ΑΡΘΡΑ Carlo Ferrini Ο Αρχιτέκτονας του Ιταλικού Κρασιού

CARLO FERRINI Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ PODERE GIODO ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ!
Carlo Ferrini Ο Αρχιτέκτονας του Ιταλικού Κρασιού

Ο Carlo Ferrini είναι είναι μια από τις πιο σημαντικές και αξιοθαύμαστες προσωπικότητες του ιταλικού κρασιού. Δεν είναι απλά ακόμα ένας οινολόγος που έχει αποθεώσει τα εδάφη της Τοσκάνης, αλλά ένα δημιουργός, οραματιστής και μέντορας της δικής του γενεάς, αλλά και όλων των επόμενων. Η προσέγγισή του είναι σχεδόν αρχιτεκτονική. Αρχικά σχεδιάζει στο μυαλό του το όραμα, στη συνέχεια παντρεύει με μαεστρία τα υλικά του: ποικιλίες, εδάφη, κλίμα, και χρόνο και τέλος αντικατοπτρίζει στο αποτέλεσμα την ιστορία, το έδαφος και τον πολιτισμό του τόπου.  

Αν έχεις πιει ποτέ κάποιο τρομερό Chianti, Brunello ή Super Tuscan που το θυμάσαι ακόμα και σε είχε αφήσει άφωνο, σίγουρα έχει βάλει το χεράκι του ο Carlo. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που υπογράφει μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά της Ιταλίας, που αποσπούν τις υψηλότερες βαθμολογίες διεθνώς και πώς κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο σεβαστά ονόματα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη; 

Από πού ξεκίνησε ο Carlo Ferrini και ποια είναι η επιρροή του στον ιταλικό αμπελώνα 

Η φήμη του Carlo Ferrini χτίζεται μεθοδικά εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Η έναρξη της καριέρας του ήταν το ίδιο εντυπωσιακή με τη μετέπειτα πορεία της. Μετά την αποφοίτησή του από τη Γεωπονική Σχολή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας το 1978, έκανε το επαγγελματικό οινικό του ντεμπούτο στην ένωση παραγωγών του Chianti Classico DOCG (Consorzio του Chianti Classico). Εκεί κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα «Chianti 2000». Στόχος του προγράμματος ήταν να ανακαλύψει τους καλύτερους κλώνους της ποικιλίας Sangiovese, με σκοπό να εκσυγχρονιστούν οι αμπελώνες της ζώνης Chianti Classico. Και εκεί ακριβώς έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της ιστορίας του ιταλικού κρασιού, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη στην καλλιέργεια, αλλά και στην οινοποίηση του Sangiovese 

Οι εμβληματικές συνεργασίες και τα εμβληματικά κρασιά 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 1992 ξεκινά την καριέρα του ως ανεξάρτητος σύμβουλος και “χτίζει” ένα πελατολόγιο με τους πιο σημαντικούς οίκους της Ιταλίας, εκτοξεύοντας τη φήμη τους παγκοσμίως. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι ο San Leonardo στο Trentino, ο Ricasoli της περιοχής Chianti Classico, ο Tenuta Regaleali και ο Tenuta Tascante στη Σικελία, ενώ από το 1991 ήταν μέλος της ομάδας του Fattoria Nittardi. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του σε ιστορικές ετικέτες των παραπάνω οινοποιείων, όπως τα Vette di San Leonardo, Terre di San Leonardo, Casalferro, Brolio Chianti Classico DOCG, Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva DOCG, Rosso Del Conte και πολλών άλλων. Ναι, τώρα κάνεις ακριβώς τη σύνδεση! 

Οι διακρίσεις είναι πολλές, ενώ ο Carlo Ferrini έκανε το όνομά του brand, χωρίς καν να το έχει προγραμματίσει. Η παρουσία του αποτελούσε εγγύηση υψηλών βαθμολογιών και εμπορικής επιτυχίας, αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η νέα αντίληψη για την καλλιέργεια των αμπελώνων και τη διαχείριση του σταφυλιού. 

Βραβεύτηκε ως «Οινολόγος και Οινοποιός της Χρονιάς» από την Ένωση Ιταλών Οινοχόων, το Wine Enthusiast και το Gambero Rosso (εκδοτικός οίκος τροφίμων και κρασιού) τις χρονιές  2000,  2003 και 2008, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο χαρακτηρισμός του ως «Mr. Merlot», αφού  ήταν εκείνος που πρότεινε την προσθήκη της γαλλικής ποικιλίας Merlot (και Cabernet Sauvignon) στο Sangiovese, ώστε να «στρογγυλέψει» τον επιθετικό χαρακτήρα των ιταλικών κρασιών. Μια μέθοδο που με τον καιρό εγκατέλειψε, αφού η σιγουριά του για την άριστη ποιότητα των ιταλικών ποικιλιών αυξανόταν και μέχρι σήμερα την υπερασπίζεται με πάθος!  

Podere Giodo: το προσωπικό του στοίχημα και η απόλυτη έκφραση κομψότητας 

Το 2002 ήταν η χρονιά που αποφάσισε να στεγάσει όλα τα αριστεία στο δικό του προσωπικό οινοποιείο και να ιδρύσει το Podere Giodo στο Montalcino, στο χωριό Sant'Angelo στην περιοχή Colle. Τιμώντας τους γονείς του, του έδωσε το όνομα Giodo (Giovanna και Donatello). Εκεί αποφάσισε να ολοκληρώσει την τελειότητα με το πιο άριστο δημιούργημά του και να φτιάξει το καλύτερο κρασί που μπορούσε, από κορυφαίους κλώνους Sangiovese, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρή επιλογή και ήπιες οινοποιητικές μεθόδους που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και το terroir της περιοχής. Στο οινοποιείο, μαζί με την κόρη του Bianca, καλλιεργούν 6 εκτάρια 'αριστης ποιότητας αμπελώνων και παράγουν κρασιά, που είναι υποδείγματα κομψότητας. Το οινοποιείο είναι αρμονικά ενσωματωμένο στον περιβάλλοντα χώρο και συνδυάζει τα παραδοσιακά υλικά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Τα κρασιά του, όπως τα εμβληματικά Giodo Brunello di Montalcino, το φρέσκο Toscana Rosso, καθώς και το Alberelli di Giodo από μεγάλης ηλικίας κλήματα Nerello Mascalese στην Etna, έχουν λάβει ασύλληπτες κριτικές και αφήνουν κριτικούς οίνου όπως τον Robert Parker, James Suckling, αλλά και Wine Enthusiast, Wine Independent και Decanter, με το στόμα ανοιχτό, καθώς τους δίνουν χωρίς κανέα δισταγμό από 96 έως 100pts 

Και θα κλείσω φυσικά με την αγαπημένη μας Jancis Robinson, να τονίζει πως «τα κρασιά του Podere Giodo απέχουν έτη φωτός από εκείνα που παρήγαγε o Carlo, ως σύμβουλος στα οινοποιεία», επισφραγίζοντας έτσι την διακαή επιθυμία όλων, να δοκιμάσουν έστω και μια από τις ετικέτες που παράγει πλέον, στο Podere Giodo! 

Αν αναρωτιέσαι ήδη «πού θα τα βρω αυτά», σου έχω την απάντηση στο πιάτο. Κάνε απλά ένα κλικ εδώ 

 

Χριστίνα Τσόγκα