχεία umami, βελούδινη υφή και τραγανή οξύτητα. Αν και πιο εκλεπτυσμένο, θα μπορούσε κάποιος να το συγκρίνει με τον macho χαρακτήρα του Tempranillo λόγω πολυπλοκότητας και τρόπου ωρίμασης. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι, εξαρτάται από το πόσο «έξω από το κουτί» σκέφτεται. Εσύ όμως οφείλεις να το δοκιμάσεις, έστω και λόγω υψηλής εντοπιότητας!
Θέλεις να καταναλώνεις μόνο κόκκινα κρασιά, γιατί σου αρέσει το κρασί να έχει πλούτο, δομή και χαρακτήρα. Το Rose Extra Brut 2023 του Κτήματος Καρανίκα θα είναι ακόμα μια έκπληξη. Και θα το καταφέρει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού ο τόπος παραγωγής του φροντίζει για αυτό από το αμπέλι. Η Φλώρινα, είναι μια από τις πιο δροσερές οινικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλο υψόμετρο και ηπειρωτικό κλίμα και αυτό επιτρέπει στα σταφύλια να ωριμάζουν αργά, αποκτώντας φυσική οξύτητα, ένταση και πολυπλοκότητα. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά τα στοιχεία; Μεγάλα κόκκινα κρασιά! Στο Rose Extra Brut 2023 του Κτήματος Καρανίκα στην κυρίαρχη ποικιλία Ξινόμαυρο προστέθηκε και ένα 5% Λημνιώνα και έτσι, τα έντονα αρώματα κόκκινου φρούτου, η δυνατότητα παλαίωσης και ο εκφραστικός χαρακτήρας, ενισχύθηκαν από φρουτένια ένταση και αρωματική πολυπλοκότητα. Η μέθοδος «methode traditionnelle», που χρησιμοποιείται για τα μεγάλα αφρώδη της Καμπανίας, έδωσε ένα ροζέ αφρώδες κρασί που μιλάει τη γλώσσα των κόκκινων. Αλλά εδώ, το κάνει με κομψότητα, φρεσκάδα και έναν εκρηκτικό αφρισμό.
Είδες πάλι ροζέ και ανατρίχιασες, είμαι σίγουρη. Αλλά αυτό δεν είναι ένα απλό ροζέ. Είναι ο Βουκεφάλας των ροζέ! Το Les Clans 2022 από το Château d’Esclans είναι ΤΟ ΡΟΖΕ που μπορεί να αλλάξει τα standards σου. Δεν είναι ελαφρύ, ούτε απλά φρουτώδες. Είναι γεμάτο, στιβαρό και εντυπωσιακά σύνθετο. Προέρχεται από αμπέλια Grenache και Rolle, ηλικίας 50-55 ετών, και περνάει 11 ολόκληρους μήνες μέσα σε δρύινα βαρέλια 1ης, 2ης και 3ης χρήσης, με συχνό bâtonnage. Καταλήγει λοιπόν να έχει βάθος και βελούδινη υφή που θυμίζουν ένα μερικώς παλαιωμένο κόκκινο κρασί ή μια λευκή Βουργουνδία, όπως το Meursault. Στο στόμα είναι πληθωρικό και έχει τρομερή ισορροπία. Αν αγαπάς τα κόκκινα κρασιά από Syrah ή Grenache του Châteauneuf-du-Pape, βρήκες το ροζέ σου. Γιατί, θα επαναληφθώ, δεν είναι ένα απλό ροζέ, είναι ένα κρασί με στιβαρή δομή και δυνατότητα παλαίωσης, που ζητάει «σοβαρό» φαγητό στο τραπέζι και καλή διαχείριση στο ποτήρι (μην το αφήσεις από τα μάτια σου, αν τυχόν το βάλεις δίπλα σε όσους ξέρεις πως δεν θα το εκτιμήσουν σωστά!).
Αν δεν ήταν ροζέ, θα ήταν σίγουρα κόκκινο. Ναι πραγματικά σου λέω πως αυτό το κρασί έχει περάσει από τα πιο αυστηρά τεστ, όπερ σημαίνει από τους πιο φανατικούς «κοκκινοκρασάδες» φίλους μου. Το Rosé de Xinomavro 2023 από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου είναι το ροζέ που μιλάει τη γλώσσα του ορκισμένου στα κόκκινα κρασιά. Έχει βάση το Ξινόμαυρο, που από μόνη της σαν ποικιλία έχει ένταση, δομή και πολυπλοκότητα. Έχει φτιαχτεί από τα χέρια του Απόστολου Θυμιόπουλου, που είναι ο γκουρού της ποικιλίας, έχει περάσει 3 μήνες μέσα σε παλιό δρύινο βαρέλι και τέλος, έχει μπει σε σκουρόχρωμη φιάλη. Που πολύ απλά σημαίνει «άφησέ με να παλαιώσω, κρατήσου μην με πιείς ακόμα». Που ναι σιγά, ποιος θα αντισταθεί στην απίστευτη δομή με ταννική υπόσταση και την τραγανή του οξύτητα; Εγώ αν και κάθε φορά προσπαθώ να το κάνω, ακόμα δεν τα έχω καταφέρει, ελπίζω εσύ να φανείς πιο αντάξιος/α της παλάιωσής του. Έχει αρώματα φράουλας, κερασιού, καραμέλας, ντομάτας και πικάντικων μπαχαρικών, που συμπληρώνονται από νεύρο, που θυμίζει ένα νεαρό Nebbiolo ή ένα Sangiovese. Ροζέ κρασιά με ταμπεραμέντο κόκκινων πόσα να βρεις; Λίγα.
Αν στο τέλος της ημέρας και μετά από τις παραπάνω προτάσεις, παραμείνεις πιστός στο κόκκινό σου, δεν θα σε κρίνουμε. Αξίζει όμως απλά να τα δοκιμάσεις, γιατί μια γουλιά από το σωστό λευκό ή ροζέ κρασί, ίσως σε πείσει ότι η ζωή δεν είναι μόνο κόκκινη, ούτε βέβαια άσπρη, μαύρη ή γκρι (αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση).
Μπορείς να ξεκινήσεις με τα παραπάνω, αλλά αν ψάξεις εδώ θα βρεις παπάδες!
Και κλείνω με το αγαπημένο μου moto:
“Στο κρασί δοκίμασε, πειραματίσου και θα έχεις πάντα κάτι να κερδίζεις!»
Χριστίνα Τσόγκα