ΑΡΘΡΑ Βουργουνδία: Μάθε όσα χρειαζέται να ξέρεις για τα κρασιά της σε 5'!

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ: ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕ 5'!

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ, ΜΕ ΤΑ CRU, ΤΑ PINOT NOIR ΚΑΙ ΤΑ CHARDONNAY ΤΗΣ!
Βουργουνδία: Μάθε όσα χρειαζέται να ξέρεις για τα κρασιά της σε 5'!

Είναι μια από τις πιο εμβληματικές οινικές περιοχές του κόσμου και όχι άδικα μιας και είναι η πατρίδα 2 πολύ σημαντικών ποικιλιών, του Pinot Noir και του Chardonnay. Η Βουργουνδία βέβαια εκτός από αυτό είναι γνωστή για το ιδιαίτερο terroir της και για κάποια από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά του κόσμου. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της κεντρικής Γαλλίας και βρίσκεται πολύ κοντά στο Beaujolais.

Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες ποιότητας κρασιών με βάση το αμπελότοπι και την περιοχή  που προέρχονται:

  • Grand Cru (1% της παραγωγής, π.χ. Echézeaux, Montrachet, μεγάλα κρασιά όπως Romanée Conti, La Tâche)
  • Premier Cru (10% της παραγωγής, π.χ. Vosne Romanée 1er Cru)
  • Village (37% της παραγωγής π.χ. Savigny-Les-Beaune)
  • Τοπικοί Οίνοι (52% της παραγωγής, π.χ. Crémant de Bourgogne)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ

Η Βουργουνδία πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν μια απέραντη θάλασσα και εκεί οφείλεται το χαρακτηριστικό ασβεστολιθικό έδαφος της που είναι πλούσιο σε θαλάσσια απολιθώματα (fossils). Το ιδιαίτερο αυτό έδαφος είναι υπεύθυνο για τον mineral χαρακτήρα των κρασιών της περιοχής.

Η ιστορία του κρασιού στη Βουργουνδία ξεκινάει με τους Ρωμαίους  και έπειτα ανέλαβαν οι μοναχοί (όπως συμβαίνει πάντα) οι οποίοι εκμεταλλευόντουσαν τα αμπέλια για θρησκευτικούς λόγους. Αργότερα τα κρασιά προοριζόντουσαν για τους Δούκες της περιοχής (όπως συμβαίνει πάντα Νο2). Μετά την γαλλική επανάσταση η γη μοιράστηκε ξανά και ήρθε στα χέρια των ντόπιων που με το μεράκι και την αγάπη τους έκαναν τη Βουργουνδία και τα κρασιά της, αυτό που είναι σήμερα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ

Η Βουργουνδία περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: 

Chablis

Το Chablis είναι η βορειότερη περιοχή και είναι ξεκομμένη από τις υπόλοιπες. Στην περιοχή η ιστορία του κρασιού ξεκίνησε από το 12ο αιώνα, από τους Κιστερσιανούς μοναχούς. Είναι σίγουρα ο βασιλιάς του Chardonnay αφού κάνει τα πιο τραγανά, mineral Chardonnay του κόσμου, που έχουν εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης και φανατικό κοινό. Το έδαφος λέγεται “kimmeridgian” και είναι ουσιαστικά ασβεστολιθικό, πλούσιο σε θαλάσσια απολιθώματα. Σε αυτό το ιδιαίτερο έδαφος αλλά και στη δροσιά που προσφέρει ο ποταμός Sereine, οφείλουν τα Chablis τον ιδιαίτερο mineral χαρακτήρα τους και την κοφτερή τους οξύτητα. Τα κρασιά του Chablis χωρίζονται στις εξής υποκατηγορίες:

  • Petit Chablis (κρασιά από την γύρω ευρύτερη περιοχή)
  • Chablis (κρασιά από τις πλαγιές του Chablis, αποτελούν την πλειοψηφία των κρασιών με την ένδειξη Chablis που βρίσκουμε στην αγορά)
  • Premier Cru Chablis (μόνο το 15 % της παραγωγής)
  • Grand Cru Chablis (ουσιαστικά υπάρχει ένα grand cru που περιλαμβάνει 7 αμπελοτόπια, τα κρασιά εδώ είναι λίγο διαφορετικά καθώς πολλά παλαιώνουν σε βαρέλι)

 

te de Nuits

To όνομα της σημαίνει πλαγιά της νύχτας και βρίσκεται δίπλα στη Dijon. Είναι το σπίτι 24 grand cru αμπελοτεμαχίων και το 80% της παραγωγής είναι κόκκινα κρασιά από Pinot Noir. To 20% αφορά λευκά κρασιά από Chardonnay ή ροζέ από Pinot Noir και ενίοτε Pinot Gris ή Gamay (Marsannay). Τα Pinot Noir της περιοχής θεωρούνται από τα καλύτερα και ακριβότερα του κόσμου και μπορούν να παλαιώσουν για αρκετές δεκαετίες.

 

te de Beaune

Βρίσκεται νοτιότερα από την Côte de Nuits και οι δυο μαζί ονομάζονται Côte d’ Or (χρυσή πλαγιά), που θεωρείται το καλύτερο κομμάτι της Βουργουνδίας. Περιλαμβάνει 8 Grand Cru, 7 από τα οποία αφορούν λευκό κρασί από Chardonannay. To Corton Grand Cru είναι το μόνο που περιλαμβάνει και λευκό (Chardonnay) και κόκκινο (Pinot Noir) κρασί. Το λευκό Corton ήταν το αγαπημένο του Αυτοκράτορα Καρλομάγνου και έτσι απέκτησε το όνομα  Corton – Charlemagne, προς τιμήν του.

 

te Chalonnaise

Βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Chagny και Saint Vallerin και δεν έχει κανένα Grand Cru. Αντιθέτως θεωρείται από τις πιο value for money επιλογές τόσο σε Pinot Noir όσο και σε Chardonnay. Επίσης το χωριό Bouzeron, που είναι το πρώτο που συναντάμε, είναι αφιερωμένο στην άλλη λευκή ποικιλία της Βουργουνδίας, το Aligoté. Παρακάτω συναντάμε το Rully που κάνει εξαιρετικά αφρώδη, λευκά και ροζέ, με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας (Cremant de Bourgogne).

 

connais

Είναι η νοτιότερη και η μεγαλύτερη σε μέγεθος περιοχή της Βουργουνδίας. Είναι κυρίως γνωστή για τα Chardonnay της. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το φημισμένο χωριό Pouilly-Fuissé που κάνει εξαιρετικά Chardonnay με παλαίωση σε βαρέλι και ώριμο, ζουμερό φρουτώδη χαρακτήρα.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ

Η Βουργουνδία έχει πλούσια γαστρονομία, με γνωστότερο το μοσχαράκι bourguignon, το οποίο είναι ουσιαστικά μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί με μανιτάρια και lardons (χοντροκομμένο μπέικον). Επίσης άλλη γνωστή συνταγή της περιοχής είναι τα oeufs en meurette, δηλαδή αυγά σιγοβρασμένα σε κόκκινο κρασί. Φημισμένη είναι και για τα ιδιαίτερα αλλαντικά της όπως το ζαμπόν με μαιντανό (jambon persillé) και τα λουκάνικα Andouillette (χοιρινά λουκάνικα από εντόσθια). Μιας και μιλάμε για τη Γαλλία δε θα μπορούσαν να λείπουν τα «μυρωδάτα» τυριά όπως το Mont D’Or και το Brillat – Savarin. Πολύ συνηθισμένα είναι και τα gougeres, που θυμίζουν τυροπιτάκια. Τέλος η Βουργουνδία είναι η πατρίδα της περίφημης πουλάδας της Bresse και της εκλεπτυσμένης ράτσας μοσχαριού, Charolais.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek