ΑΡΘΡΑ Κρασί και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!

ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΗΡΘΕ, ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΖΑΜΕ ΛΙΓΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ; ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ.
Κρασί και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες!

Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά καθώς το καλοκαιράκι πλησιάζει και σίγουρα όσο και να προσέξαμε, οι ατασθαλίες των γιορτών δεν βοήθησαν την κατάσταση.

Βέβαια η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Αν το κρασί είναι ανάμεσά τους, τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες.

Το μυστικό είναι να γνωρίζει κανείς πόσες θερμίδες περιέχονται σε μια δεδομένη ποσότητα κρασιού και όπως με όλα, να καταναλώνεται με μέτρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τελικά αυτό που περιλαμβάνει τις θερμίδες στο κρασί;

  • Πρώτον και κυριότερο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) έχουν περίπου τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες.
  • Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Στα ξηρά κρασιά, τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι αυτά που παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα αλκοόλης που δεν ζυμώνεται. Στα λιαστά κρασιά, τα συμπυκνωμένα σάκχαρα του σταφυλιού είναι περισσότερα από όσα μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση με αποτέλεσμα να παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωσή της. Λογικό είναι τα γλυκά κρασιά να έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ότι τα ξηρά. Από κει και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά.

 

κρασια με χαμηλες θερμιδες 

Τυπικά, ένα ποτήρι κρασί των 150 ml μπορεί να περιέχει 100 – 300 θερμίδες ανάλογα με τον τύπο, την ποικιλία, την προέλευσή του και το στυλ του.

Κατά βάση, τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες καθώς τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων. Ακολουθούν τα ροζέ ενώ τα κόκκινα τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Τα γλυκά κρασιά αντιμετωπίζονται ξεχωριστά καθώς συνήθως οι αυξημένες ποσότητες σακχάρων τα κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις περιεκτικότητας θερμίδων.

Βέβαια, αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αρκετές φορές κάποια γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από ξηρά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τις θερμίδες που περιέχονται σε 150ml (τυπική μεζούρα) κρασιού, ανάλογα με τον τύπο του.

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού (150 ml)

Cabernet Sauvignon 125 – 140 θερμίδες
Merlot 123 θερμίδες
Pinot Noir 122 θερμίδες
Syrah 122 θερμίδες
Grenache Rouge 120 θερμίδες

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού (150ml)

Chardonnay 118 θερμίδες
SauvignonBlanc 120 θερμίδες
Ξηρό Μοσχάτο 121 θερμίδες
Ξηρό Riesling 122 θερμίδες

 

Ενδεικτικές θερμίδες σε Αφρώδη κρασιά (120ml)

Moscato D’ asti  110 θερμίδες
Champagne Brut (ξηρή) 124 θερμίδες
Champagne Doux (γλυκιά) 175 θερμίδες

 

Βλέποντας τα παραπάνω νούμερα εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το κρασί δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για τη δίαιτά μας αν καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες. Ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με άλλα τρόφιμα και ποτά. Η μπύρα, έχοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά υδρογονανθράκων περιέχει κατά βάση αρκετά περισσότερες θερμίδες από ότι το κρασί. Τα αποστάγματα περιλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και αντίστοιχα περισσότερες θερμίδες.

 

Μικρά Μυστικά

1. «Κέρδισε» τις θερμίδες του κρασιού που θα πιείς.

Ο τρόπος είναι απλός και σχετικά γνωστός. Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητα σου! Συγκεκριμένα αν περπατάς λίγο νωρίς το απόγευμα ενισχύεται ο μεταβολισμός και παράλληλα κόβεται η όρεξη. Έτσι μετά μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις το κρασί σου, το οποίο, σημειωτέων, ενισχύει και αυτό το μεταβολισμό!

2. Μην πίνεις πριν το φαγητό

Ο γενικός κανόνας είναι πως αν καταναλώσεις αλκοόλ μισή ωρα πριν το γεύμα, σου ανοίγει η όρεξη οπότε τρως περισσότερο. Οπότε καλό είναι να απολαμβάνεις το κρασί σου παράλληλα με το γεύμα σου, σαν συνοδευτικό. 

3. Γιατί να πιεις κόκκινο ξηρό κρασί

Εκτός από τη ρεσβερατρόλη και τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί, αποδεικνύεται ότι περιέχεται επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται ελλαγικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Oregon State University φαίνεται πως εμποδίζει την ανάπτυξη καινούργιων λιποκυττάρων. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της παχυσαρκίας και συναφών διαταραχών του μεταβολισμού, όπως η κίρρωση του ήπατος.

4. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

Ακούγεται τρελό, αλλά η έρευνα δείχνει πως το βραδινό σας κρασάκι μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον διαβήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Η αιθανόλη, ή αλλιώς  το αλκοόλ που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, στην πραγματικότητα βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού μας στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και επομένως και τις κρίσεις για γλυκό ή μακαρόνια που μας πιάνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 36%!

Συμπέρασμα: Το κρασί – ιδιαίτερα το ξηρό λευκό για την άνοιξη και το καλοκαίρι – μπορεί σε μετρημένες ποσότητες να συνοδεύσει τα γεύματα της δίαιτάς μας χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά σε θερμίδες τη διατροφή μας.

Πιείτε άφοβα αλλά με μέτρο!

 

Cheers!