1 κιλό μύδια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλόκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σουτζούκι
μια πρέζα κουρκουμά
χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο
χυμό από δύο λεμόνια
ξύσμα από ένα λεμόνι
Καθαρίζουμε τα μύδια από τα μουστάκια τους και τα τρίβουμε ένα ένα με μια βούρτσα μέχρι να καθαρίσουν καλά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σουτζούκι κομμένο σε ακανόνιστες φέτες, το γυρνάμε δυο τρεις φορές και σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε αμέσως τα μύδια στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με το χοντροτριμένο πιπέρι και τον κουρκουμά. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και την ανακινούμε δυο - τρεις φορές να ανακατευτούν όλα. Επιστρέφουμε το φαγητό σε πολύ δυνατή φωτιά κλείνοντας το καπάκι και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν για 5 λεπτά.
Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι.
Αφαιρούμε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει.