ΑΡΘΡΑ Μα τι είναι επιτέλους τα bush vines;

ΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ BUSH VINES;

ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΜΙΛΑΝΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΙ WINE EXPERTS ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ BUSH VINES;
Μα τι είναι επιτέλους τα bush vines;

4 min read

Συζητώντας με φίλους του κρασιού τελευταία συνειδητοποίησα πως ο όρος bush vines κυκλοφορεί πολύ εκεί έξω. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως,  πόσοι στ’ αλήθεια ξέρουν τι είναι τα bush vines και ποια είναι η σημασία τους για το κρασί; Για να σου λυθεί κάθε απορία το γνωστό wine geek θα σου αναλύσει παρακάτω όλα όσα θες να ξέρεις για το φλέγον θέμα “bush vines”.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το αμπέλι ανάλογα με το κλίμα, το στυλ κρασιού, το έδαφος και άλλους παράγοντες κλαδεύεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αποκτά ένα ιδιαίτερο σχήμα. Το bush vine είναι λοιπόν ένα στυλ κλαδέματος, που όπως μαρτυρά και το όνομα του έχει σχήμα θάμνου και είναι ένα από τα αρχαιότερα στυλ κλαδέματος στον κόσμο. Συνήθως έχει κοντό κορμό και το πάνω μέρος είναι κάπως ακανόνιστο και όχι σαν τα clean cut αμπελάκια του Bordeaux π.χ. που έχουν αυτό το χαριτωμένο σχήμα «Τ» (επιστημονικά λέγεται double guyot).

Αμπέλια στο Bordeaux με double guyot.

 

Αλλά γιατί να το διαλέξει κάποιος; Λοιπόν, με αυτό το σχήμα το αμπέλι έχει όσα φύλλα χρειάζονται για σκιά, οπότε δεν καίγεται το φρούτο ενώ παράλληλα βοηθά στην σταδιακή και σωστή ωρίμαση των σταφυλιών. Επιπλέον βοηθά στον αερισμό του αμπελιού και έτσι αποφεύγονται αρρώστιες όπως η γκρι σήψη (grey rot). Από τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνεις πως τα bush vines είναι ιδανικά για περιοχές με ζεστό κλίμα και αρκετή ηλιοφάνεια όπως για παράδειγμα ο Ροδανός, η Ν. Αφρική, η Αυστραλία αλλά και η Ελλάδα. Παράλληλα, οι ρίζες των bush vines έχουν την ικανότητα να φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα βάθος αναζητώντας νερό. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για ξηρά κλίματα αλλά και για περιοχές που η ύδρευση του αμπελιού είναι είτε δύσκολη είτε απαγορεύεται.

 

Syrah Bush vines 

Από την άλλη μεριά, τα bush vines έχουν και τα κακά τους. Το βασικότερο αυτών είναι η αδυναμία χρήσης μηχανημάτων για τρύγο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να χρειάζονται πολλά χέρια (και λεφτά) αλλά και περισσότερος χρόνος για να τρυγηθεί το αμπέλι. Επιπροσθέτως έχουν χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις που σε συνδυασμό με το προηγούμενο οδηγούν σε απώλεια χρημάτων για τον παραγωγό (εκτός και αν μπορεί να πουλήσει τα κρασιά του σε ακριβότερη τιμή).

Κάποιοι έχουν συνδέσει τα bush vines με τη βιοδυναμική καλλιέργεια και με το ποιοτικό κρασί. Επιστημονικά δεν έχει τεκμηριωθεί αυτή η σύνδεση αλλά έχει αποδειχθεί πως στα bush vines είναι πιο σπάνια η εμφάνιση Botrytis cinerea, κοινώς της γκρι σήψης. Αυτό σημαίνει πιο υγιές φυτό χωρίς την ανάγκη χρήσης πολλών σκευασμάτων, πιθανόν γι’ αυτό να επιλέγεται από τους υποστηρικτές της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek