Φέτος όπως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο θεσμός δεν λέγεται πλέον 50 Great Greek Wines, όπως πιθανόν να θυμάσαι, αλλά Great Greek Wines (GGW). Αυτή η μετάβαση σηματοδοτεί μια νέα αρχή που έχει στόχο να αναδείξει ακόμα περισσότερες εξαιρετικές συμμετοχές. Η λίστα με τα βραβευμένα κρασιά, το γνωστό The List, θα βασίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα και στον αριθμό των συμμετοχών. Έτσι, περισσότερα κρασιά και παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο προσκήνιο. Υπάρχει όμως ένας βασικός κανόνας: μόνο το 10% των συμμετοχών θα βραβεύεται, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα υψηλά κριτήρια ποιότητας, κρατώντας τον πήχη ψηλά.
Το Great Greek Wines (GGW) λοιπόν, είναι μία ιδέα του Master of Wine Γιάννη Καρακάση και βασίζεται στην σύγχρονη απεικόνιση του ελληνικού κρασιού, μέσα από τη ματιά κορυφαίων οινογευστών, διεθνών opinion leaders και Masters of Wine. O στόχος του GGW είναι να αναδείξει την ποιότητα, την ταυτότητα και τη δυναμική των ελληνικών κρασιών, με έναν τρόπο επίκαιρο, φρέσκο και διεθνώς κατανοητό.
Τι κάνει όμως το GGW να διαφέρει; Το GGW δεν είναι απλώς ένας ακόμα διαγωνισμός κρασιού. Είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα προβολής και επικοινωνίας, που φέρνει πιο κοντά τον Έλληνα παραγωγό με το παγκόσμιο κοινό. Μέσα από τα GGW Awards, τις ξεχωριστές κατηγορίες όπως το Hall of Fame και τα Great Value Wines, αλλά και μέσα από δυναμικές εκδηλώσεις και masterclasses σε όλη την Ευρώπη, το GGW χτίζει μια νέα, πιο ζωντανή εικόνα για το ελληνικό κρασί — μια εικόνα που συνδυάζει ποιότητα, χαρακτήρα και εξωστρέφεια.
Δίπλα σε κάθε κρασί αναφέρεται το βάρος της φιάλης, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να αφυπνίσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους οινοποιούς σχετικά με το πόσο μη οικολογικές είναι οι βαριές φιάλες. Να σημειωθεί πως την ίδια πρακτική ακολουθεί και η παγκοσμίου φήμης οινοκριτικός, η Jancis Robinson MW κατακεραυνώνοντας μάλιστα τις πολύ βαριές φιάλες με το γνωστό βρετανικό της φλέγμα. Το να κάνουμε όλοι ένα βήμα προς πιο βιώσιμες πρακτικές είναι όχι μόνο σημαντικό και αναγκαίο. Εξάλλου σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η φιάλη! 😉
Η ομάδα του botilia