Για τη γέμιση
– 250 γρ. κους κους
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 ξερό κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
– 2 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
– 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
– 40 ml. ελαιόλαδο
– 150 ml. τοματοχυμό
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
– 4 σφιχτές ντομάτες
– 4 κολοκύθια στρογγυλά
– 4 πιπεριές πράσινες
– 60 ml. ελαιόλαδο
– 100 ml. τοματοχυμό
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Κόβουμε και αφαιρούμε τα καπάκια από ταλαχανικά και αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε την ψίχα από τις ντομάτες, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 40 ml. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κους κους και 50 ml. νερό.
Γεμίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο. Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε 60 ml. ελαιόλαδο, 100 ml. τοματοχυμό, 150 ml. νερό, αλάτι-πιπέρι και περιχύνουμε τα γεμιστά.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και κατοπιν σιγοβράζουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ή να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε, τρώγονται και κρύα
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην κατσαρόλα και μια-δυο πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
– Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τα γεμιστά και στο φούρνο
– Το κουκουνάρι και τη σταφίδα μπορούμε να τα παραλείψουμε
Εύα Μονόχαρη
Food Blogger