ΣΥΝΤΑΓΕΣ Εύκολος μουσακάς με πατάτες, μελιτζάνες και μπεσαμέλ

ΕΥΚΟΛΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΕΥΚΟΛΟ ΜΟΥΣΑΚΑ. ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΦΑ!

ΥΛΙΚΑ

1000 γρ. πατάτες
500 γρ. μελιτζάνες
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
200 γρ. τοματοχυμό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κλωναράκι θυμάρι
40ml ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
150 γρ. κεφαλοτύρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε
1 συσκευασία έτοιμη μπεσαμέλ
1500ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
20 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ελάχιστη φρυγανιά
Αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βήμα 1: Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις απλώνουμε σε ένα ταψί 32εκ. περίπου. Ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε στους 180ο C για 30’.

Βήμα 2: Ταυτόχρονα κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις βάζουμε σε νερό για να μη μαυρίσουν και παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Σωτάρουμε τον κιμά με το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ροδίσει. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τη μελιτζάνα.

Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για μερικά λεπτά και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.

Προσθέτουμε στον κιμά τα μπαχαρικά, το θυμάρι, τον τοματοχυμό, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3: Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στο τέλος προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

Βήμα 4: Μόλις η σάλτσα του κιμά είναι έτοιμη αποσύρουμε και προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, περιχύνουμε με τον κιμά, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.

Βήμα 5: Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 50΄και σερβίρουμε αφού αφήσουμε το μουσακά να κρυώσει για μια ώρα.

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger