Εδώ και καιρό το όνομά του ψιθυρίζεται στους πιο ψαγμένους οινόφιλους κύκλους. Ίσως να το έχεις ακούσει. Καιρός για συστάσεις.
Ας ξεκινήσουμε με το σπάνιο Μοσχόμαυρο. Προετοιμάσου να ακούσεις πολλά για αυτό από εδώ και πέρα. Μαζί του, εντόπισε τη Σιάτιστα στον χάρτη και βάλε μια πινέζα γιατί όλα δείχνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Μα πάνω απ’ όλα άνοιξε το οινικό σημειωματάριό σου και σε μια καθαρή σελίδα σημείωσε πάνω πάνω το όνομα Δημήτρης Διαμαντής, για να έχεις να λες ότι τον ήξερες από νωρίς.
Τρίτης γενιάς αμπελουργός και οινοποιός, πήρε το μεγάλο ρίσκο του απόλυτου εκσυγχρονισμού ενός παραδοσιακού οινοποιείου, της εφαρμογής των πλέον σύγχρονων τεχνικών, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών ποικιλιών με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί υπάρχουν τα τέλεια τεχνικά κρασιά, άρτια, απόλυτα απολαυστικά, και υπάρχουν και αυτά τα οποία αν και άρτια, αφήνουν τον χώρο στην ποικιλία να εκφράσει την ιδιαιτερότητά της, χωρίς να την καλύπτουν με κοινά χαρακτηριστικά των τεχνικών, οινολογικών μέσων.
Το Μοσχόμαυρο, μια από τις σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες της περιοχής, αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα. Ο Δημήτρης Διαμαντής το πίστεψε. Για την ακρίβεια το πίστεψε τόσο πολύ που αποφάσισε να το οινοποιήσει μόνο του, και μάλιστα φρέσκο. Ούτε βαρέλια, ούτε τεχνικές που θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του. Απόλυτη ποικιλιακή έκφραση. Μεγάλη προσοχή και φροντίδα στο αμπέλι, χαμηλή στρεμματική απόδοση και ελάχιστες οινοποιητικές παρεμβάσεις έδωσαν ένα κρασί που εκφράζει την ποικιλία και ένα από τα πιο κρύα μεσοκλίματα στην Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο.
Όπως περιμένεις και από το όνομά του, μυρίζει υπέροχα. Απολαυστικά φρέσκο, χωρίς παλαίωση, το Μοσχόμαυρο 2016 του Οινοποιείου Διαμαντής είναι σίγουρο ότι θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή με τα αρώματα του. Και που να το δοκιμάσεις κιόλας. Γεμάτο ζωντάνια και ένταση, υπόσχεται να αλλάξει την εικόνα που έχεις για τα κόκκινα και να σε κάνει να ξανασκεφτείς αν χρειάζεται να αλλάζεις αγαπημένα κρασιά χειμώνα – καλοκαίρι.