ΑΡΘΡΑ 6 σούπες και τα ιδανικά κρασιά για να τις συνδυάσεις

6 ΣΟΥΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ

ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ SOMMELIER. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ 2-3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΙΣ ΣΟΥΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ!
6 σούπες και τα ιδανικά κρασιά για να τις συνδυάσεις

Άρχισαν οι πρώτες βροχές, οι συννεφιές και η… δροσούλα! Τα δροσερά και ελαφριά πιάτα δίνουν τη θέση τους σε πιο ζεστά και comfort εδέσματα, όπως οι σούπες και τα μαγειρευτά. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά τι πίνουμε;;Οι σούπες είναι ένας από τους πιο μεγάλους πονοκεφάλους των sommelier απανταχού. Ο λόγος είναι κυρίως η δομή τους ή  για να το θέσουμε πιο σωστά η ρευστότητα τους. Είναι κομματάκι περίεργο να τρως και παράλληλα να πίνεις κάτι υγρό. Είμαστε εδώ για να σου λύσουμε τα χέρια με 2-3 προτάσεις που θα σε κάνουν να βάλεις τις σούπες στην εβδομαδιαία διατροφή σου!

  1. Κρεατόσουπα με μοσχάρι και χειμωνιάτικα λαχανικά

Μοσχαράκι, καρότο, πατάτα, σέλερυ  και πράσο σιγοβρασμένα για ώρα μέχρι να μελώσουν, δίνουν μια πλούσια σε εντάσεις και γεύσεις σούπα που ζητάει ένα ζουμερό κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα και τανίνες. Δοκιμάστε ένα μαλακό Sangiovese ή ένα αγιωργίτικο όπως η  Νεμέα από το Κτήμα Γκόφα!

  1. Κολοκυθόσουπα με μπαχαρικά

Είναι ίσως η πιο κλασική και αγαπημένη σούπα του φθινοπώρου καθώς με τη γλύκα και την υφή της είναι πολύ δύσκολο να της αντισταθείς! Αγαπά πολύ τα μπαχαρικά όπως ο αστεροειδής γλυκάνισος, το ginger και το κύμινο, τα οποία την απογειώνουν και την κάνουν ιδανικό σύνοδο για ένα πικάντικο Gewurztraminer όπως το Gewurztraminer Vigna Kastelaz της Elena Walch.

  1. Μανιταρόσουπα βελουτέ

Κρεμώδης, πλούσια και γήινη είναι σίγουρα η σούπα που θα πρωταγωνιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο πληθωρικός χαρακτήρας της αποζητά ένα βουτυράτο Chardonnay που να έχει περάσει βαρέλι όπως το Ca c'est correct από το Κτήμα Παπαργυρίου. Από την άλλη μεριά ο γήινος χαρακτήρας της θα ταίριαζε πολύ με ένα Pinot Noir όπως τo Pinot Noir Villa Wolf.  

  1. Tom kha gai (ταιλανδέζικη κοτόσουπα)

Είναι η πιο αγαπημένη μου σούπα και πάντα μα πάντα κάνει τις ιώσεις να περνάνε πιο γρήγορα! Κοτόπουλο, μανιτάρια, γάλα καρύδας, lime, lemongrass, chili και άφθονο ginger κάνουν τους γευστικούς κάλυκες να χορεύουν (και παράλληλα μπουστάρουν το ανοσοποιητικό). Το κρασί που θα της ταίριαζε τέλεια είναι ένα φρουτώδες λευκό, με τροπικό χαρακτήρα όπως το Amauta Torrontes.

  1. Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Αυτή η απλή αλλά παράλληλα ρουστικ σούπα με την ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση και την πικάντικη τυρένια πινελιά θα ταίριαζε με ένα λευκό κρασί με λιπαρότητα και πικάντικο χαρακτήρα  όπως το Cotes du Rhone Blanc Reserve Famille Perrin. Αν πάλι θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό τότε ένα Sherry Amontillado θα εντυπώσιασει την παρέα και θα δέσει απίστευτα με τα πολύπλοκα και γηίνα αρώματα της σούπας!

  1. Φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η τομάτα και το πικάντικο λουκάνικο ζητάνε διακαώς ένα φινετσάτο, μοντέρνο Ξινόμαυρο όπως το Alta του Απόστολου Θυμιόπουλου!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek