ΑΡΘΡΑ Τι είναι τα Pet Nat και γιατί να τα πιεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PET NAT ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΕΙΣ

ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ; OΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ; ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΝΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΑ PETNAT ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕΣ.
Τι είναι τα Pet Nat και γιατί να τα πιεις

Σου αρέσουν τα φυσικά κρασιά; Oι φυσαλίδες; Αν απάντησες ναι στα δύο παραπάνω, τα Pet nat είναι ακριβώς αυτό που έψαχνες.
Μόλις έμαθες τι είναι επιτέλους αυτά τα Πετ Νατ που σου είχε προτείνει ο σομελιέ στο αγαπημένο σου εστιατόριο με το ψαράκι που σου αρέσει, μα τελικά αγχώθηκες και επέλεξες εκείνη την λευκή Βουργουνδία που έμοιαζε πιο γνώριμη, και πιο ακριβή δυστυχώς.
Τι είναι λοιπόν αυτή η νέα τάση κάπου ανάμεσα σε orange, φρουτώδες, αφρώδες και φυσικό που κανείς δεν έχει καταλάβει πλήρως;


Ορισμός και ιστορία
Pet Nat: Προέρχεται από τη γαλλική Pétillant Naturel, φυσικό αφρώδες κρασί δηλαδή.
Η τεχνική (méthode ancestrale όπως λέγεται) ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα κατά λάθος από ένα μοναχό που παρατήρησε μπουρμπουλήθρες στο κρασί του. Αυτός που τελικά πήρε τα εύσημα ήταν ο Christian Chaussard όμως, πολύ αργότερα, όταν την επανέφερε γύρω στα 90s κάπου στον Λίγηρα. Πλέον έγινε τάση για όλους αυτούς που αγαπούν τα natural wines αλλά δεν μπορούν χωρίς τις φυσαλίδες.

 

Μέθοδος παραγωγής
Story time. Στα Pet Nat εγκλωβίζουμε το CO2 που ναι, παράγεται από τις ζύμες ούτως η άλλως στην αλκοολική ζύμωση, σφραγίζοντας τη φιάλη πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Έτσι δημιουργούνται οι φυσαλίδες που κρατάμε με το ζόρι μέσα στο μπουκάλι γιατί τις θέλεις, τι να κάνουμε τώρα. Τις αφήνουμε να απολαύσουν τον χρόνο τους στο κρασί επιπλέοντας σε αυτό με χάρη μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σου. Και όχι δεν είναι Σαμπάνια, 1ον γιατί εκεί έχουμε δυο ζυμώσεις και εγκλωβίζουμε το CO2 που παράγεται στην δεύτερη ζύμωση και 2ον γιατί η Σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Champagne στη Γαλλία!


Και τι θα δοκιμάσω;
Τι να περιμένεις τελικά από ένα Pet Nat; Όσο fancy κι αν σου φαίνεται ο τίτλος, εξακολουθεί να είναι natural wine, που σημαίνει ότι έχει φτιαχτεί με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις του οινολόγου. Τα καλύτερα παραδείγματα έχουν εξαιρετική ισορροπία και φρεσκάδα, είναι χυμώδη και έχουν αρώματα πορτοκαλιού, κίτρου, βερίκοκου και κάποιες φορές τροπικών φρούτων. Άλλες φορές έχουν φυτικό χαρακτήρα και μπορεί να προκύψουν και κάποια λιγότερο φιλικά αρώματα πχ αχυρώνα, αρώματα ζυμών ενώ στο στόμα πιθανά να διακρίνεις τα λίγα σάκχαρα που έμειναν αζύμωτα. Στα Pet Nat θα βρεις χαμηλότερο διοξείδιο από αυτό μιας Σαμπάνιας (είναι αρκετά bubbly) και επίσης χαμηλότερο αλκοόλ. Δώσε βάση σε αυτό. Αν ένα κρασί με τις ελάχιστες παρεμβάσεις του οινολόγου μπορεί να υφίσταται χωρίς ελαττώματα τότε ίσως πρέπει να εκτιμήσουμε την αυθεντικότητα

 

Πόσο να το κρατήσω;
Τα Pet Nat είναι κρασιά που πρέπει να πιείς τώρα. Με την κυκλοφορία τους θεωρούνται έτοιμα για κατανάλωση. Φυσικά μπορούν να μείνουν 2-3 χρόνια, αλλά δεν είναι το κρασί που αξίζει να πιάνει χώρο στον συντηρητή σου για πολύ καιρό, περιμένοντας να εξελιχθεί. Δεν έχει καμία σχέση με τα αφρώδη που έχουμε συνηθίσει, και αυτό είναι που τους δίνει ένα πολύ συγκεκριμένο και ιδιαίτερο στυλ που αν δεν έχεις δοκιμάσει ως τώρα, πρέπει να ξεκινήσεις.


Γιατί να πάρω Pet Nat;
Είναι σχετικά οικονομικά σε σχέση με άλλα αφρώδη, με δικό τους στυλ, χαμηλό αλκοόλ, φυσική οινοποίηση, και μπορείς να τα συνδυάσεις με χίλια πράγματα. Τι περιμένεις;