Για το αυγολέμονο
Κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια το χοιρινό και το αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά. Κόβουμε τα πράσα και τα κοτσάνια του σέλινου σε ροδέλες ενώ τη σελινόριζα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλινο.
Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα το κρέας με λίγο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει κι αυτό χρώμα. Στη συνέχεια ροσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό τον οποίο έχουμε ζεστάνει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να μην ξεμείνει από ζουμί το φαγητό. Όταν μείνει με το ¼ των υγρών, αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αβγά προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και ελάχιστο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνουμε το χοιρινό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
Για το σερβίρισμα οπωσδήποτε λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και φρέσκο ψωμί.
Συνδυασμός με κρασί
Το αυγολέμονο θέλει ένα κρασί με οξύτητα, για να σπάσει τον λιπαρό χαρακτήρα. Θέλεις και αρκετό φρούτο για να ισορροπήσει το αυγό ενώ φυτικός χαρακτήρας θα δέσει ωραία με τη σελινόριζα. Ασύρτικο όχι σαντορίνης θα έκανε τη δουλειά, ένα chardonnay με φυτικά στοιχεία ή ένα sauvignon blanc θα στεκόταν επάξια.
Δες τις προτάσεις του mySommelier παρακάτω.