Η ετικέτα του εμπνευσμένη από ένα γκράφιτι. Το πρώτο γκράφιτι του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Ο παππούς Ιάκωβος (1926-2010) καλλιεργούσε το αμπελάκι του στο Δασκαλί, στο νοτιόδυτικό ακρωτήρι της ηφαιστειογενούς γης της Σαντορίνης. Ήταν για αυτόν διαφυγή και το μικρό καμαράκι που έχτισε ήταν το καταφύγιό του. Εκεί φυλούσε τα βαρέλια με το μπρούσκο όπως το έλεγε κρασί που έφτιαχνε, και περνούσε τα βράδια παίζοντας ακορντεόν και τραγουδώντας. Λίγο Μαντηλαριά, λίγο Βουδόματο και πολύ Ασύρτικο, έμπαιναν στα βαρέλια του ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.
Μια χρονιά, επιστρέφοντας από την Αθήνα, βρίσκει το καμαράκι ανοιχτό και άδειο. Κάποιος του είχε κλέψει τα βαρέλια με το μπρούσκο του. Αγράμματος, φιλοτεχνεί το πρώτο γκράφιτι της περιοχής. ΜΙ ΚλΕΒΕΤΕ ΘΑ δΙΚΑΣΤΙΤΕ ΕΠΑΝΟ έγραφε.
Το 2008 πάτησε για τελευταία φορά.
Ο εγγονός του Ιάκωβος και ο Τζάννες (Γιάννης Νομικός) ξεκινούν το 2014 να καλλιεργούν το αμπελάκι με τις συμβουλές των ντόπιων αμπελουργών, δίνοντας έμφαση στις ρίζες ασύρτικου που πλέον είναι υπεραιωνόβιες. Την οινοποίηση αναλαμβάνει ο μάγος Χαρίδημος Χατζηδάκης. Με ελάχιστη απόδοση, ο τρύγος του 2014 από το 10 στρεμμάτων αμπελάκι έδωσε με το ζόρι 1306 φιάλες. Κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό. Δοκιμάσαμε μία.
Το Δασκαλί 2014 είναι η εκφραστικότερη εκδοχή του μοναδικού terroir, όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά του Δασκαλιού, στο Ακρωτήριο, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Στην ετικέτα κρατήθηκε το βέλος του παππού και τα γράμματά του. Στο μπουκάλι κλείστηκε όλη η αγάπη του για το αμπέλι του και τη γη του Δασκαλιού.
Απόλαυσε την άγρια γη της Σαντορίνης.