ΑΡΘΡΑ 10 Rioja να πιεις τώρα και με τι να τις συνδυάσεις

10 RIOJA ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ 10 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ RIOJA ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!
10 Rioja να πιεις τώρα και με τι να τις συνδυάσεις

1. RIOJA BLANCO GRAND RESERVA CAPELLANÍA 2019 - MARQUÉS DE MURRIETA

Ο αμπελώνας Capellanía φυτεύτηκε το 1945 στο πιο ψηλό σημείο του Ygay Estate και από εκεί γεννιέται η λευκή Rioja Capellanía 2019 του Marques de Murrieta. Οι πιο διάσημοι sommelier του κόσμου πίνουν νερό στο όνομά της (!) και όχι άδικα, αφού είναι ίσως η καλύτερη λευκή Rioja του κόσμου. Αν η λευκή Rioja είχε φωνή, θα αντηχούσε παντού το όνομα της Capellanía με βάθος, δομή και διάρκεια! Τα αρώματα από πυρηνόκαρπα, λεμόνι, δάφνη, φουντούκι, καπνό, βούτυρο, φρυγανιά και βανίλια, της χρονιάς 2019, πήραν με δόξα και τιμή 96 βαθμούς από τον James Suckling, 95 από τον Robert Parker και άλλους 95 από τον Tim Atkin. Έχει τη δύναμη ενός κόκκινου, αλλά με την κομψότητα ενός λευκού και ταιριάζει απόλυτα με ένα φιλέτο σολομού Νορβηγίας ψημένο με χυμό λεμονιού, βασιλικό, αντζούγιες και ώριμες ντομάτες, με ένα «τσακ» harissa, σερβιρισμένος πάνω σε ρεβίθια και πλιγούρι, με μια νότα δροσιάς από γιαούρτι. Οι λεμονάτες νότες του κρασιού συναντούν τα μεσογειακά αρώματα του σολομού, ενώ η κρεμώδης υφή του ισορροπεί τέλεια με την πικάντικη σάλτσα και τη φρεσκάδα του γιαουρτιού.

2. BODEGA LANZAGA 'LZ' 2022 - TELMO RODRIGUEZ

Ο Telmo Rodriguez είναι το μαμούνι του ισπανικού κρασιού, που μεγάλωσε μέσα στο εμβληματικό Bodegas Remelluri και από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεχύθηκε στους δρόμους, να ψάχνει τους πιο παλιούς αμπελώνες σε όλη την Ισπανία. Και τους βρήκε. Μέσα από το Bodega Lanzaga LZ του 2022 φανερώνει πως, η αξία δεν μετριέται μόνο σε τιμή. Ένα χαρμάνι από Tempranillo, Graciano και Garnacha, από τα πιο ιστορικά αμπελοτόπια της Rioja, ζύμωσε σε τσιμεντένιες δεξαμενές, παρέμεινε εκεί για 6-7 μήνες και πήρε 94 pts από τον James Suckling! Καθαρότητα φρούτου και ο πικάντικος και γήινος χαρακτήρα της κλασικής σχολής, έφτιαξαν μια super value Rioja, που αναδεικνύεται μοναδικά με μια Caribbean style γαλοπούλα, με πικάντικο cornbread και γέμιση chorizo, καλαμπόκι, Scotch bonnet πιπεριά και κόλιανδρο. Οι φρουτώδεις νότες του, ισορροπούν τη γλυκύτητα του cornbread, ενώ οι νύξεις καραμέλας γάλακτος, βουτύρου και λευκού πιπεριού, αγκαλιάζουν το chorizo και τις καυτερές πιπεριές. Μούρλια!

3. RIOJA 2021 - MARQUÉS DE MURRIETA

Ο Luciano de Murrieta είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τα καθιερωμένα και εμπνευσμένος από τα περίφημα châteaux του Bordeaux, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη χρήση δρύινων βαρελιών στην περιοχή, καθιερώνοντας ένα στυλ που άντεξε στον χρόνο. Το Rioja 2021 από Marqués de Murrietaείναι μια αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ κλασικής και σύγχρονης εποχής. Το κλασικό blend των Tempranillo, Graciano, Mazuelo και Garnacha παλαίωσε 21 μήνες σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια και απέσπασε 95 βαθμούς από τον Tim Atkin. Τα κεράσι, κασσίς, σμέουρο και οι βοτανικές νότες, κουμπώνουν άριστα δίπλα σε ένα φιλέτο μοσχαριού Wellington με μανιτάρια. Η πλούσια γεύση του κρέατος και η μανιταρόκρεμα αγκαλιάζονται από τις φρουτώδεις νότες του κρασιού. Ενώ η ένταση, το ζουμερό στόμα και οι μαλακές τανίνες του κρασιού, μπορούν να σταθούν με πολύ κέφι, δίπλα σε αυτό το πλούσιο πιάτο.

4. XERICO 2019 - TENTENUBLO WINES

Το Xerico 2019 από Tentenublo Wines, του Roberto Oliván έχει τινάξει τη μπάνκα στον αέρα και κάθε φορά μας λες για την απίθανη εξέλιξή του και ναι συμφωνούμε και εμείς. Αν δεν το έχεις ακόμα δοκιμάσει, είναι δημιούργημα του Roberto Oliván, ενός εναλλακτικού οινοποιού που ήθελε να δείξει την ποιότητα του terroir της Rioja με φρέσκια διάθεση και λιγότερο βαρέλι! Με το Xerico εκφράζει την έννοια της ξερικής υγρασίας (Xeric Torriortent) που του χάρισε το όνομά του. Η χρονιά του 2019 θεωρείται από τις καλύτερες. Το έχω δοκιμάσει με burger με ζουμερό μπιφτέκι από εκλεκτό μοσχαρίσιο κιμά, ψημένο στη σχάρα και με λιωμένη γραβιέρα, τραγανό καπνιστό μπέικον και φρέσκο rainbow slaw από παντζάρι και μυρωδικά, με sauce από γιαούρτι, κέτσαπ, Worcestershire, Tabasco, μουστάρδα και τουρσί αγγουράκι. Και δεν περιγράφω άλλο…!

5. RIOJA GRAND RESERVA 2016 - MARQUÉS DE MURRIETA

Το Marqués de Murrieta ιδρύθηκε το 1852, καθόρισε την πορεία της Rioja και την ανέδειξε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Το Marqués de Murrieta Rioja Gran Reserva 2016 διατηρεί το δυναμικό χαρακτήρα του blend των ποικιλιών Tempranillo, Garnacha, Mazuelo και Graciano, αλλά με μοναδική φρεσκάδα, που οφείλεται στη ζύμωση μέσα σε δεξαμενές, αλλά και στα εδάφη της Rioja Alta. Το κρασί παλαίωσε 26 μήνες σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια και αρκετά χρόνια στη φιάλη και κέρδισε 96 βαθμούς από James Suckling και Tim Atkin MW, 94 από Robert Parker και 93 από Wine Spectator. Υπόσχεται εξέλιξη 15-30 ετών και πλημμυρίζει από αρώματα βατόμουρου, κερασιού, δαμάσκηνου, μπαχαρικών, σοκολάτας, καρύδας, δέρματος και καπνού. Αν θες να το δεις να λάμπει, βάλε δίπλα του μια πάπια ψητή με κινέζικα μπαχαρικά και σάλτσα Marsala. Η γήινη γεύση της πάπιας και η πλούσια σάλτσα αγκαλιάζουν την πολυπλοκότητα του κρασιού, ενώ η φρεσκάδα της Rioja Alta δένει τέλεια με τη γλύκα του Marsala.

6. CONTINO RESERVA 2020 - CONTINO CVNE

Παραμένουμε στη Rioja Alavesa και πάμε στο Οινοποιείο Contino, το πρώτο chateau της Rioja! Το Contino Reserva 2020 προέρχεται από ιδιόκτητα αμπέλια γύρω από το οινοποιείο, με νοοτροπία που πηγάζει από τις μυθικές Imperial και Viña Real Gran Reserva του θρυλικού Ezequiel Garcia, του αρχιοινοποιού της CVNE! Με ωρίμαση σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια, συνδυάζει αρώματα μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου και βανίλιας, με δύναμη και κομψότητα και δένει ονειρεμένα δίπλα σε ένα ribeye σιτεμένο, στη σχάρα με βούτυρο σκόρδου και δεντρολίβανο. Το φρούτο και η βανίλια αγκαλιάζουν τη γήινη γεύση του κρέατος, ενώ το δεντρολίβανο στη σάλτσα δημιουργεί γευστική γέφυρα με τις βοτανικές νύξεις του κρασιού, κάνοντας το pairing απόλυτα αρμονικό.

7. RIOJA CARBONICA 2024 - ARTUKE

Λίγο πιο δίπλα, στην περιοχή Rioja Alavesa, το οινοποιείο Artuke και τα αδέρφια Arturo και Kike de Miguel Blanco, φτιάχνουν μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή. Πειραματίστηκαν με carbonic maceration και χωρίς βαρέλι και για να το βλέπεις τώρα εδώ, σημαίνει πως το πείραμα πέτυχε και όχι μόνο. Έδωσε εκρηκτικά αρώματα φρούτων και μεταξένιες τανίνες! Το Carbonica 2024, με 92 βαθμούς από τον Robert Parker, είναι μια πολύ ιδιαίτερη έκφραση των Tempranillo και Viura , που ωρίμασε για λίγο μέσα σε τσιμεντένιες δεξαμενές, ώστε να διατηρήσει τη φρεσκάδα του. Δοκίμασέ το με κοτόπουλο yakitori, που είναι ένα κλασικό ιαπωνικό street food. Σουβλάκια κοτόπουλου ψημένα στη σχάρα και γρασαρισμένα με γλυκόξινη σάλτσα σόγιας, mirin και ζάχαρης. Η γλυκόξινη σάλτσα ισορροπεί τέλεια με το φρούτο, ενώ οι μεταξένιες τανίννες αγκαλιάζουν το λιπαρό στοιχείο του κοτόπουλου και χαρίζουν απλότητα και νοστιμιά!

8. RIOJA IMPERIAL GRAN RESERVA 2017 - CVNE

Θα νομίζεις πως είναι υπερβολές, αλλά το Imperial Gran Reserva Rioja 2017 της ιστορικής CVNE είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά της Ισπανίας, που παράγεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Με αρώματα ώριμου φρούτου, μπαχαρικών και βελούδινη υφή, ταιριάζει ιδανικά με ψητό μοσχαρίσιο φιλέτο κόντρα, με σάλτσα κόκκινου κρασιού και δεντρολίβανο, καθώς οι τανίννες δίνουν δομή και ισορροπία απέναντι στην πρωτεΐνη και τη λιπαρότητα του φιλέτου, χωρίς να το «σκεπάζουν», ενώ το πυκνό μαύρο φρούτο συμπληρώνουν τη γλυκιά, πλούσια γεύση της σάλτσας κόκκινου κρασιού.

9. CUSTERO 2023 - TENTENUBLO WINES

Ο αντισυμβατικός Roberto Oliván ξαναχτυπά και αυτή τη φορά με το κλασικό χαρμάνι Tempranillo, Garnacha, Viura, Malvasía μέσα σε βαρέλια δεύτερης χρήσης και τσιμεντένιες δεξαμενές. Το Custero 2023 από Tentenublo Wines, είναι ένα κρασί για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό στη Rioja. Ένα πάντρεμα παράδοσης και νέας γενιάς, με αρώματα κόκκινων μούρων, κερασιών, φράουλας, βανίλιας και γλυκάνισου, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις με slow cooked sausage casserole με ντομάτες, καρότα και σέλινο, αρωματισμένα με θυμάρι και δάφνη και νιόκι πατάτας. Αρμονία, πολυπλοκότητα και τόλμη!

10. MONOPOLE RIOJA BLANCO CLASICO RESERVA 2021 - CVNE

Δεν έχουμε πει πως Rioja δεν είναι μόνο τα κόκκινα κρασιά; Η ιστορική CVNE, δημιούργησε το Monopole Rioja Blanco Clasico Reserva 2021 για να αναδείξει την Viura της Rioja Alta. Με κορυφαίες βαθμολογίες και αρώματα μήλου, λεμονιού, χαμομηλιού και αμυγδάλου, συνδυάζει φρεσκάδα και πολυπλοκότητα. Αλλά εδώ όλο το παιχνίδι κρίνεται από την ωρίμαση σε flor. Αποκτά λοιπόν πληθωρικό γαστρονομικό χαρακτήρα. Θα το έβαζα δίπλα σε ένα φιλέτο μπακαλιάρου με τραγανή κρούστα από λιαστές ντομάτες, βασιλικό, παρμεζάνα, σκόρδο και λίγο chili. Η οξύτητα του κρασιού καθαρίζει τον ουρανίσκο από τη λιπαρότητα του ψαριού, ενώ οι βοτανικές του νότες συνδέονται με τον βασιλικό και τα αρωματικά της κρούστας!

 

Χριστίνα Τσόγκα