Για πολλούς είναι το νέο Ξινόμαυρο. Τα διεθνή βραβεία μαζεύονται και αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι κι αν δεν είναι ακόμη, σύντομα θα γίνει!
Ο λόγος για τη Μαυροδάφνη, την ξηρή όμως! Ξέχασε ότι έχεις στο μυαλό σου για γλυκές, «αποκριάτικες» εκδοχές της ποικιλίας που δυστυχώς έγινε συνώνυμο του φτηνού γλυκού κόκκινου κρασιού. Η Μαυροδάφνη στην ξηρή εκδοχή της έχει ήδη κερδίσει τη θέση της στο παλμαρέ των καλύτερων ελληνικών ερυθρών ποικιλιών και ταυτόχρονα μια θέση στις καρδιές των απανταχού οινόφιλων. Καλλιεργείται στην περιοχή της Αχαΐας αλλά και της Κεφαλλονιάς απ’ όπου και λέγεται ότι κατάγεται.
Στη Μύηση 2014 του Οινοποιείου Φοίβος, συνοδεία δύο σπάνιων ποικιλιών της Κεφαλλονιάς, του Θειακού (40 %) και του Αρακλινού (15 %), δείχνει ότι δεν αστειεύεται και ότι ευτυχώς οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν επενδύσει σε αυτή και σιγά σιγά δρέπουν τους καρπούς της. Έρευνες βέβαια έδειξαν ότι το Θειακό είναι συγγενική της Μαυροδάφνης ποικιλία και ο πρόδρομός της στην Κεφαλλονιά. Σπάνια πια, καλλιεργείται σε ελάχιστες παλιές ρίζες στο νησί, χαρίζοντας μοναδική συμπύκνωση όπου συμμετέχει. Το χαρμάνι της Μύησης 2014 του Οινοποιείου Φοίβος συνοινοποιείται και μετά από ένα γρήγορο τρίμηνο πέρασμα από γαλλικά δρύινα βαρέλια, εμφιαλώνεται... και αρχίζει να μαζεύει μετάλλια.
Ο Θόδωρος Ορκόπουλος είναι σίγουρα από τους πιο πεισματάρηδες και πιο ιδεολόγους οινοπαραγωγούς που έχουμε γνωρίσει. Αγάπησε τον τόπο και αποφάσισε να ενώσει τη ζωή του μαζί του. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο να το κάνει...