3 min read
Θέλεις να πιεις το ροζέ ή το λευκό κρασί που μόλις αγόρασες αλλά είναι ζεστό. Σκέφτεσαι πως αν το βάλεις για λίγο στην κατάψυξη θα παγώσει πιο γρήγορα και το βάζεις. Και το ξεχνάς. Μετά από ώρες τρέχεις πανικόβλητος να το βγάλεις από την κατάψυξη. Στην περίπτωση που είσαι τυχερός και δεν έχει σπάσει, σίγουρα θα έχει γίνει παγωτό. Τι κάνουμε τώρα; Ένα κρασί που έγινε πάγος πίνεται ή χάλασε;
Η απάντηση είναι πως πίνεται. Άστο στο ψυγείο να ξεπαγώσει και πιες το σύντομα! Διάφορα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν ένα κρασί παγώσει. Αρχικά αν πεταχτεί λίγο ο φελλός ή σπάσει η ασφάλεια του βιδωτού πώματος τότε μπορεί να περάσει οξυγόνο στο κρασί και με την πάροδο του χρόνου να γίνει ξύδι. Το άλλο που μπορεί να συμβεί είναι να αλλάξει κάπως η γεύση του κρασιού. Μιλάμε όμως για μια αλλαγή που ελάχιστοι θα παρατηρήσουν. Από την άλλη το τρυγικό οξύ που υπάρχει στο κρασί είναι πολύ ευαίσθητο στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Αν παγώσεις πολύ το κρασί το τρυγικό σχηματίζει κρυστάλλους και καθιζάνει. Αυτό σημαίνει πως η γεύση και το δυναμικό παλαίωσης του κρασιού αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση, το κρασί πίνεται αλλά καλό θα είναι να μην το παγώνεις τόσο εκτός κι αν είσαι φαν της γρανίτας!
Για να παγώσεις γρήγορα το κρασί σου χωρίς να το καταψύξεις, σου έχουμε ένα tip! Γέμισε μια σαμπανιέρα ή αν δεν έχεις, μια βαθιά κατσαρόλα, με νερό και πάγο σε αναλογία 50 – 50. Ρίξε αλάτι και δημιούργησε μια δίνη ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Βάλε μέσα το κρασί και άστο για κανένα 15λεπτο. Σου εγγυόμαστε πως θα έχει φτάσει στην τέλεια θερμοκρασία!
Cheers!
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek